Šport
17 ogledov

Taljat in Božič do zmage na premierni tekmi v Riu

Sašo Taljat Luka Božič kanu EPA
Slovenska slalomista na divjih vodah Luka Božič in Sašo Taljat sta ugnala konkurencu na testni tekmi za olimpijske igre v Riu. Lepa popotnica pred začetkom olimpijskega leta.

Slalomisti na divjih vodah so v Braziliji konec tedna opravili tekmovanje Aquece Rio, ki služi kot test nove proge, pa tudi organizacijskih služb pred olimpijskimi igrami prihodnje leto. Z zmago v Riu de Janeiru sta se izkazala Luka Božič in Sašo Taljat, ki sta v finalu dvojcev opravila z vso konkurenco.

 

Bila sta namreč več kot tri sekunde in pol hitrejša od vseh tekmecev. Peter Kauzer je bil med kajakaši deseti, Benjamin Savšek pa med kanuisti 11.

Primorski kanuistični dvojec Božič - Taljat bi si težko zaželel boljšo popotnico ob koncu leta 2015 in pred začetkom olimpijskega leta 2016. V močni konkurenci v Riu de Janeiru sta namreč v finalni vožnji veslala izredno hitro, pa tudi natančno, tako da sta tekmece prehitela za 3,58 sekunde. Prva sta bila že v polfinalu, a sta nato v odločilni vožnji dneva veslala še dve sekundi hitreje.

Še najbolj sta se jima v finalu približala Britanca David Florence in Richard Hounslow, ki sta tudi bila hitra, a sta naredila dotik, ki jima je prinesel dve kazenski sekundi. Tretja sta bila Rusa Mihail Kuznecov in Dmitrij Larjonov.

Velika napaka pri desetih vratih in konec tekmovanja za Savška

Nekoliko presenetljivo je svoj nastop že v polfinalu končal kanuist Savšek, ki je bil najhitrejši v izločilnih vožnjah in tudi v kvalifikacijah. Tudi tokrat se je po progi spustil najhitreje izmed vseh kanuistov na startu, a pri desetih vratih naredil veliko napako. Ni jih preveslal pravilno, zato so mu sodniki dosodili 50 kazenskih sekund, kar ga je potisnilo na 11. mesto. Zmagal je Britanec David Florence, drugi je bil Japonec Takuya Haneda, tretji pa Kanadčan Cameron Smedley.

Med kajakašicami je Urša Kragelj po težavah svoj nastop sklenila že v kvalifikacijah. Tekmo so sodniki posvetili v spomin nedavno preminuli slovenski sodnici Patriciji Štrukelj, ki je bila kot mednarodna sodnica članica organizatorske ekipe tekmovanj na Soči in v Tacnu, zato je tragična novica globoko prizadela tudi njene sodelavce iz tujine.

Slovenski reprezentanti bodo na bodočih olimpijskih prizoriščih ostali še en teden na pripravah.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.