Šport
43 ogledov

Tako je 'Schumi' prišel do sedeža v F1

Bertrand Gachot nico hulkenberg sergio perez Profimedias
V času, ko se o Michaelu Schumacherju piše izključno v navezavi na njegovo zdravstveno stanje, je o začetkih kariere sedemkratnega svetovnega prvaka spregovoril nekdanji dirkač Bertrand Gachot.

''Jaz sem bil tisti, ki je bil v napačnem trenutku na napačnem mestu in Michaelu Schumacherju ponudil priložnost, da zasije,'' je povedal upokojeni Francoz, ki ga je leta 1991 pri ekipi Jordan zamenjal statistično najuspešnejši dirkač vseh časov.

V tem tednu mineva 25 let od incidenta, ki je spremenil dirkaško zgodovino. Gachon je bil obetaven mlad dirkač, ki je v prvi polovici sezone 1991 nanizal več uvrstitev med najboljšo deseterico. Dva dni po tem, ko je dosegel najhitrejši čas na Hungaroringu, je bil udeležen v prometno nesrečo s taksijem. Vnel se je prepir in Gachot je voznika poškropil s solzivcem.

''Nisem si mislil, da bo iz tega nastala težava. V bistvu sem se branil z uporabo solzivca. Nikoli si nisem mislil, da ima status orožja. Menil sem, da je to moja pravica in da nisem naredil ničesar narobe,'' se spominja Gachot.

''Sanjalo se mi ni, da je na kocki moja svoboda. Ko sem pristal v zaporu, sem mislil, da bom tam ostal čez vikend, nato pa mi je odvetnik v ponedeljek povedal, da bo trajalo več mesecev,'' pojasnjuje 53-letnik.
Gachot je v zaporu preživel dva meseca in šef njegove ekipe Eddie Jordan je potreboval rezervnega dirkača. Prazen sedež je zapolnil nihče drug kot Michael Schumacher.

''Nekdo v zaporu mi je povedal, da so v ekipo vzeli Nemca in da me ne potrebujejo več. Vsakič, ko je šel mimo moje celice, je oponašal zvok dirkalnika F1 in mi govoril, da je novi dirkač zelo dober in da me ekipa ne potrebuje.''

Schumacher je v kvalifikacijah za VN Belgije dosegel odličen sedmi čas in naredil velik vtis na Eddieja Jordana. Čeprav je na dirki odstopil, je bila njegova predstava tako odmevna, da je že na naslednji veliki nagradi sedel v dirkalniku Benettona. Pri Jordanu ga je nasledil Roberto Moreno, ki ga je po dveh dirkah zamenjal Alessandro Zanardi. Ko se je Gachot vrnil iz zapora, je zamudil že štiri dirke. Jordan mu je obrnil hrbet, novo priložnost pa je našel pri ekipi Larrousse. Leta 1995 je dokončno zapustil F1.

''Schumacher si zasluži takšno kariero. Jaz nisem zaslužen za to, ampak je vse naredil sam. Izkoristil je priložnost. Seveda obžalujem, saj bi se lahko stvari iztekle drugače, vendar sem pomirjen s tem,'' je pogovor za BBC Radio 5 zaključil Gachot. 

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.