Šport
8 ogledov

SZS preteklo sezono končala v minusu

smučarska zveza szs lovše kürner čad Boštjan Tacol
Direktorica SZS Barbara Kürner Čad je na redni letni skupščini razkrila, da je SZS preteklo sezono končala v minusu. Za novo sezono direktorica ne pričakuje težav pri izvajanju programov.

Kljub velikim tekmovalnim dosežkom in zbrani rekordni višini sredstev je Smučarska zveza Slovenije (SZS) preteklo sezono končala v minusu, je finančno poročilo na skupščini predstavila direktorica Barbara Kürner Čad, ki pa kljub temu za novo sezono ne pričakuje težav pri izvajanju programov disciplin.

Krovna nacionalna smučarska organizacija je na današnji skupščini v Ljubljani, ki je sicer potekala na robu sklepčnosti, brez razprave spravila pod streho tako finančno poročilo za preteklo sezono kot tudi finančni načrt za prihodnjo ter programske cilje in načrte disciplin za sezono 2012/2013.

"Glavni razlog za negativen izid je zahteva države, torej resornega ministrstva in Fundacije za šport, po vrnitvi sredstev iz naslova razsvetljave v Kranju. Fundacija in ministrstvo je SZS odobrila sredstva za razsvetljavo v Nacionalnem panožnem nordijskem centru v Kranju, ki pa potem nikoli ni bila postavljena, sredstva pa niso bila vrnjena. Zato smo morali sredstva skupaj z zakonitimi zamudnimi obrestmi vrniti in to je povzročilo nepredvideni odhodek in zaradi tega pretežni del minusa. Za preteklo sezono je bil načrtovan presežek prihodkov nad odhodki, brez tega izjemnega in nepričakovanega dogodka bi bil poslovni izid zanesljivo boljši od načrtovanega, to se pravi pozitiven. Tudi za naslednjo sezono je načrtovan pozitiven izid," je v pogovoru z novinarji ob robu skupščine poudarila direktorica zveze Kürner Čadova.

V pretekli sezoni je zveza na prihodkovni strani zbrala več kot deset milijonov evrov (10.848.536), na odhodkovni pa je vpisala 10.946.852 evrov ter ustvarila za 98.319 evrov minusa. Za novo sezono je predvidenih 9.138.269 evrov na prihodkovni strani in 9.026.841 na odhodkovni strani. Nordijske discipline bodo za programe imele na razpolago 2.210.882 evrov (v pretekli sezoni 2.750.035), alpinci pa 1.877.133 (v pretekli sezoni 2.512.962).

"Te številke temeljijo na pogodbah, ki so že podpisane ali dorečene. Lani so se pogodbe s pokrovitelji podpisovale tudi septembra in oktobra, zato pričakujemo, da bomo jeseni pridobili še nekaj sredstev, da bi se približali lanskemu skupnemu proračunu, ki je bil za približno 15 odstotkov višji od letošnjega. Ob tem je treba upoštevati, da smo letos dobili za 30 odstotkov manj sredstev iz Fundacije za šport. Denarja je toliko, kot ga je, in v teh okvirih bomo morali izpeljati sezono. Bolj ali manj smo se temu že prilagodili, računamo pa na dodatne sponzorje, da bodo ekipe lahko malce lažje zadihale, čeprav je sicer celotno ozračje v državi naravnano zelo varčevalno, tudi pri sponzorjih," je poudarila direktorica.

Ob sprejemanju finančnih podlag za novo sezono poteka tudi podpisovanje pogodb s tekmovalci. Direktorica je z vsemi člani A reprezentance v alpskem smučanju že podpisala pogodbe. Trenutno potekajo pogajanja z alpinci s statusom B, ki bodo v novi sezoni deležni velikega finančnega bremena. Kürner Čadova pričakuje, da bodo tudi z njimi podpisali pogodbe. Z nordijci, vključno s smučarji skakalci, bodo po pričakovanjih pogodbe podpisali prihodnji teden. "Slednje je vezano tudi na izplačilo obljubljenih sredstev s strani države za poplačilo obveznosti za nazaj. Meni je glede tega zelo težko, ker tisto, kar obljubim, rada tudi izpolnim. Žal pa to ni v moji moči," je še dejala Kürner Čadova.

Volilna skupščina, na kateri bodo po odstopu Tomaža Lovšeta izbirali novega predsednika zveze, bo 26. septembra.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.