Šport
22 ogledov

Teniška sezona se končuje

1/13
Žurnal24 main
Letošnja moška teniška sezona je skoraj že končana, saj nas prihajajoči vikend čaka le še finalni dvoboj Davisovega pokala. Pripravili smo vam kratek pregled letošnjega leta.

V dolgi sezoni, ki je trajala vse od začetka januarja pa do začetka decembra, se je v moškem svetovnem tenisu pisalo mnogo zanimivih pa tudi zgodovinskih zgodb oz. uspehov.

 

Rafael Nadal je prvič v karieri profesionalnega tenisača izgubil na pariškem pesku Roland Garrosa, Roger Federer je z dvema novima Grand Slamoma v svoji zbirki presegel do letos najboljšega Peta Samprasa, in tako za mnoge upravičeno postal najboljši teniški igralec vseh časov. Poleg rivalstva med Federerjem in Nadalom pa so se v letošnji sezoni na vrh svetovne teniške scene prebili novi obrazi.

 

Nadal iz raja v pekel

Na začetku letošnje sezone se je zdelo, da Nadala nihče ne more izriniti s prestola lestvice ATP. Po (novi) zmagi nad Federerjem v finalu Odprtega prvenstva Avstralije se je njegova točkovna prednost na lestvici ATP močno povečala. Poleg tega pa je prihajal tisti del sezone, v katerem je bil španski tenisač v preteklih sezonah najboljši. Na pariškem pesku ni poznal poraza, v Wimbledonu pa je iz leta v leto prikazoval boljšo igro. A Nadalova pravljica se je končala v četrtem kolu Roland Garrosa, ko je nepričakovano izgubil proti fenomenalnemu Robinu Soderlingu. Nato je prišla še poškodba kolen, ki mu je preprečila nastop na njegovem najljubšem turnirju – Wimbledonu. A prav poškodba mu je omogočila, da se je lahko v tem času družil s prijatelji. In po njegovih besedah naj bi mu prav to pomagalo, da je lažje prestal težke trenutke zaradi ločitve svojih staršev.

 

Federerjeva rekordna sezona

Krizo Nadala je dodobra izkoristil Federer, ki je prav letos v Parizu osvojil še edini Grand Slam, ki mu je v njegovi karieri manjkal. Na prestol je spet - po letu premora - stopil tudi v Wimbledonu in tako v osvojenih Grand Slamih (15) prehitel Samprasa (14). Po 46 tednih vladavine Nadala, je Federer znova stopil na vrh lestvice ATP, kjer bo letošnje leto tudi zaključil.

 

Novi obrazi v vrhu

V letošnji sezoni je največ turnirjev (6) osvojil Andy Murray, ki pa je po nepisanem pravilu vedno pregorel na največjih turnirjih. V sam vrh moškega svetovnega tenisa se je prebil Robin Söderling, ki je očitno našel ključ, kako igrati konstantno dobro. Po poškodbi se je ob koncu leta na teniška igrišča odlično vrnil Nikolaj Davidenko, ki je na zaključnem turnirju ATP v Londonu presenetil vse in zmagal. Omeniti velja tudi letos prerojenega Andyja Roddicka, ki je v Wimbledonu s Federerjem poskrbel za odlično teniško dramo v finalu.

 

Slovo legend

V letošnji sezoni se je od profesionalnega tenisa poslovilo kar nekaj uspešnih teniških igralcev: Marat Safin, Fabrice Santoro in Guillermo Coria.

 

Slovenci v letu 2009

Blaž Kavčič je Sloveniji letos priboril rekordno uvrstitev na lestvici ATP (118. mesto), sezono pa je zaključil na 126. mestu. Od lanske sezone je napredoval kar za 134 mest. Grega Žemlja je 178, Luka Gregorc pa 361. Slovenija je letos prvič v zgodovini tenisa imela predstavnika na Grand Slam turnirju tudi v moškem tenisu. To je uspelo Gregorcu in Žemlji v Wimbledonu.

 

V sklepnem dejanju letošnje sezone se bosta v Barceloni pomerila reprezentanci Španije in Češke. Varovanci Alberta Coste so veliki favoriti, a strokovnjaki pravijo, da so kljub zvenečim imenom (Nadal, Verdasco) ranljivi, medtem ko je češka reprezentanca vedno nepredvidljiva. Ogrodje reprezentance tvorita Berdych in Štepanek, ki sta v svojih karierah že mnogokrat presenetila najvišje uvrščene igralce lestvice ATP.

Bitko za naslov najboljšega v Davisovem pokalu bosta v petek otvorila Nadal in Berdych.

 

Reprezentanca Španije: Rafael Nadal, Fernando Verdasco, David Ferrer, Feliciano Lopez

Reprezentanca Češke: Radek Štepanek, Tomas Berdych, Jan Hajek, Lukas Dlouhy

 

V videu pa vam predstavljamo zadnjo letošnjo čarovnijo Federerja, ko je smash udarec Davidenka vrnil kar s - smashom! Uživajte!

 

Pregled zmagovalcev turnirjev

Grand Slam:
OP Avstralije: Nadal
OP Francije: Federer
OP Anglije: Federer
OP ZDA: del Potro

Zaključni turnir: Davidenko

Turnirji serije Masters:
Indian Wells: Nadal
Miami: Murray
Monte Carlo:Nadal
Rim: Nadal
Madrid: Federer
Montreal: Murray
Cincinnati: Federer
Shanghai: Davidenko
Pariz: Djoković

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.