Šport
23 ogledov

"Ta uvrstitev na SP je pomembnejša"

Verdenik bo zdaj službo iskal v drugem klubu, a je še brez ponudb. (Foto: Saša D Žurnal24 main
Dr. Zdenko Verdenik je izjemno cenjen slovenski nogometni strokovnjak. V intervjuju je med drugim spregovoril tudi o možnostih naše izbrane vrste ter pomembnosti uvrstitve nogometašev na SP.

Navijači slovenske izbrane vrste še vedno čakamo na prvo zmago na velikih tekmovanjih, jo bomo letos končno dočakali?
Jaz sem prepričan, da jo bomo in mislim, da bo to že prva tekma proti Alžiriji.

Capello kot izkušen trener zelo dobro ve, kaj pomenijo presenečenja v nogometu ter da slabši na papirju vedno lahko premaga boljšega in je zaradi tega previden.
dr. Zdenko Verdenik, nekdanji slovenski selektor

Capello se zaveda, da je Anglija absolutni favorit proti Sloveniji pa je kljub temu izrdno previden v napovedih, ravno nasprotno je v ZDA, kjer so popolnoma prepričani, da bodo prav oni in Angleži odločali o prvem mestu v skupini. Kako komentirate?
Capello kot izkušen trener zelo dobro ve, kaj pomenijo presenečenja v nogometu ter da slabši na papirju vedno lahko premaga boljšega in je zaradi tega previden. Kljub temu pa se zaveda svoje kvalitete in je lahko tudi samozavesten. Američani so pa pač Američani, preveč samozavestni tako v nogometu, kot na vseh drugih področjih, kar je lahko tudi dobro, saj se ti lahko skozi samozavest in veliko zaupanje vase, posreči marsikatera stvar, ki jo drugače ne bi bil sposoben doseči. Kljub temu pa mislim, da je Slovenija v organizacijskem smislu v igri boljša od ZDA, medtem ko so Američani najboljši in ena boljših ekip na prvenstvu v kondicijski pripravljenosti.

Torej Slovenija lahko "preseneti" napihnjene Američane, kaj pa Angleže?
Presenečenje tudi tu ni izključeno. Možnosti so sicer manjše, ampak so. Veliko bo odvisno tudi od razvoja dogodkov. Konec koncev tudi Angleži nimajo nekega ekstra posameznika, ki bi lahko sam odločil. Igrati bodo morali kot kolektiv. V kvalifikacijah pa so pokazali, da so eden najboljših, toda upanje seveda vedno ostaja. Na papirju se dobro ve kdo je favorit.

Jaz sem Alžirijo gledal na eni ali dveh tekmah afriškega pokala narodov in mislim, da ima njihova reprezentanca dobre posameznike, ki se lahko zelo dobro motivirajo. Če so maksimalno motivirani ter če jih nasprotnik nekoliko podceni, potem lahko marsikoga premagajo.
dr. Zdenko Verdenik, nekdanji selektor slovenske reprezentance

Kaj pa neznanka skupine, Alžirija? Dejali ste, da pričakujete zmago Slovenije.
Jaz sem Alžirijo gledal na eni ali dveh tekmah afriškega pokala narodov in mislim, da ima njihova reprezentanca dobre posameznike, ki se lahko zelo dobro motivirajo. Če so maksimalno motivirani ter če jih nasprotnik nekoliko podceni, potem lahko marsikoga premagajo. So pa bolj individualno usmerjeni, imajo nekaj hitrih, tehnično dobrih igralcev v konici napada in zvezni vrsti, tako da pogosto prihajajo do zaključka, kar jim moramo preprečiti. Če pa jih gledam kot moštvo, smo mi mnogo bolje organizirani, tako v fazi napada, kakor tudi v fazi branjenja, na taki tekmi pa naj bi prav to odločalo.

Torej ima Slovenija možnosti za uvrstitev v drugi krog?
Jaz upam, da se bo to zgodilo.

