Šport
21 ogledov

"Te generacije ne bo nobena ponovila"

Zmagoslavno in ponosno: Španci so dvignili pokal za najboljšega na svetu. (Foto: Žurnal24 main
"Edina stvar, ki šteje, je zmaga v finalu!" je dejal junak Iniesta. "Boljša ekipa je zmagala," je priznal nizozemski selektor. "Slaviti moramo leto dni, saj bo ta uspeh težko ponoviti," jim sporoča Nadal.
Na stadionu Soccer City je za Špance navijala tudi kraljeva družina. "Ta gol je bil poslan od Boga. Iniesta nas je povedel do večne slave," je dejala španska kraljica Sofia.

Španija je na vrhu sveta. Prvič so igrali finale mundiala in postali prvaki. Z golom Barceloninega zvezdnika Andresa Inieste v  podaljšku so Nizozemci padli 1:0. Evropski prvaki so zasluženo tudi svetovni. Ko so bile glave že malo hladne, so to priznali tudi oranžni, ki so imeli sprva veliko povedati čez sodnika Howarda Webba (a na tem SP smo pritožb nad zmotljivimi sodniki že vajeni). Finale je bil (tako kot večina tekem tega prvenstva) predstava grobega in taktičnega nogometa. Pomemben je rezultat, bodo dan po tekmi povedali Španci, in ne lepota te igre. Tako si bomo prvi afriški mundial zapolnili le po prvakih Špancih in izjemnem navijaškem vzdušju z vuvuzelami.

Trgi in ulice španskih mest so bili preplavljeni z navijači. Rajali so do jutranjih ur. Zanje so navijali tudi v Rimu, Londonu, na Kubi … Poglejte v galeriji. V Amsterdamu pa je 180 tisoč ljudi, ki je navijalo na prostem, ob pol polnoči utihnilo. "Sem zelo razočaran, a zmage si nismo zaslužili. Res škoda," je dejal eden od nizozemskih navijačev, Chris Schreve. Najbolj znan španski navijač, tenisač Rafael Nadal, je strnil naslednje misli: "Slaviti moramo leto dni, saj bo ta uspeh težko ponoviti. Te generacije nogometašev ne bo nikoli nobena ponovila. Naslov si res zaslužijo."

"Evforija, sreča, vse pozitivno," se je o svojih občutkih nekaj minut po zadnjem sodnikovem žvižgu drl junak španske zmage Iniesta. "Edina stvar, ki šteje, je zmaga v finalu!" To še kako vedno Nizozemci, ki so po mundialih 1974 in 1978 znova klonili v finalu. Poražence redki pomnijo. "Trudimo se, smo predani … in tako bomo igrali vedno. Imamo odlične nogometaše. Ta ekipa je pokazala, kako se bori za svojo državo," je s čustvi prežet pripovedoval španski selektor Vicente del Bosque. "Tudi Nizozemci so igrali dobro. Res je bil grob nogomet, a to je pač del igre. A videli smo tudi napadalen nogomet, saj smo oboji pritiskali proti golu."

"Lahko bi dali še gol ali dva. Mislim, da je bil rezultat pravičen. Zame je to res vesel dan," je še dejal selektor Del Bosque. Njegov kolega z nizozemske klopi Bert van Marwijk je pošteno priznal poraz: "Zelo sem žalosten. Težko je, ko izgubiš štiri minute pred koncem. Mislil sem, da nam bo z deseterico vendarle uspelo priti do enajstmetrovk. Težko je, a tak je šport. Boljša ekipa je zmagala." Van Marwijk je pričakoval, da bo odločil en sam gol. "Nihče nas ni pričakoval v finalu, na koncu pa smo bili tako blizu. Nismo imeli sreče. Ne vem, če bi si zaslužili. Razočaran sem, ker smo bili tako blizu. Lahko bi končno mi imeli nekaj sreče."

Ko se igra finale SP, je treba imeti kakovostnega sodnika. Previden moram biti, ko bom to rekel: tokrat takega nismo imeli.
Arjen Robben

Sodnik je bil znova deležen kritik: ni mogel zaustaviti grobe igre, nekajkrat je pogledal skozi prste Špancem (Arjen Robben je bil besen, ker Charles Puyol ni pordečel). "Mislim, da sodnik res ni dobro kontroliral tekme, a bodimo na jasnem: boljša ekipa je zmagala. Oboji smo delali prekrške. Ni v naši navadi, da bi igrali tako grobo, a za to zmago je bilo treba storiti vse," je strnil Van Marwijk. Howard Webb je pokazal 13 rumenih kartonov in enega rdečega. Nizozemci so skupno naredili kar 28 prekrškov. Del Bosque nasprotnika ni želel neposredno okriviti za zelo grobo igro. "Čestitam jim, ker so nam otežili delo. Bili so zelo fizično pripravljeni, a mi smo dominirali v podaljšku."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.