Šport
10 ogledov

Težko je teči zraven Bolta

Matic Osovnikar Saša Despot
Najhitrejši zobozdravnik v Sloveniji in verjetno tudi na svetu Matic Osovnikar je pred odhodom na svetovno atletsko prvenstvo v Berlinu spregovoril za zurnal24.si.
 
 

Tudi jaz menim, da bo potekal dvoboj med Gayem in Boltom, ker sta res tako izvenserijska, da mislim, da se drugi ne morejo niti vmešati med njiju.

Matic Osovnikar

 
Matic, prvo vprašanje se ponuja samo od sebe. Kakšna so pričakovanje pred SP v Berlinu?
Cilj je eden, da bi popravil državni rekord, ki je zdaj 10,13 sekunde. Mislim, da je to zame kar visok cilj glede na letošnje izide, ki niso najboljši. Ni mi šlo najbolje. Steklo mi je šele na zadnjih dveh tekmah, a je bil veter vedno premočan in mi je pomagal do teh rezultatov, tako da ne morem soditi po teh rezultatih. Kako hiter sem, bom moral pokazati v Berlinu, kjer bodo pogoji regularni in konkurenca močna, tako da bom moral res teči zelo hitro.

V avstrijskem Wolfsbergu ste ob premočnem vetru odtekli najhitrejši tek doslej (10,04 sekunde). Tudi na naslednji tekmi v Mariboru ste bili zelo hitri (10,22). To je verjetno zelo dobro vplivalo na vašo samozavest?
Seveda, ti rezultati so mi dali dodatno motivacijo. V tistem trenutku niti ne veš, s kakšno hitrostjo piha veter, ampak samo na semaforju vidiš rezultat. V tem primeru 10,04, kar mi je dalo neko pozitivno energijo, motivacijo za prvenstvo. Mogoče ravno zaradi tega, da tudi v navadnih pogojih lahko tako hitro tečem, ne samo z vetrom.

Bo v Berlinu popravil državni rekord? © Saša Despot

 
Si upate napovedati ponovitev sedmega mesta iz Osake, ko ste bili po dvajsetih letih prvi belopolti atlet v finalu najelitnejše atletske discipline?
Ne, nima smisla, ker moram najprej odteči nekaj konkretnega. Pred dvema letoma te je rezultat okoli 10,10 pripeljal do finala. Danes to ne pomeni nič. Med prvih osem te pripelje le rezultat pod 10 sekundami. Šel bom iz kroga v krog. Če pridem do polfinala, bom zelo vesel.

V vaši paradni disciplini bo sicer v ospredju dvoboj med Tysonom Gayem in Usainom Boltom. Komu vi pripisujete več možnosti?
Tudi sam menim, da bo potekal dvoboj med Gayem in Boltom, ker sta res tako izvenserijska, da mislim, da se drugi ne morejo niti vmešati med njiju. Oba sta tudi psihološko zelo močna na največjih tekmah, tako da bo to zanimiv dvoboj. Kljub temu pa mislim, da bo Bolt boljši, ker je še toliko bolj izvenserijski.

 
 

Steklo mi je šele na zadnjih dveh tekmah, a je bil veter vedno premočan in mi je pomagal do teh rezultatov, tako da ne morem soditi po teh rezultatih. Kako hiter sem, bom moral pokazati v Berlinu, kjer bodo regularni pogoji in močna konkurenca in bom moral res teči zelo hitro.

Matic Osovnikar

 
Že kar nekaj časa se namiguje, da naj bi bil Bolt dopingiran. Vi verjamete, da Bolt teče le na repo in krompir?
Pri vseh svetovnih rekorderjih so se takoj pojavile govorice o dopingu. Res je, da so jih kar nekaj nato dobili za nazaj, a nima smisla kar tako nekoga obtoževati. Gledati Bolta je sicer res en velik užitek, prava harmonija teka, tako da mislim, da je res sposoben teči tako hitro.

Koliko vam do hitrejšega teka sicer pomagajo tako vrhunski atleti, ki tečejo ob vas?
Pravzaprav je zelo težko teči zraven takih atletov. Sploh ob Boltu, saj je okoli njega cel cirkus. Zelo težko se nato zbereš za svoj tek. Jaz sem denimo v Wolfsbergu na manjšem mitingu tekel v ospredju praktično sam, na prvenstvu pa bo treba teči svoj tek ob boku takih tekmovalcev. Na to se pripravljam in upam, da mi bo uspelo.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.