Šport
1988 ogledov

Tako zanemarljiv je zaslužek Rogliča in druščine

jumbo visma Epa Ekipa Jumbo-Visma je bila druga po zaslužku na letošnjem Touru.
Zaslužki v kolesarstvu so neprimerno nižji od bajnih vsot, ki se pretakajo v nekaterih drugih športnih panogah.

Kolesarstvo velja za enega fizični najzehtevnejših vrhunskih športov, kljub vse večji priljubljenosti med gledalci pa so denarne nagrad še vedno relativno nizke. Ob tem je treba poudariti, da kolesarji obdržijo le delček zaslužka, saj morajo z denarnimi nagradami poplačati med moštvene pomočnike in osebje, manjši del finančne pogače gre tudi kolesarskemu sindikatu, lokalnim zvezam in podjetju, ki srkbi za distribucijo denarja. Po neuradnih izračunih naj bi kolesar obdržal približno pet odsotkov zaslužka.

Skupni denarni sklad letošnje dirke po Franciji je znaša dobra 2,2 milijona evrov, največji zaslužkar pa je postala ekipa Ineos, katere član je tudi zmagovalec Egan Bernal. Ta je za zmago prejel dobre pol milijona evrov, skupno pa je bila njegova ekipa bogatejša za slavih 800 tisočakov.

Le dobro četrtino tega zneska si je prislužilo moštvo Jumbo-Visma, ki je na lestvici najbolje plačanih ekip pristalo na drugem mestu Podrobnejši pregled razreza finančne pogače na Touru in informacije o tem, koliko sta s poganjanjem pedal zaslužila slovenska kolesarja, si preberite TUKAJ.

Egan Bernal Nagrade Šport Takšni so bili zaslužki na Touru, nekaj tudi obema Slovencema

Celoten nagradni sklad dirke po Franciji, kot že rečeno, znaša le 2,2 milijona, od tega gre zmagovalcu okroglega pol milijona. Za primerjavo, zmagovalec letošnje dirke po Italiji Ekvadorec Richard Carapaz je za prvo mesto dobil 265.000 evrov. Etapna zmaga na Giru je bila vredna 11.000 evrov, je objavil kolesarski portal Global Cycling Network. Denarni sklad lanske dirke po Španiji je znašal 1.120.000 evrov. Končni zmagovalec je zaslužil 150.335 evrov, etapna zmaga je bila vredna 11.000 evrov.

Richard Carapaz Giro | Avtor: Epa Epa

Gledano realativno, gre za smešno nizke številke, če upoštevamo, da so nekatera nogometna moštva samo za prestop igralca pripravljen plačati tudi do 100 milijonov evrov. Najdražji vseh časov je bil Neymar, za katerega je PSG odštel 222 milijonov evrov. Gre za 100-kratnik celotnega nagradnega sklada dirke po Franciji, v katerega pa sploh ni všteta plača nogometaša. Ta nanese še nekaj deset milijonov letno.

Večmilijonski dogovori so odmevna tema tudi v letošnjem prestopnem roku lige NBA. Kawhi Leonard je denimo z LA Clippers sklenil pogodbo v višini 140 milijonov dolarrjev, na sezono jih bo zaslužil več kot 30.

Kawhi Leonard | Avtor: Profimedia Profimedia

Goran Dragić in Luka Dončić, ki sta imeli pogodbi za naslednje leto že sklenjeni, bosta na račun prejela 19,2 oziroma 7,7 milijona. Dončićev zaslužek je relativno nizek, ker je vezan na kolektivno pogodbo glede plač novincev. Njegov soigralec Kristaps Porzingis bo v žep pospravil kar 30 milijonov. Najbolj plačani košarkar v ligi Steph Curry bo zaslužil še 10 milijonov več. V zneske niso všteti zaslužki z naslova pokroviteljev, ki so praviloma še donosnejši od plač.

steph curry | Avtor: Profimedia Steph Curry je tekmo končal z 31 točkami. Profimedia

Več kot 300 košarkarjev v severnoameriški ligi NBA v eni sezoni zasluži več kot znaša celoten denarni sklad francoske pentlje, v ameriški baseball ligi je takšnih več kot 370 igralcev, v ligi ameriškega nogometa 295.

Šestnajstletni Kyle Giersdorf je, denimo, za zmago na turnirju v igranju videoigre Fortnite dobil tri milijone dolarjev. Na lanskem odprtem prvenstvu ZDA v tenisu sta zmagovalca, Srb Novak Đoković in Japonka Naomi Osaka, prejela vsak po 3,8 milijona dolarjev. 

Novak Đoković | Avtor: Profimedia Profimedia

Nagradni sklad OP ZDA znaša 53 milijonov dolarjev. Fifino svetovno prvenstvo v nogometu za finančne stimulacije nameni 400 milijonov dolarjev. Evropska liga je v sezoni 2018/2019 klubom izplačala 629 milijonov, od tega jih je 9,5 milijona dobil zmagovalec Chelsea. Nagradni sklad v letošnji sezoni formule 1 je približno milijardo dolarjev, še enkrat toliko klubom razdeli elitna liga prvakov.

lovorika liga prvakov | Avtor: Epa Epa

Najbogatejši športni dogodki:

1. Liga prvakov - nogomet (2,3 milijarde $)
2. Formula 1 - dirkanje (1 mili.)
3. Evropska liga - nogomet (629 milijonov)
4. Fifa World Cup - nogomet (400 mio.)
5. Uefa Euro - nogomet (301 mio.)
6. World Series of Poker - poker (74 mio.)
7. The World Series Championship - bejzbol (66 mio.)
8. US Open - tenis (53 mio.)
...

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.