Šport
47 ogledov

Tepeš se je poslovil od moških skokov

miran tepeš jelko gros Anže Petkovšek
Slovenski strokovnjak za smučarske skoke Miran Tepeš v novi sezoni ne bo desna roka direktorja tekem za svetovni pokal Walterja Hoferja, je odločila Mednarodna smučarska zveza (Fis).

Nekdanji smučarski skakalec Miran Tepeš, oče slovenskega orla Jurija Tepeša, se iz moškega svetovnega pokala seli v ženskega, je odločila svetovna smučarska organizacija. 

Slovenski strokovnjak, ki na področju smučarskih skokov dela vse od leta 1992, je bil dolga leta desna roka direktorja moškega svetovnega pokala Walterja Hoferja.

Tepeš je bil zadolžen za prižiganje zelene luči glede na vremenske in druge razmere na skakalnici. Upokojeni skakalec, ki je leta 1988 na ekipni tekmi na olimpijskih igrah v Calgaryju osvojil srebrno kolajno, je imel eno najpomembnejših vlog pri zagotavljanju varnega poteka tekem za svetovni pokal.

Mednarodna smučarska zveza (Fis) je odločila, da se Tepeš iz moške seli v žensko karavano, kjer bo s svojimi izkušnjami priskočil na pomoč direktorici ženskega svetovnega pokala Chiki Yoshida. Razlog za takšno odločitev je nevarnost očitkov o navzkrižju interesov, saj je po mnenju nekaterih sporno, da Tepeš prižiga zeleno luč svojemu sinu Juriju.

Fis se želi izogniti podobnim polemikam, kakršna se je zgodila na tekmi v Holmenkollnu, kjer je veliko prahu dvignila odločitev, da bo eden od sodnikov Božidar Prevc, oče slovenskega šampiona Petra, Domna in Ceneta Prevca.

Tepeš se torej seli v ženski svetovni pokal, kjer ne bo skrbel le za varnost na skakalnici, temveč bo imel tudi druge naloge, povezane z učinkovito in varno organizacijo tekmovanja. Njegov naslednik v moškem svetovnem pokalu bo nekdanji skakalec Borek Sedlak.

''Da bom zamenjal Mirana Tepeša, je zame veliko presenečenje, a obenem velik izziv in korak naprej v moji karieri. Miran ima ogromno izkušenj in on me je vsega naučil. Težko ga bo zamenjati, a naredil bom vse, kar je v moji moči. Z Walterjem Hoferjem se poznava že več let in vedno sem ga zelo spoštoval. Tudi kot tekmovalec. Dve leti po koncu kariere lahko postanem njegov pomočnik. To je izjemno. Walter je velik profesionalec in človek, od katerega se lahko veliko naučim,'' je povedal 35-letni Sedlak.

 
Komentarjev 4
  • sprehajalec 14:50 19.julij 2016.

    Težko tale razlaga pije vodo, ker koridor je koridor, ko je kdo v koridorju, se pritisne gumb. Teza, da je stari Tepeš čakal, da je bil mladi na spodnji meji slabšega dela koridorja, nas ima vse za bedake. Zato ...prikaži več je ta vzrok za lase privlečen, to sem hotel povedati zgoraj. In stari Tepeš žali našo inteligenčno stopnjo. Vzrok je kje drugje, ali okrepiti žensko skakanje ali pa pritisk ostalih ekip, da se še kakšen njihov vključi zraven.

  • drmo 14:13 19.julij 2016.

    konflikt interesov je bil v smislu, da je oče sina spuščal dol ob zelo slabih pogojih, ravno zaradi tega, da mu nebi kdo očital pomoči. Rezultat je bila lanska Jurijeva sezona. Odločitev očeta pozdravljam, ker bo za Jurija to sigurno ...prikaži več boljše.Zelo težko je gledati razmere, ki so slabe, in veš da ne smeš predolgo čakati...rezultat je ponesrečen skok sina zaradi zelo slabih razmer. To se je v lanski sezoni zgodilo najmanj dvakrat.

  • Avatar Leon
    Leon 13:03 19.julij 2016.

    Nevem kako to imenujejo v FIS , zame je to korupcija ! Verjetno imajo prste vmes tudi kakšni naši angelčki !