Šport
1 ogledov

Težke treninge Petra dobro prestaja

Petra je spet nasmejana in trdo trenira za novo zimsko sezono. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
"Ves trening sem opravila brez poškodb. Psihično nekoliko bolje prenašam vse skupaj kot kadarkoli," je po opravljenem najtežjem sklopu priprav za naslednjo sezono dejala Petra Majdič.

Z najtežjim sklopov priprav na novo sezono je končala Petra Majdič. Junakinja olimpijskih iger v kanadskem Vancouvru se je sprva deset dni pripravljala na Rogli, nato pa se je za enako obdobje preselila še v italijanski Dobbiaco. "Ker si dejansko več kot tri tedne od doma, je to zelo težek trening. Na vsake tri dni sem imela izjemno težek sklop, vse skozi pa se je to dogajalo na višini. Na začetku je bilo to v višinski sobi na Rogli, v Italiji pa se je to dogajalo s pomočjo naprave za višino. To je doprineslo k temu, da je bilo bolj naporno, kot bi morda lahko bilo," je tik po prihodu v domovino dejala Majdičeva, ki je obsežnejši trening intenzivnosti prenesla relativno dobro. "Ves trening sem opravila brez poškodb. Psihično nekoliko bolje prenašam vse skupaj kot kadarkoli. V kakšni pripravljenosti sem trenutno, zelo težko ocenim. Veliko je odvisno od psihe, kako doživljaš posamezen naporen trening. Napredek je bil narejen v prosti tehniki," je dejala dobitnica bronaste olimpijske medalje, ki bo ta teden opravila nekaj lahkotnejšega treninga in obveznosti do sponzorjev.

V kakšni pripravljenosti sem trenutno, zelo težko ocenim. Veliko je odvisno od psihe, kako doživljaš posamezen naporen trening.
Petra Majdič

Nad pripravljenostjo 30-letne članice SD Atrans Trojane budno bedi glavni trener reprezentance Ivan Hudač. "Prvotno smo namesto Dobbiacha načrtovali priprave v Ruhpoldingu, vendar tam gradijo stadion za svetovno prvenstvu v biatlonu. Posledično smo se odločili za Dobbiaco, kjer imamo dobre izkušnje iz zimskih treningov. Mislim, da so vse priprava tako na Rogli kot v Italiji potekale zelo dobro, na roke nam je šel tudi vreme. Prav tako nismo imeli ovir v smislu poškodb in prevelike utrujenosti," je potek opisal slovaški strokovnjak.Realno primerjavo s predhodnim letom v pripravljenosti Petre je težko narediti, saj se treningi nekoliko razlikujejo. "Na tako visokem nivoju je veliko težko izboljšati. V drsalni tehniki še vedno izboljšujemo pomanjkljivosti oz. jih minimaliziramo, da bi prišli na nivo najboljših v tem slogu," meni Hudač s čimer ugotavlja, da je trenutni program realiziran 100-odstotno.

Preostali del ekip - del ekipe A in ekipe U23 - pa se trenutno nahaja na Pokljuki, kjer bodo s pripravami zaključili v nedeljo. Fantje in dekleta imajo na sporedu vzdržljivostne treninge, večinoma na rolkah, krosu in kolesu. Zaenkrat so vsi zdravi. "Ekipa Vladimirja Kololkjeviča oziroma dekleta imajo nekoliko večji poudarek na rolkah, fantje pa nekaj več na krosu. Vse poteka po programu. Imeli smo zelo kvalitetne tritedenske višinske priprave na Rogli v juliju, v okviru raziskave 'Vpliv višinske priprave treninga na vrhunske tekmovalce'," je iz Pokljuke sporočil vodja tekaških ekip Marko Gracer. Po njegovem mnenju med fanti po pripravljenosti izstopajo trije ali štirje, pri dekletih pa Katja Višnar, Vesna Fabjan in Barbara Jezeršek kažejo dobro pripravljenost glede na lansko sezono.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.