Šport
3 ogledov

Thorpe oproščen suma dopinga

Ian Thorpe si je oddahnil. Avstralski plavalec ni jemal prepovedanih sredstev. Žurnal24 main
Nekdanji avstralski plavalni zvezdnik Ian Thorpe si pri doseganju izjemnih izidov v karieri ni pomagal s prepovedanimi sredstvi. Thorpe, ki je lani novembra sklenil športno pot, je torej nedolžen.

Avstralska protidopinška agencija (Asada) je podrobno preučila dokaze in danes zjutraj v Sydneyju sporočila, da se Ian Thorpe v karieri ni posluževal prepovedanih sredstev. "Za nas je primer končan, " je na novinarski konferenci povedal predsednik Asade Richard Ings in dodal, da je Thorpe v svoj zagovor predložil vse potrebne dokaze. "Najpomembnejše je, da so mi vrnili ugled poštenega plavalca, kar sem si najbolj želel," je pokomentiral Thorpe in nadaljeval: "Vedno sem bil in ostajam močan zagovornik protidopinškega boja. Za doping ni prostora v športu. Tudi zato sem si želel, da se primer čim prej sklene."

Za zaplet je med marčevskim SP v Melbournu poskrbel francoski športni časnik L'Equipe, ki je takrat zapisal, da naj bi imel najuspešnejši avstralski športnik doslej na kontroli maja lani "nenormalne" vrednosti testosterona in rastnih hormonov. Avstralsko protidopinško agencijo pa je časnik obtožil, da primer pozna, a ga je takrat zaradi "znanstvenih dvomov" zaprla in ustavila nadaljnjo preiskavo. Mednarodna plavalna zveza (Fina) in Asada sta se seveda odločili za natančno preiskavo vzorcev.

Za nameček Thorpe ni bil prvič osumljen uporabe prepovedanih sredstev. Očitki so se prvič pojavili že na svetovnem pokalu leta 2000 v Berlinu, kjer pa so Američani in Avstralci trdili, da so vsi vzorci neveljavni, saj naj bi bilo ravnanje z njimi neprimerno. Thorpe, ki je v uspešni karieri osvojil pet naslovov olimpijskega prvaka, enajstkrat se je na najvišjo stopničko povzpel na SP, izboljšal pa je tudi 13 svetovnih rekordov, je že marca trdil, da je nedolžen in da bo to dokazal. Madež je zdaj opran.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.