Šport
59 ogledov

Tekmec: Slovenija med osmimi najboljšimi na svetu

Borut Mačkovšek Slovenija Angola SP 2017 EPA
Slovenski rokometaši so SP v Franciji odprli z zanesljivo zmago nad Angolci, a to je bilo le ogrevanje za veliko pomembnejše obračune v Metzu. Že v soboto jih čaka prva težka naloga, na nasprotni strani igrišča jim bodo stali Islandci, tekma pa se bo v Areni Metz pričela ob 14.45.

Izbranci Veselina Vujovića so že arhivirali četrtkovo rekordno zmago nad Angolci in vso svojo nadaljnjo pozornost v vzhodnem delu Francije namenili Islandcem, ki so na prvi tekmi izgubili s Španci z 21:27. Islandija je na tem dvoboju prikazala dva obraza, v prvem je prevladovala in povsem zasenčila papirnatega favorita v skupini B, v drugem pa močno popustila in doživela visok poraz.

"Tekma z Islandijo bo veliko bolj zahtevna in izenačena od uvodne z Angolo. Dobro je, da bomo zaradi zgodnjega termina naše prve tekme imeli dan in pol za temeljito pripravo. Mi se bomo maksimalno potrudili, da osvojimo novi dve točki," je dejal Urh Kastelic, eden od sedmih debitantov v slovenski izbrani vrsti na svetovnem prvenstvu, ki mu je slovenski selektor nekoliko nepričakovano dal prednost pred veliko izkušenejšim Urbanom Lesjakom.

"Selektor Vujović je znan po tem, da daje prednost mladim igralcem. V bližnji preteklosti je priložnost ponudil Blažu Jancu in Niku Henigmanu, kar ni nihče pričakoval. V času reprezentančnih priprav sem vseskozi zavzeto vadil in si potihoma želel, da bi me uvrstil v ekipo za Francijo. Zdaj so se moje želje tudi uresničile," je še dodal komaj 20-letni in 202 cm visoki vratar mariborskega Branika.

Slovenski rokometaši se dobro zavedajo, da bi se z morebitno drugo zmago močno približali preboju v osmino finala, hkrati pa se zavedajo, da je pred njimi silno zahtevna naloga. Igralci iz dežele gejzirjev veljajo za nepopustljive in zelo srčne rokometaše, večina pa jih tudi nastopa v najmočnejših evropskih ligah v Nemčiji, Franciji in Danski.

S komplimenti nad Slovence

V francoskem kadru resda nimajo prvega zvezdnika Arona Palmarssona, sicer soigralca Gašperja Marguča in Blaža Blagotinška pri madžarskem Veszpremu, a tu je kopica kakovostnih rokometašev. Veteran Gudjon Valur Sigurdsson dobro kljubuje letom, tudi njegovi veliko mlajši soigralci so lačni dokazovanja na veliki sceni. Med njimi je tudi njihov up Janus Dadi Smarasson, ki je na račun Slovencev natrosil številne komplimente.

"Slovenija sodi med osem najboljših ekip na svetu, večina njenih igralcev tudi nastopa v najboljših evropskih klubih. Če bomo ponovili našo predstavo z uvodne tekme proti Španiji, potem nimamo nobenih možnosti za zmago proti Sloveniji. V soboto bomo morali igrati zbrano in trdno vseh 60 minut. V tem trenutku še nismo optimalno pripravljeni, a upam, da bo naša kombinacija izkušenih in mladih igralcev v nadaljevanju vendarle prikazala svoj pravi obraz," je dejal 22-letni srednji zunanji igralec Smarason.

Slovenija je z otoško državo iz Atlantskega oceana v preteklosti odigrala številne tekme na največjih tekmovanjih. Na svetovnih prvenstvih jo je premagala v Tuniziji 2005 in izgubila v Nemčiji 2007. Na evropskih prvenstvih je Slovenija na štirih tekmah dosegla tri zmage, na njunem edinem olimpijskem obračunu v Atenah 2004 pa izgubila s 25:30.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.