Šport
27 ogledov

Tekaški trener Alberto Salazar naj bi športnikom dajal doping

Rupp, Salazar, Farah Profimedias
Ameriški tekaški trener Alberto Salazar se je znašel v središču raziskave ameriške proti-dopinške agencije USADA, potem ko je dokumentarec angleške televiziji BBC razkril, da je eden njegovih varovancev uporabljal nedovoljene substance.

Američan Alberto Salazar je pred svojo kariero kot trener trikrat zmagal newyorški maraton in se uvrstil v ameriško ekipo za poletne olimpijske igre leta 1984. Po končani aktivni športni poti je tekač, ki se je rodil na Kubi, začel trenirati druge nadoupne mlade športnike. Z obtožbami, da svojim atletom ne pomaga le z dobrim treningom, pa se srečuje že od vsega začetka.

Leta 1996 je treniral ameriško tekačico na dolge razdalje Mary Decker, ki se je s 37-leti kvalificirala za olimpijske igre v Atlanti. En mesec pred začetkom iger so v Deckerjevi krvi odkrili previsoko raven testosterona. Atletinja je bila izključena z olimpijskih iger.

Nekaj let kasneje je Salazar skupno s podjetjem Nike ustanovil t.i. "Oregon Project", tekaški center, katerega naloga je bila končati nadvlado afriških držav v tekaških tekmah na dolge razdalje. Center  je uspešen, med drugimi so v njem trenirala dvojni olimpijski prvak Mo Farah in olimpijski podprvak Galen Rupp.

Povod za nove raziskave ameriške proti-dopinške agencije (USADA) v okolju Salazarja je bil dokumentarec BBC-ja. Nekdanji trener asistent Salazarja Steve Magness namreč trdi, da je  dobitnik srebrne medalje na olimpijskih igrah 2012 v Londonu Galen Rupp od 16. leta pod nadzorom Salazarja jemal prepovedane substance, natančneje anabolični steroid testosteron. Enako substanco, ki jo je jemala že Deckerjeva.

Magness pa je razkril še več podrobnosti o svojem nekdanjem šefu Salazarju. Po izjavah Magnessa naj bi en dan v pisarni tekaškega trenerja srečal njegovega 15-letnega sina Alexa Salazarja, ki si je na kožo mazal gel s testosteronom. Trener asistent je Salazarjevega sina vprašal kaj dela. "Testiram gel s testosteronom, malo si ga namažem, grem v laboratorij in mi izmerijo testosteron.  Če ga še ne zaznajo, si ga namažem še malo več, dokler ga pač ne dokažejo v moji krvi," naj bi Alex povedal Magnessu, ki je bil nad tem popolnoma šokiran.

USADA je medtem že zaslišala več kot petnajst ljudi v Salazarjevem okolju. Dvojni olimpijski prvak iz Londona 2012 na 10.000 metrov in 5000 metrov Mo Farah, ki ga trenira Salazar, je medtem medijem zagotovil, da o poskusih svojega trenerja ničesar ni vedel. Farrah svojemu trenerju ne misli obrniti hrbet, dokler mu USADA ne dokaže uporabo prepovedanih substanc.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.