Šport
16 ogledov

SZS o nasledniku Lovšeta šele septembra

skakalci sprejem brnik lovše Boštjan Tacol
Smučarska zveza Slovenije bo o novem predsedniku, ki bo zasedel izpraznjeno mesto po nepreklicnem odstopu Tomaža Lovšeta zaradi dogodkov na zdaj že razvpitem kongresu Mednarodne smučarske zveze v Južni Koreji, odločala šele konec septembra. Redna skupščina zveze, ki bo 3. julija, tako ne bo volilna.

Na opozorilo klubov, da je rok za vložitev kandidatur prekratek in neprimeren, je izvršilni odbor zveze sprejel sklep, da se podaljša rok za vložitev kandidatur za novega predsednika krovne nacionalne smučarske organizacije do 14. septembra. Volilno skupščino so na podlagi tega dejstva sklicali 26. septembra. Izvršilni odbor je zaradi tega z dnevnega reda skupščine, ki bo 3. julija, umaknil točke, ki zadevajo postopke volitev novega predsednika in razrešitve starega.

Izvršilni odbor se je za spremembo odločil dan pred iztekom roka za vlaganje kandidatur za novega predsednika zveze. Na dnevnem redu julijske skupščine v Ljubljani je tako ostala obravnava poročila o delu v sezoni 2011/2012, revidiranega letnega poročila za poslovno leto 2011 in poročila nadzornega odbora, imenovanje neodvisnega revizorja za poslovno leto 2012, poročila predsednikov vseh zborov za sezono 2011/2012, programskih ciljev in načrtov disciplin za sezono 2012/2013 ter poročila organizacijskih odborov za izvedbo tekmovanj za svetovni pokal za sezono 2011/2012.

Na mestu predsedujočega zvezi tako ostaja poslovnež, sicer podpredsednik zveze, Enzo Smrekar, izvršni direktor v hrvaški skupini Atlantic Grupa in član uprave družbe Droga Kolinska. Odstop Tomaža Lovšeta je bil neposredno povezan z zelo burnimi južnokorejskimi dogodki, med katerimi smučarski zvezi ni uspelo s kandidaturo Planice za svetovno prvenstvo v smučarskih skokih, nordijski kombinaciji in smučarskih tekih leta 2017, ki bo na podlagi odločitve predsedstva Mednarodne smučarske zveze v Lahtiju.

Prav neuspeh kandidature, za katerega se je Lovše čutil osebno odgovornega, je bil osrednji razlog za njegov nepreklicni odstop s položaja predsednika po nekaj več kot dveh letih na čelu krovne slovenske smučarske organizacije. Odstopno izjavo je podal v Južni Koreji, po glasovanju o organizatorju nordijskega SP ter po šokantnih vesteh o domnevno neprimernem Lovšetovem vplivanju na člane predsedstva Fisa ter domnevnih grožnjah vodilnim predstavnikom mednarodne smučarske organizacije.

Lovše sicer ves čas ostro zanika navedbe, da bi na kongresu komurkoli grozil ali se kako drugače neprimerno vedel.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.