Šport
23 ogledov

''Teniško dekle'' užalilo puriste

peter atkinson tennis girl Profimedias
All England Club se je moral opravičiti, ker je za promocijo razstave objavil ikonično fotografijo ''Teniško dekle'', ki jo je leta 1976 posnel fotograf Martin Elliot.

All England Club, prizorišče nastarejšega teniškega turnirja na svetu v Wimbledon, je na družabnih omrežjih objavil fotografijo ''Teniško dekle'', ki tudi 40 let po nastanku še vedno buri duhove. Gre za fotografijo takrat 18-letne Fione Butler, ki jo je pred skoraj štirimi desetletji za koledar Anthena posnel pokojni britanski fotograf Martin Elliot.

tennis gril wimbledon | Avtor: Dailymail Dailymail
Kultni poster iz 70. let prejšnjega stoletja je užalil številne navijače, ki elitnemu teniškemu klubu očitajo seksizem in zahtevajo, da fotografijo takoj umakne z družabnih omrežjih. ''Ne morem verjeti, da je Wimbledon uporabil to fotografijo,'' je zapisala Kishore Sharma, skupina navijačev Rogerja Federerja pa je dodala: ''Dajte no, Wimbledon. Mislili smo, da ste prefinjen Slam!''

Wimbledon sicer velja za enega najbolj konzervativnih turnirjev na svetu, kjer na osrednjem igrišču vedno vlada smrtna tišina, tenisači in tenisačice pa morajo igrati v tradicionalno belih oblačilih. ''Poster ni del teniške zgodovine, dekle ni teniška igralka. Spodbujate seksualizacijo žensk,'' je zapisal ogorčen uporabnik.

All England Club je objavo kasneje izbrisal, vendar dodal, da bo fotografija ostala del promocijskega materiala. ''Opravičujemo se, če smo z objavo fotografije Anthena Tennis Girl koga užalili. Zavedamo se, da je fotografija sprožila burne razprave na družabnih omrežjih in želimo pojasniti, da objava ni odraz našega pogleda na ženski tenis,'' so se opravičevali v taboru najprestižnejšega turnirja na svetu.

''Svet je ponorel''

Oglasili so se tudi tisti navijači, ki v objavi ne vidijo nič spornega. ''Smešno, da se je Wimbledon znašel na udaru zaradi objave ikonične slike. Politična korektnost presega vse meje, ne pretvarjatje se, da je še niste videli,'' je zapisala Sadie Hochfield. ''Wimbledon se nima za kaj opravičevati. Odličen poster iz teniške zgodovine,'' je dodala Sara Smith.Jones. ''Wimbledon se je pravkar opravičil zaradi objave 40 let starega posterja. Svet je ponorel,'' pa meni Mark Staniforth.

Fotografija je bila prvič objavljena v koledarju britanske Antene leta 1977, kasneje pa so jo kot poster prodali v več kot dva milijona izvodih. Manekenka od prodaje ni zaslužila niti centa. Lani so obleko in lopar skupaj s fotografijo iz omejene serije prodali na dražbi za več kot 20.000 evrov, slika pa je v zadnjih štirih desetletjih postala predmet mnogih parodij.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.