Šport
13 ogledov

Terglav: Aprila se vračamo v elito

Terglav maja ne bo mogel igrati za slovensko reprezentanco. (Foto: Anže Petkovše Žurnal24 main
Na letošnji Poletni ligi Rudi Hiti na Bledu je že tretje leto zapored nastopila ekipa francoskega Briancona, katere kapetan je naš Edo Terglav, ki si je nekaj časa vzel tudi za zurnal24.si.
 
 

Govoril sem s selektorjem Johnom Harringtonom in njegovim pomočnikom Danyjem Gellinasom in oba računata name. Tudi meni osebno je v ponos igrati za svojo državo.

Edo Terglav

 
Na Poletni hokejski ligi Rudi Hiti na Bledu je v 17-letni zgodovini poleg slovenskih moštev nastopilo tudi kar lepo število tujih. Zadnja leta je reden gost tudi francoski Briancon . Ekipa, ki je bila ustanovljena že davnega leta 1935, je letos na Bledu gostovala tretjič zapored. Že tretje leto zapored pa jo je na led popeljal Slovenec Edo Terglav . Devetindvajsetletni Kranjčan za Briancon igra že pet let, pred kratkim pa je podpisal novo triletno pogodbo. Da mu pri Brianconu izjemno zaupajo, priča tudi to, da kljub temu da je tujec, na dresu nosi črko C, ki označuje kapetana ekipe. Hokejist, ki je bil kot prvi Slovenec izbran na naboru lige NHL , se v Franciji počuti odlično. V intervjuju za zurnal24.si pa je spregovoril tudi o reprezentanci, slovenskem klubskem hokeju in še marsičem.

V Franciji ste že pet let, pred vami je šesta, kako se tam počutite?
Res je, naslednja sezona bo že moja šesta v Franciji. Kar se tiče življenja, je vse tako kot treba. Nič mi ne manjka. Tudi družina je z menoj, tako da je vse odlično.

Ste se že naučili kaj francoskega jezika?
Jaz sem se francoskega jezika naučil že pri 13 letih, ko sem odšel v Kanado, tako da z jezikom nimam težav.

Terglav hokejsko dogajanje v Sloveniji spremlja preko interneta. © Anže Petkovšek

 
Je za vas velika čast, da ste kot tujec kapetan Briancona?
Seveda je to čast, ko si kapetan v tujem klubu. Pa tudi zaradi tega, ker je v klubu veliko tujcev. Jaz bom sedaj kapetan že četrto leto zapored in mislim, da je to nekaj res posebnega, da mi tako trener kot vodstvo kluba in soigralci tako zaupajo. To mi daje tudi vedeti, da verjamejo vame in res menim, da je to nekaj posebnega.

Je to, da ste kapetan, breme ali vzpodbuda?
Prej vzpodbuda kot pa breme. Mislim, da to pokažeš tudi na ledu s svojo igro, ter seveda tudi izven igrišča. Da pokažeš, da to ni nikakršno breme. To moraš imeti v sebi ali pa ne.

Kakšni so vaši navijači? Bi jih lahko primerjali z ljubljanskimi in jeseniškimi?
Briancon je "vas" z deset tisoč prebivalci. Tako da so navijači bolj umirjeni. Imamo neke manjše navijaške skupine, toda to so bolj mirni navijači. Sicer vsako našo tekmo obišče okoli dva tisoč ljudi. Od starih do mladih, prav vsi imajo radi hokej. Prav vsi pa so zelo športni.

Imate kakšnega velikega tekmeca?
Naš največji rival je zadnji dve leti Grenoble, s katerim smo tudi igrali zadnji dve sezoni v finalu državnega prvenstva in mislimo, da so zelo dobre borbe.

V Grenoblu igrata tudi Mitja Šivic in Jakob Milovanovič, ki sta bila prej vaša soigralca pri Brianconu.
To je hokej, greš tja, kjer je bolje in kjer se več zasluži. Mislim, da sta v Grenoblu zadovoljna in da je vse tako kot treba. Pogosto pa se tudi slišimo.

 
 

Briancon je "vas" z deset tisoč prebivalci. Tako da so navijači bolj umirjeni. Imamo neke manjše navijaške skupine, toda to so bolj mirni navijači.

Edo Terglav

 
Vam je bilo prej kaj lažje, ko sta bila Šivic in Milovanovič še vaša soigralca pri Brianconu?
Včasih je bilo lažje, predvsem zaradi jezika, da smo se lahko pogovarjali v domačem jeziku, sicer pa ne. V naši ekipi je še veliko drugih tujcev, tako da smo zelo pisana ekipa. Sam pa tudi nisem posebej na nekoga navezan. Sicer pa sem že toliko časa po svetu, da to zame ni problem.

