Šport
35 ogledov

Tek, kot ga svet še ni videl

Športniki na olimpijskih igrah so postali pravi gladiatorji, se strinjajo števil Žurnal24 main
Številni svetovni mediji namenjajo pozornost olimpijskemu bronu Petre Majdič, ki ga je dosegla na neverjeten način, kakršnega večina v zgodovini ne pomni.

Takšnega spodbujanja vseh trenerjev in tekmovalk, kot ga je bila na včerajšnjem sprintu na 1,4 kilometra dolgi progi v klasični tehniki deležna smučarska tekačica Petra Majdič, do zdaj ni bila deležna še nobena športnica, se strinja velika večina tujih medijev, ki poročajo z zimskih olimpijskih iger v Vancouvru.

Petra Majdič, ki je med treningom padla v nezavarovano luknjo, ni obupala, in kot je po tekmi pokazal rentgen, do kolajne pritekla s številnimi zlomljenimi rebri. "Petra se bo v zgodovino zapisala kot osvajalka bronaste olimpijske kolajne, za nas trenerje in športnike iz številnih držav, ki so ji pomagali z navijanjem ob progi in jo podpirali pri hoji po tekmi, pa njena kolajna pomeni veliko več," izjavo trenerja Majdičeve Ivana Hudača povzemajo številni tuji mediji.

KONEC IGER ZA PETRO MAJDIČ

INTERVJU: PETRA MAJDIČ

OD STARTA DO CILJA KRIČALA OD BOLEČIN

Simpatije z vseh strani
"Petra ni osvojila brona, ampak zlato. Menim, da je tretje mesto enako zmagi,"
je po tekmi dejala dobitnica zlate kolajne, Norvežanka Marit Bjørgen, ki se zaveda, da bi sama, če bi bila Petra zdrava, le stežka stopila na najvišjo stopničko. Tuji mediji še omenjajo, da se je Petra v zadnjih letih za olimpijsko kolajno odrekala vsemu, zadnja tri leta pa je bil dopust zanjo le neuresničen sen. Novinarji so pri poročanju šli še dlje. Tek primerjajo s filmskimi scenariji, niso pa pozabili omeniti niti, da je bila naša šampionka v Sloveniji razglašena tako za športnico kot Slovenko leta in da je to sploh prva slovenska olimpijska kolajna v smučarskih tekih.

Za sanje tvegajo zdravje
Petra Majdič je pokazala pravi olimpijski duh, višje, močneje, hitreje, mediji pa se po številnih poškodbah na letošnjih igrah in celo smrtnem primeru gruzijskega sankača sprašujejo, ali niso zahteve organizatorjev šle predaleč. Proge in pogoji so postali nadčloveški, športniki pa se za svoje sanje, ki so uresničljive le na vsaka štiri leta, ženejo čez rob svojih skrajnih možnosti in tvegajo celo življenje. Med številnimi zapisi v tujih medijih so tudi takšni, da je bron Petre Majdič veliko več kot le kolajna in da je to junaško dejanje za njeno domovino.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.