Šport
54 ogledov

Težko delo za Hercogovo

Polona Hercog EPA
Žreb je določil, da se bo najboljša slovenska teniška igralka Polona Hercog v prvem krogu turnirja za grand slam z nagradnim skladom 46,3 milijona dolarjev v New Yorku danes pomerila na obnovljenem glavnem stadionu Arthur Ashe z drugo nosilko Nemko Angelique Kerber.

V petek so se sklenile kvalifikacije za 16 prostih mest v moški in ženski konkurenci posamično, ki so se začele 23. avgusta. Med 128 moškimi in prav toliko dekleti so nastopili štirje Slovenci. Dalila Jakupovič, Blaž Rola in Gregor Žemlja so se poslovili po prvem krogu, Blažu Kavčiču pa je uspelo napredovati v drugi krog, kjer ga je izločil Kanadčan Steven Diez.

Zmagovalca letošnjega turnirja na katerem sta prva nosilca Srb Novak Đoković in domačinka Serena Williams bosta dobila vsak po 3,5 milijona dolarjev, zmagovalca dvojic v moški in ženski konkurenci, kjer bosta nastopili Andreja Klepač in Katarina Srebotnik pa po 625.000 dolarjev.

Klepačeva in Srebotnikova, ki sta postavljeni za 13. nosilki turnirja dvojic, se bosta v prvem krogu sredi tedna pomerili s Slovakinjo Anno Karolino Schmiedlovo ter Čehinjo Renato Voracovo. Klepačeva se je s Španko Laro Arruabarreno lani uvrstila v četrtfinale, Srebotnikova pa s Francozinjo Caroline Garcia prav tako. Srebotnikova je bila leta 2006 z Rusinjo Dinaro Safino finalistka US Opna.

Osmič na US Opnu

Leta 1991 rojena Polona Hercog je doslej sedemkrat nastopila na US Opnu in v letih 2011, 2014 ter 2015 se ji je uspelo uvrstiti v drugi krog. Na lestvici WTA je trenutno na 116. mestu, letos pa je z nastopi zaslužila okrog 207.000 dolarjev.

Tri leta mlajša nemška levičarka Angelique Kerber je v New Yorku nastopila osemkrat in leta 2011 je prišla v polfinale. Na lestvici WTA je na drugem mestu, letos pa je z igranjem tenisa zaslužila okrog pet milijonov dolarjev.

Glavna favorita enaka kot lani

Glavna favorita turnirja sta tako kot lani oba prva nosilca Đoković in Williamsova. Đokovića v prvem krogu čaka Poljak Jerzy Janowicz, Williamsovo pa Rusinja Ekatarina Makarova. Na turnirju letos ni Rogerja Federerja, ki okreva po operaciji kolena, Rafael Nadal pa se je kljub poškodbi levega zapestja odločil za nastop.

Glavni stadion Arthur Ashe s kapaciteto skoraj 24.000 sedežev je letos dobil novo pomično streho iz 6500 ton jekla, ki je največja tovrstna teniška streha na svetu in so jo gradili tri leta. Zaradi tega na stadionu, kjer bodo proti koncu turnirja igrali najboljši, ne bo več mučnih težav z dežjem. Za popolno pokritje igrišča je potrebnih le sedem minut.

Poleg nove strehe nad Arthurjem Ashem so postavili tudi nov stadion Grandstand z 8000 sedeži, v prihodnje pa nameravajo podreti se stadion Louis Armstrong in ga do leta 2018 zamenjati z novim, ki bo imel 14.000 sedežev.

Turnir v teniškem centru Billy Jean King v predelu Queensa Flushing bo trajal do 11. septembra, nocoj pa bo potekala tudi uradna otvoritvena slovesnost, ki jo bosta vodila igralca Alec Baldwin in Debra Messing. Slovesnost služi tudi za zbiranje denarja in okrog 1,1 milijona dolarjev od donatorjev bo šlo za ameriški teniški podmladek. Na slovesnosti je predviden tudi nastop pevca Phila Collinsa.

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.