Šport
18 ogledov

Tekači na –21°C, smučarji na –15°C

Majdičeva je obljubila juriš na veliki kristalni globus, na uvodni tekmi sezone Žurnal24 main
Sezona teka na smučeh se začenja pri ekstremno nizkih temperaturah. Petra Majdič je v četrtek v Gällivareju trenirala na –21°C. Le nekaj stopinj "topleje" je v Nakiski, kjer so naši smučarji.
Slovenska ekipa za hitre discipline pa nadaljuje s treningi v kanadski Nakiski, majhnem kraju, 80 kilometrov oddaljenem od Calgaryja. Na pripravah so pod vodstvom trenerja Burkharda Scafferja prisotni Andrej Jerman, Andrej Šporn, Aleš Gorza, Rok Perko, Andrej Križaj, Gašper Markič in Boštjan Kline. Shaffer je s potekom treningov zadovoljen, saj ima ekipa dobre pogoje, z edino izjemo temperatur, saj so te izredno nizke in se mnogokrat spustijo do 15 stopinj Celzija. Tako na smukaški kot na superveleslalomski preizkušnji v Lake Louisu prihodnji konec tedna bo slovenske barve branila peterica smučarjev.

"Ravnokar smo prišli s treninga in termometer je pokazal, da je zunaj –21 stopinj Celzija," je nehumane pogoje v Gällivareju na severu Švedske opisala Petra Majdič.

"Videti smo kot čebule"
Tretja najboljša tekmovalka lanske sezone se z ekstremnimi temperaturami ne želi obremenjevati: "Že dva tedna smo v Skandinaviji in temperature se neprenehoma gibljejo med –12 in –20 stopinjami. Tega se nikdar ne navadiš in biti moraš zelo previden, paziti, da imaš na sebi več plasti oblačil. Videti smo kot čebule," je bila slikovita dobitnica bronaste kolajne iz Vancouvra.

Fabjanova vprašljiva
Polarno vreme je pod velik vprašaj postavilo nastop na papirju druge najmočnejše slovenske tekmovalke Vesne Fabjan. Vodja tekaške reprezentance Marko Gracer je povedal, da ob prenizkih temperaturah pri Fabjanovi ne želijo tvegati bolezni. To soboto ob 10.45 se bo sezona začela s tekmo na deset kilometrov za dekleta v prostem slogu, v nedeljo sledi štafetna preizkušnja 4 x 5 kilometrov, na kateri bosta poleg Majdičeve in Fabjanove Slovenijo zastopali Barbara Jezeršek in Anja Eržen. Ta bo v ekipi nadomestila obolelo Katjo Višnar. Moški sezono začenjajo v soboto ob 12.30 s tekmo na 15 kilometrov v prosti tehniki.

Najbolje v Kuusamu
Petra ima z začetnih tekem sezone svetovnega pokala mešane spomine. Najlepši gotovo segajo v sezono 2007/08 in finski Kuusamo, ko je na sprinterski preizkušnji v klasičnem slogu zmagala. Lani je na uvodu v norveškem Beitostölnu desetkilometrsko razdaljo v prostem slogu premagala kot 19. tekmovalka.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.