Šport
26 ogledov

Tahirovič v polfinale kot najhitrejši

Lepo bi bilo, da se ponovi Reka, ko sta bila Matjaž Markič in Emil Tahirovič oba Žurnal24 main
Po petkovem srebru Tanje Šmid na 200 prsno in Petra Mankoča na 100 delfin, bo tudi sobota na plavalnem prvenstvu minila v znamenju visokih slovenskih pričakovanj. Pozor na 50 prsno!

Slovenski plavalni reprezentanti so z odliko končali tudi sobotne kvalifikacije na 14. evropskem plavalnem prvenstvu v 25-metrskih bazenih v Eindhovnu in si priborili kar šest popoldanskih nastopov. Najbolj prepričljiv je bil z najboljšim dosežkom kvalifikacij (26,87) na 50 prsno Triglavan Emil Tahirovič. "Moj cilj ostaja medalja. Že zjutraj sem plaval dobro, a obenem storil še vedno preveč napak, kar je pozitivna rezerva. Če mi bo uspelo to odpraviti, sem lahko še precej hitrejši. Vsekakor sem na pravi poti," je kvalifikacije ocenil Tahirovič. Ob njem si je s petim izidom kvalifikacij polfinale na 50 prsno priboril tudi Koprčan Matjaž Markič (27,19). "Moj cilj je bil, da zmagam v svoji skupini, kar mi je uspelo. Izid je neke srednje kakovosti. Upam, da se bom popoldan še bolj skoncentriral, dosegel izid po 27 sekundami in se prebil najprej v finale," je vtise s tekme strnil Markič. Triglavan Robi Vovk (27,95) je tekmo končal na 17. mestu, plavalec Ljubljane Grega Plevelj je bil 24. (28,24).

Prva favorita slovenske odprave na Niozemsko sta to soboto Triglavan Emil Tahirovič in Koprčan Matjaž Markič na 50 prsno. Oba sta že osvajala medalje na tovrstnih tekmovanjih, najlepše je bilo prvenstvo leta 2008 na Reki, kjer sta na zmagovalnih stopničkah stala skupaj, Markič na najvišji.

V svoji predtekmovalni skupini na 100 mešano je prepričljivo zmagal tudi svetovni rekorder iz ljubljanske Ilirije Peter Mankoč (54,13) in zasedel skupno tretje mesto. "Z izjemo zadnjih 25 metrov sem plaval kar močno. Izid je precej boljši, kot mi je to uspevalo letos na tekmah, a bom moral biti še hitrejši in ne vem, če bo dovolj za medaljo," pa je povedal Mankoč in potarnal nad slabo zimsko sezono, v kateri je zaradi poškodbe izgubil precej pomembnega treninga. Presenečenje sobotnih kvalifikacij pa je plavalec Gorenjske banke Radovljice Robi Žbogar, ki se je na 200 delfin z 1:55,96 uvrstil v veliki finale.

Slovenske nastope bosta v popoldanskem polfinalu na 100 prsno zaokrožili ilirijanka Tjaša Vozel (11., 1:08,76) in evropska podprvakinja na 200 prsno Triglavanka Tanja Šmid (16., 1:09,27). Šmidova pa je bila presenečena, da se je sploh uvrstila med najboljših 16.: "Ponoči sem premlevala medaljo, morda sem spala vsega dve uri. V vodi sem bila povsem brez tistega pravega občutka." Na morebitno priložnost za polfinale preži tudi plavalka Olimpije Katja Hajdinjak, ki je bila na 100 delfin z 59,78 le za stotinko prekratka za uvrstitev v polfinale in kot prva rezerva čaka na morebitno odpoved katere od tekmovalk.

Triglavanka Urša Bežan je bila z 29,81 blizu osebnem rekordu na 50 hrbtno, tekmo pa končala na 35. mestu. Z dosežki so bile nezadovoljne tudi tekmovalke na 400 prosto, saj je bil za Ravenčanko Tjašo Oder in Radovljičanko Nino Cesar izid 4:09,37, ki je zadostoval za finale, dosegljiv, a obe sta potarnali, da sta utrujeni po petkovi tekmi. Cesarjeva na 10. mestu je finale zgrešila le za 16 stotink in dve mesti, Odrova (4:11,06) je bila 12., mladinka Triglava Špela Bohinc 18. (4:14,37) in novinka v reprezentanci Tamara Miler 22. (4:18,00).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.