Mnogi vlečejo paralele med Katančevo zlato generacijo s preloma tisočletja ter sedanjo ekipo Matjaža Keka. Kako bi vi primerjali uvrstitve obeh ekip na SP? Kaj sta pomenili za slovenski nogomet ter za igralce osebno?
Mislim, da oboje pomeni zelo veliko, predvsem za samozavest tistih, ki se z nogometom ukvarjamo v Sloveniji. Tu mislim na vse strukture, najbolj na mlade nogometaše, ki vidijo zglede v teh igralcih. Gre tudi za sponzorje, funkcionarje, navijače, gledalce ob malih zaslonih... Skratka, Slovenski narod se je ponovno identificiral z nogometno igro, nogometnim moštvom in po tej plati ni čisto nič drugačen, kot so vsi narodi po svetu, čeprav je bila siruacija pri nas pred dvema desetletjema še bistveno drugačna. Mislim pa da je ta uvrstitev še celo pomembnejša. Za prvo so številni, še zlasti pa kritiki mislili, da je zgolj plod slučaja ter sreče in ne sposobnosti vseh vpletenih. Tokrat gre pa za potrditev kvalitete, potrditev dobrega dela tako za reprezentanco kot za tiste, ki delajo z mladimi v Sloveniji. Zato mislim, da je ta za odtenek pomembnejša, čeprav je bila uvrstitev Katančeve reprezentance pionirska.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

 

Slovenski narod se je ponovno identificiral z nogometno igro, nogometnim moštvom in po tej plati ni čisto nič drugačen, kot so vsi narodi po svetu, čeprav je bila siruacija pri nas pred dvema desetletjema še bistveno drugačna.
dr. Zdenko Verdenik, nekdanji selektor slovenske reprezentance

Bi lahko izpostavili katero izmed reprezentanc, ki igra vam všečno igro? Zakaj vam je všeč njihova igra?
Meni je všeč Španska reprezentanca. Mislim, da igra najkvalitetnejši nogomet, ki je atraktiven, tehničen, kreativen, torej nudi vse tisto, kar privabi gledalce in jim zagotavlja največ užitka ob gledanju. Pri njih je prisoten tako kolektiv, kot tudi kvalitetni posamezniki. V ospredju je ideja, tehnika, organizacija igre, tudi v fazi branjenja. Do neke mere je to kopija Barcelonine igre in upam, da je to smernica, ki bo zaznamovala razvoj nogometa v prihodnosti. Tudi zato bi bilo dobro za nogomet, če bi bili Španci na tem SP uspešni.

Bodo Afričani res v nekakšni terenski prednosti pred ostalimi zaradi okolja in klime, kot poudarjajo nekateri mediji?
Mislim, da klima sama niti ne pomeni veliko, medtem ko je izjemno pomembna Afrika kot domače okolje za vse nogometaše s tega kontinenta. To jim vliva neko samozavest, eno mirnost, večjo koncentracijo, to pa so ravno stvari, ki so jim primanjkovale v preteklosti, zaradi česar niso posegali po višjih uvrstitvah. Afričani na zadnjih dveh prvenstvih nakazujejo velik napredek v igri, predvsem v tistem delu, ki je vezan na hitrost igre ter na njihovo individualno hitrost, vendar ko je bilo treba postaviti piko na "i", ko je bilo treba dati zadnjo podajo, ko je bilo treba zabiti iz priložnosti, ki so si jih pripravili, so velikokrat odpovedali. Če pa jim tu, zaradi tega psihičnega momenta uspe ohraniti koncentracijo, potem sem prepričan, da lahko katera izmed afriških reprezentanc poseže dokaj visoko, tudi do polfinala.

Kdo so vaši favoriti na tem mundialu?
Tu je treba računati na tiste, ki so vedno zraven, čeprav nekateri pogosto odpovejo. Mislim, da so favoriti predvsem Španci, tudi Argentinci, ne glede na to kdo jih vodi in kako jih vodi, Brazilci, pri katerih se tudi nikoli ne ve kako so razpoloženi, pri njih namreč ni problem v znanju, ampak v medsebojnih odnosih in motivaciji. Vedno so prisotni Nemci, ki so ekipa tekmovalcev pa recimo še Angleži, ki pa nimajo nekega igralca, ki bi lahko v določenem trenutku sam rešil tekmo. Taki igralci so recimo Messi, Torres, Villa,...

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.