Šport
17 ogledov

Tenisači za "basket" vzdušje v Tivoliju

Grega Žemlja (na fotografiji) na ekshibicijskem dvoboju v dvorani Tivoli, kjer b Žurnal24 main
Če je kdo mislil, da bo mala dvorana Tivoli hitro izginila z naslovnic, se je zmotil. Hram slovenske košarke bodo čez nekaj dni prebudili slovenski tenisači, ki se bodo pomerili s Finsko.
Kot Ljubljančan sem od nekdaj hodil na tekme košarkarjev Olimpije in nikoli si nisem mislil, da bom tudi sam zaigral v hramu slovenskega športa.
Blaž Kavčič

Le še nekaj dni je ostalo do dvoboja Davisovega pokala med Slovenijo in Finsko v dvorani Tivoli. Vzdušje v slovenski ekipi je odlično, peščena podlaga v mali dvorani je iz dneva v dan trša, forma mušketirjev kapetana Blaža Trupeja pa postavlja Slovenijo v vlogo favorita. Pomembno vlogo lahko v Davisovem pokalu odigrajo tudi gledalci.

Gre za zgodovinski nastop Slovenije v najstarejšem ekipnem teniškem tekmovanju na svetu, Davisovem pokalu, ki je premierno izvedbo doživel že davnega leta 1900. Slovenija je namreč doslej le dvakrat igrala v prvi evroafriški skupini, leta 1995 in 2001, vendar v obeh primerih še isto sezono tudi izpadla.

Tokrat so varovanci Trupeja prvič v vlogi favorita, saj igrajo pred domačim občinstvom, njihove uvrstitve na lestvici ATP pa so precej višje od finskih. Pri slednjih izstopa Jarkko Nieminen, 50. igralec na svetu, ki v zadnjem času ne igra najbolje, saj ima pri tridesetih letih že določene zdravstvene težave s koleni, hkrati pa mu peščena podlaga ne ustreza najbolj. Ostali finski igralci so uvrščeni pod 250. mesto na svetu.

Kako sta s Kavčičem in Žemljo udarce izmenjavala Miran Pavlin in Jure Košir poglejte TUKAJ!

Vzdušje v slovenskem taboru je odlično in tako Blaž Kavčič kot Grega Žemlja komaj čakata, da se dvoboji začnejo. Pred tem bo v četrtek žreb določil, katera igralca bosta začela prva v petek, ko se bodo pomerili prvo- in drugouvrščeni tenisači.

"Komaj čakam, da se začne, še posebej zdaj, ko sem videl, da se podlaga iz dneva v dan izboljšuje. Pred dnevi sem bil kar malce skeptičen, vendar so fantje v teh dneh opravili odlično delo, tako da bo podlaga v petek zelo dobra. Zame bo nastop v Tivoliju posebno doživetje. Kot Ljubljančan sem od nekdaj hodil na tekme košarkarjev Olimpije in nikoli si nisem mislil, da bom tudi sam zaigral v hramu slovenskega športa," pravi Kavčič, 81. igralec na lestvici ATP.

Žemlja je uvrščen 56 mest nižje, podobno kot Kavčič pa je v dobri formi, saj mu prehod s trde na peščeno podlago ne predstavlja večjih preglavic. Kranjčan se bo prvi dan pomeril z Nieminenom, njegova želja, ki se mu le redko uresniči, pa je, da bi v petek odigral drugo partijo.

Kapetan Trupej poziva gledalce, naj v čim večjem številu pridejo na dvoboje v Tivoli in naj s seboj prinesejo tudi navijaške rekvizite, saj športno (beri: glasno) navijanje v Davisovem pokalu ni prepovedano. "V Davisovem pokalu veljajo nekoliko drugačna pravila kot na drugih teniških turnirjih. Dovoljeno in zaželeno je navijanje – seveda ne med točkami , tako da naj gledalci pridejo opremljeni z navijaškimi pripomočki, saj si slovenski igralci z uspehi v zadnjem obdobju zaslužijo čim bolj bučno podporo," pravi Trupej.

V primeru zmage proti Finski bi Slovenija izpolnila osnovni cilj obstanek v prvi evroafriški skupini, hkrati pa bi se ji ponudila možnost za nove podvige. Tekmec zmagovalcev je že znan, Italija, za Slovenijo v gosteh, zmaga v tem dvoboju pa vodi v kvalifikacije za vstop v svetovno skupino Davisovega pokala.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.