Šport
283 ogledov

Tekmec Kristjana Čeha izboljšal najstarejši moški svetovni rekord

Mykolas Alekna Epa
Slovenski metalec diska Kristjan Čeh bo imel na prihajajočih olimpijskih igrah v Parizu hudo konkurenco.

Mladi litovski metalec diska Mykolas Alekna je v ameriški Ramoni dosegel nov svetovni rekord v metu diska. Z metom, dolgim 74,35 metra, je izboljšal najstarejši moški svetovni rekord v atletiki (74,08 m) Nemca Jürgena Schulta, ki je obstal skoraj 38 let. Enaindvajsetletni tekmec Kristjana Čeha je v olimpijski sezoni potrdil odlično formo.

Kristjan Čeh Cilji so jasni Šport Slovenski adut o veliki spremembi: "To je tlelo kar nekaj časa"

Njegov rekordni met diska, ki ga je v petem poskusu ob pomoči močnega vetra glede na videoposnetek dosegel na manjšem tekmovanju, je preko družbenih omrežij objavila krovna mednarodna zveza Svetovna atletika. Televizija tekmovanja ni prenašala. Pred tem je bil njegov osebni rekord točno 71 m, ki ga je vrgel aprila lani.

Alekna, sin dvakratnega olimpijskega prvaka v metu diska Virgilijusa Alekne (Sydney 2000, Atene 2004), je močno presegel rekord Schulta, takrat vzhodnonemškega atleta, ki je najboljšo znamko na svetu dosegel 6. junija 1986 v domačem Neubrandenburgu.

Mykolas Alekna, študent kalifornijske univerze Berkeley, ima že dve medalji s svetovnih prvenstev, srebrno v Eugenu (ZDA) leta 2022, kjer je naslov prvaka osvojil slovenski zvezdnik Čeh, ter bronasto v Budimpešti lani poleti, kjer je bil Čeh srebrn, zmagal pa je Šved Daniel Stahl. Litovec je eden izmed favoritov za olimpijske stopničke to poletje v Parizu.

Najstarejši svetovni rekord v atletiki za moške in ženske skupaj je od julija 1983 v lasti Čehinje Jarmile Kratochvilove (tedaj je zastopala Češkoslovaško, op. a.) na 800 m (1:53,28 minute).

zlata medalja Konec tradicije Šport Atletika orje ledino na področju denarnih nagrad

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.