Šport
15 ogledov

Taktična disciplina proti inspiraciji

Japonski ljubitelji nogometa veliko stavijo na tehnične sposobnosti Keisukeja Ho Žurnal24 main
Osmina finala svetovnega nogometnega prvenstva v JAR bo v torek prinesla zanimiv dvoboj med Japonsko in Paragvajom, predstavnikoma popolnoma različnih nogometnih filozofij.

Osmina finala svetovnega nogometnega prvenstva v Južnoafriški republiki bo v torek prinesla zanimiv dvoboj med Japonsko in Paragvajom. Moštvi se bosta za preboj v četrtfinale udarili v Pretorii. Obe reprezentanci uživata status prikritih favoritov, po izpadu Južne Koreje pa so Japonci edino preostalo azijsko moštvo na mundialu.

Tako Japonska kot Paragvaj se na svetovnih prvenstvih še nista uvrstili v četrtfinale, obe ekipi pravzaprav lovita zgodovinsko priložnost, ji jo bo dobila le ena od njih.

Reprezentanca Paragvaja ni neupravičeno zasedla drugega mesta v južnoameriških kvalifikacijah skupaj s Čilom, neposredno za Brazilijo, brez velikih imen pa sta jo ekipno delo in solidarnost pripeljali tudi v osmino finala, kamor se je uvrstila s prvim mestom v skupini F.

Na že osmem svetovnem prvenstvu so izpolnili svoj osnovni cilj uvrstiti se v drugi krog, tako kot v letih 1986, 1998 in 2002. Paragvaj je v prvem krogu dosegel tri gole in eno zmago, med strelce so se vpisali Antolin Alcaraz, Enrique Vera in Cristian Riveros. Z velikimi osmoljenci tokratnega mundiala Italijani so remizirali (1:1), Slovaško, ki je kot druga ekipa skupine F napredovala v osmino finala, so gladko odpravili z 2:0, z Novo Zelandijo pa so se razšli brez zadetka.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Selektor, Argentinec Gerardo Martino, je iz paragvajskih igralcev, ki sami sebe označujejo z vzdevkom južnoameriških staroselcev "guaranies", potegnil najboljše, reprezentanca pa zaradi tega premore dobro izdelano igro s čvrsto obrambo in zanesljivo napadalno linijo. In prav na to bo sedeminštiridesetletni trener stavil tudi v obračunu z modrimi samuraji.

"So moštvo, ki zna postaviti zelo dobro obrambo, z zadnjo linijo, v kateri so štirje oziroma pet vezistov, s Hondo v ospredju. Ko dobijo žogo, znajo zelo hitro organizirati protinapad in so še zlasti nevarni iz prekinitev. Če imajo dovolj prostora, udarijo iz konice napada, na kar moramo biti še zlasti pozorni," je japonsko igro dobro preučil Martino.

Paragvajski selektor se dobro zaveda nevarnosti. Japonska ne bo kar tako zlahka zapravila priložnosti, s katero bi na novo z zmago na stadionu Loftus Versfeld spisala zgodovino japonskega nogometa.

Japonska je na poti do druge osmine finala po letu 2002 na uvodni tekmi z 1:0 premagala Kamerun, nato je morala z 0:1 priznati premoč favoriziranim Nizozemcem, preboj pa ji je uspel na tretji tekmi, ko je z dvema goloma razlike odpravila Dance (3:1). Z dvema zmagama so Japonci popravili bled vtis iz kvalifikacij, ko jim je največ zmanjkalo prav v konici napada in niso znali zaključiti z zadetkom. S tem so odpravili vse dvomljivce, ki niso verjeli v japonski čudež, ko so v skupini E bili drugo moštvo s šestimi točkami in zmago manj od Nizozemske. Japonci so se doslej na tokratnem mundialu veselili štirih zadetkov, dva od teh je prispeval Keisuke Honda, med strelce pa sta se vpisala še Shinji Okazaki in Jasuhito Endo.

Japonci se bojijo, da igrajo preveč predvidljivo. "Poskusili jih bomo presenetiti," je pred tekmo napovedal japonski branilec Tulio. Japonski trener Takeši Okada se zaveda, da ima njihov nasprotnik kompaktno obrambo, da slovi po ekipni igri in hitrih menjavah iz obrambe v napad. Južnoameriške ekipe so za samuraje doslej predstavljale nerazrešljivo uganko, tako so leta 1998 izgubili z 0:1 proti Argentini, pred štirimi leti pa so doživeli boleč poraz z 1:4 proti Braziliji. Mogoče jim južnoameriški urok uspe preklicati prav s Paragvajem.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.