Šport
6 ogledov

Terorizem in smog: sovražnika Pekinga 2008

Žurnal24 main
Terorizem bi utegnil biti največja grožnja prihodnjih olimpijskih iger v Pekingu. Organizatorji se zato že osredotočajo na varnost. Pomagal bo tudi Interpol.
"Prihodnje olimpijske igre bodo po televiziji in prek časopisa spremljale milijarde ljudi. Gre za globalni dogodek, ki je kot tak bržkone privlačna tarča za teroristične skupine ," je dejal Robert Noble , generalni sekretar Interpola (Mednarodne organizacije kriminalistične policije).

Kitajska je dom prenekaterih družbenih manjšin. Oblastem težave povzroča predvsem skupina muslimanskih upornikov, ki živi na zahodu Kitajske in je bila v preteklosti že osumljena bombnih napadov v državi, nič manj pa niso nevarne niti druge fundamentalistične skupine. Oblasti se zato bojijo, da bi se regionalni in etični spori utegnili izraziti v času olimpijskih iger . "Teroristični voditelji skrajnih skupin bi igre lahko izrabili za napade in posledično tudi izražanje mnenja in interesov ," je povedala Noblova pomočnica Lui Jing in dodala, da se varnostne priprave odvijajo po načrtih.

Prirediteljem bo pri varnosti pomagal tudi Interpol. Posredoval naj bi jim vse podatke o sumljivih osebah, pa tudi prstne odtise, fotografije in genske podatke.

Onesnaženo ozračje četrti Pekinga.

 
Smog – sovražnik št. 2
Eno od največjih težav prirediteljem olimpijskih iger 2008 v Pekingu še vedno predstavlja onesnažen zrak. Predsednik MOK Jacques Rogge je pred časom v pogovoru za televizijo CNN izpostavil, da bi problem utegnila biti zakasnitev datuma: "Tudi to je resna možnost. Tukaj ne razmišljamo o vseh športih, vsekakor pa moramo biti na to pozorni pri vzdržljivostnih športih, kot so kolesarstvo in podobno, kjer se tekmovalci borijo po šest ur in več . "
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.