Šport
43 ogledov

''Tekma ni bila najlepša, a cilj je dosežen''

slovenija reprezentanca katovice hokej EPA
Slovenska hokejska reprezentanca si je na svetovnem prvenstvu divizije I priigrala uvrstitev med svetovno hokejsko elito.

Za slovensko hokejsko reprezentanco je zelo uspešen teden. Selektor Nik Zupančič je svojo ekipo popeljal do zmage na svetovnem prvenstvu divizije I (skupina A) v Katovicah, kar pomeni, da bodo Slovenci naslednje leto igrali na elitnem SP v Franciji in Nemčiji.

Zmagovalec dvoboja zadnjega dne Slovenija - Avstrija, ki so ga poimenovali kar "finale", čeprav uradno takega statusa v turnirskem sistemu seveda ni imel, je bila na koncu Slovenija in tako dobila glavno nagrado, vozovnico za SP 2017.

Boj je bil trd in napet, spet pa so ga dobili Slovenci; ti so v zadnjih letih že večkrat na pomembnih tekmah premagali severne sosede, tudi na zadnjem SP 2014 in na OI v Sočiju, zdaj so v zbirko dodali novo zmago. Sinočnja je še posebej sladka, saj je naprej neposredno vodilo le eno mesto, na drugem so v čakalnici Italijani.

"Ponosen sem, da so me izbrali za kapetana. A po eni strani je to samo črka, ker mi fantje zelo pomagajo, tako da smo nekako kar vsi kapetani," je o svoji kapetanski vlogi na SP vlogi dejal Jan Urbas, ki so ga razglasili tudi za najkoristnejšega igralca (MVP) tekmovanja.

''Cilj je dosežen, to je najbolj važno''

Selektor Zupančič je bil tudi prvič samostojno v tej vlogi, opravil pa jo je zelo dobro. Po končanem tekmovanju je priznal, da je bil pritisk kar velik. "Ni bila najlepša in ne najlažja tekma tole z Avstrijci. Bilo je tudi zaradi teže te tekme, zaradi nervoze. A borbenost je bila na visoki ravni in ta nas je tokrat pripeljala do cilja. Če bi izkoristili tisti 'power-play', bi se odlepili in bi bilo tudi njim težje igrati. A očitno mi ne znamo igrati lahko. Vendar, cilj je dosežen in to je najbolj važno," je o zadnji tekmi dejal Zupančič.

Selektor se ne boji prihodnosti, upa pa, da bo že na septembrski akciji, ko bo šlo za kvalifikacije za naslednje OI, imel na voljo katerega s seznama tokrat poškodovanih igralcev. "Igralcem je v užitek igrati, vedno, ko pridejo skupaj, dajo vse od sebe. Tole je bilo kar naporno, dogajale so se poškodbe, potem pa je težko sestaviti ekipo. A so tudi ti fantje tu dokazali, da lahko igrajo dober hokej, tudi nekaj mladih se je dokazalo. A tam, kamor smo se uvrstili, je povsem druga raven. Upam, da bo nabor igralcev večji in da bomo konkurenčni tudi v teh kvalifikacijah."

Tudi Rok Tičar je v prvem napadu prispeval pomemben delež, a je poudaril, da je zmagalo moštvo. Kot se je slikovito izrazil, so se Slovenci pred zadnjo tekmo zavedali, koliko je v igri - in dobili so vse. "Rivalstvo proti Avstrijcem je vedno prisotno. Ni bila odlična tekma z naše strani, ampak priborjena in zelo požrtvovalna. Vsak je dal svoj maksimum. Danes je zmagala želja. Pred tekmo smo si rekli, da je treba dati 'jajca ven', kot mi rečemo - in smo jih, zagotovo."

Med junaki pa je bil tudi vratar Gašper Krošelj. Na zadnji tekmi proti Avstriji je bil v zadnjih minutah nenehno ogrožen, toda ni klonil, tudi on pa je poudaril moštvene zasluge. "Tako kot v Koreji 2014 smo se pobrali, čeprav smo imeli en spodrsljaj. Je pa tu samo pet tekem, en spodrsljaj še gre, dva pa nikakor. Zato je tokrat štela samo zmaga," je dejal Krošelj.

V Katovicah so slovenske barve zastopali vratarji Robert Kristan, Gašper Krošelj in Andrej Hočevar, branilci Blaž Gregorc, Luka Vidmar, Jurij Repe, Aleš Kranjc, Klemen Pretnar, Sabahudin Kovačevič, Jakob Milovanovič in napadalci Žiga Jeglič, Rok Tičar, Jan Urbas, Andrej Hebar, Anže Kuralt, Ken Ograjenšek, Žiga Pance, Miha Verlič, Aleš Mušič, Žiga Pešut, Gregor Koblar, Anže Ropret in Robert Sabolič.

slovenija reprezentanca katovice hokej | Avtor: EPA EPA

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.