Šport
22 ogledov

Tekači se vračajo na Roglo

Žurnal24 main
Lani so tekači in tekačice prvič za točke svetovnega pokala nastopili na Rogli, letos tekme na Pohorju ni bilo, v naslednji sezoni pa se vrača na koledar. Slovenija bo prvič gostila ženske skoke za svetovni pokal.

Finale svetovnega pokala v smučarskih skokih v sezoni 2011/2012 bo na letalnici v Planici med 16. in 18. marcem, prva tekma svetovnega pokala na slovenskih tleh v prihodnji sezoni pa bo 17. in 18. decembra letos na Rogli, kjer se bodo pomerili smučarski tekači in tekačice v sprintu ter na tekmi s skupinskim startom v klasični tehniki (10 in 15 km). Zlata lisica, tekmovanje za svetovni pokal alpskih smučark, bo na mariborskem Pohorju 21. in 22. januarja (veleslalom, slalom), pokal Vitranc za alpske smučarje v Kranjski Gori pa bo 10. in 11. marca (veleslalom, slalom).

Rogla je znova uvrščena v tekmovalni koledar svetovnega pokala v smučarskem teku, novo tekmovanje pa bo v ženskih smučarskih skokih, disciplini, ki je aprila letos postala tudi olimpijska. V sezoni 2011/2012 bodo prvič izpeljali svetovni pokal za ženske, tekma bo tudi pri nas, v Ljubnem, kjer se bodo skakalke merile 11. in 12. februarja.

Koledar svetovnih pokalov so potrdili na seji predsedstva Mednarodne smučarske zveze (Fis) v Ljubljani, kjer so pozdravili tudi odločitev Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok), da je ženske skoke vključilo v program OI leta 2014 v ruskem Sočiju. Obenem so potrdili tudi tekmovanje za mešane ekipe v skokih s po dvema skakalkama in skakalcema, nagradni sklad pa bo enak kot za moško ekipno tekmo (70 tisoč švicarskih frankov).

Za zimski olimpijski festival evropske mladine (Ofem) prihodnje leto v Innsbrucku v Avstriji je Fis določila promotorje za posamezne discipline, ki bodo sodelovali tudi v projektu Klepetajmo s šampioni. Smučarske teke bo zastopala Petra Majdič, smučarske skoke Švicar Andreas Küttel, nordijsko kombinacijo Finec Samppa Lajunen, alpsko smučanje Marco Büchel iz Liechtensteina, smučanje prostega sloga Američanka Shannon Bahrke in deskanje na snegu Nemka Nicola Thost.

V nordijsko kombinacijo bodo uvedli tekmo s kazenskim pribitkom; tekmovalci bodo morali preteči dodatne kazenske kroge, število pa bo odvisno od zaostanka za vodilnim po skokih. Na finalu pokala bo nastopila najboljša trideseterica svetovnega pokala z dvema serijama v skokih ter teku na 15 kilometrov.

Pri alpskem smučanju so dvignili število možnih nastopov, s katerimi tekmovalec še vedno ohranja status poškodovanega tekmovalca (in s tem točke Fis), na pet tekem v sezoni. Razpravljali so tudi o varnosti tekmovalcev, predpisih za opremo ter uvedbi zaščite za hrbet in varnejših čeladah. O tehničnih podrobnostih bodo analize pripravile strokovne ekipe. Uveljavitev novih standardov je pričakovati v sezoni 2012/2013.

Sprejeli so pravilo, da tekem, ki bi med odprtjem in finalom svetovnega pokala morebiti odpadle, ne bodo nadomeščali. V smučanju prostega sloga bo moral biti na ekipni tekmi med trojico vsaj en pripadnik nasprotnega spola. Uvedli so nov 15-članski odbor za evropska vprašanja, ki ga vodi Šved Niklas Carlsson.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.