Francozi slovijo po kulinaričnih specialitetah, vam je kaj še posebej všeč?
Lahko rečem, da sta dve stvari, odkar sem v Franciji, ki sta mi najbolj všeč, rdeče vino in sir. Brez tega pri večerji ne gre. Sicer veliko dajo na hrano. Tudi zelo dolgo obedujejo, tja do tri ure.

Morda kaj razmišljate o vrnitvi v Slovenijo?
Sedaj sem podpisal novo triletno pogodbo, imam pa v pogodbi klavzulo, po kateri lahko odidem predčasno, če dobim nekje boljšo ponudbo. Po pravici povedano sem v zadnjih petih letih od Olimpije prejel kakšen klic, če bi se vrnil. Vendar se nismo uspeli dogovoriti. Niti pa nisem toliko vezan na Slovenijo, saj sem že toliko let po svetu, da mi to ne predstavlja velikih težav, da igram v tujini. Sem pa odprt za vsakršne možnosti.

Slovenski klubski hokej spremljate?
Naš hokej prek interneta spremljam kar dobro. Če se le da, si kakšno srečanje ogledam tudi prek interneta, tako da sem kar na tekočem.

Verjetno tudi vi menite, da je za naš hokej samo dobro, da Jesenice in Olimpija nastopata v razširjenem avstrijskem prvenstvu (EBEL)?
Da, tudi jaz mislim, da je to dobro za slovenski hokej in tudi za naše igralce. V ligi EBEL se igrajo zelo močne tekme, v igri igra tudi zelo veliko kvalitetnih tujcev, tako da je to samo plus za naš hokej.

Terglava je doletela čast, da je kot tujec kapetan Briancona. © Anže Petkovšek

 
Na turnirju na Bledu ste z Brianconom že kar redni obiskovalec, verjetno ste vsi v klubu zadovoljni s tem turnirjem?
Turnir je res odličen, saj imaš zraven še pet zelo kakovostnih ekip. Mislim, da je to zelo dobra preizkušnja pred sezono. Letos smo precej spremenili ekipo, tako da smo sem prišli tudi zato, da vidimo kakšno ekipo imamo in da se čim bolje pripravimo na začetek državnega prvenstva.

Ste prosti čas, ki ga imate tukaj na Bledu, izkoristil tudi za obisk družine in prijateljev?
Srečal sem se s starši. Prijateljev pa imam bolj malo, ker me že tako dolgo ni bilo.

Reprezentanca?
Govoril sem s selektorjem Johnom Harringtonom in njegovim pomočnikom Danyjem Gellinasom in oba računata name. Tudi meni osebno je v ponos igrati za svojo državo. In sem tudi vedno prišel, če sem le mogel.

 
 

Jaz bom sedaj kapetan že četrto leto zapored in mislim, da je to nekaj res posebnega, da mi tako trener kot vodstvo kluba in soigralci tako zaupajo.

Edo Terglav

 
Kakšno mnenje pa imate o novem selektorju Johnu Harringtonu?
Mislim, da je to zelo dobra poteza, da je Hokejska zveza Slovenije na mesto selektorja postavila takega strokovnjaka, kot je Harrington. Je zelo zagnan in pripravljen delati, tudi z mladimi. Mislim, da je to zelo dobro. Vidi se, da je stoodstotno v hokeju, da živi za hokej. Na vseh pripravah, kjer je bil zraven, je res naredil vse stoodstotno in mislim, da je to res dobra izbira.

Se aprila vračamo v elitno skupino svetovnega hokeja?
Seveda, druge možnosti ni.

Leta 1998 ste bili kot prvi Slovenec izbrani na naboru lige NHL, izbrali so vas Buffalo Sabers, nato pa v ligi NHL niste nikoli zaigrali. Zakaj?
Ko so me izbrali na naboru, so imeli do mene pravico dve leti. V tem času sem bil na dveh kampih. Menim, da sem dal vse od sebe. Toda konkurenca je bila res izjemna. Za preboj med najboljše potrebuješ tudi kanček sreče. Škoda, toda ni mi žal zaradi tega. Danes, če pogledam nazaj, bi lahko takrat kakšno stvar naredil drugače, toda tako sem se takrat odločil. Kot sem že rekel, potrebuješ tudi kanček sreče.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.