Šport
23 ogledov

Tihi favorit za kolajno ne čuti pritiska

Beni Savšek ve, da bo težko presenetil s kolajno na domačem SP. (Foto: Nina Jele Žurnal24 main
Lani je bil na SP osmi, pred mesecem dni na EP šesti, zdaj je tihi favorit za kolajno na domačem SP v Tacnu. To je kanuist iz Ljubljane Benjamin Savšek, ki kljub malo izkušnjam ne pozna pritiska.
Če bo med kanuisti glavno slovensko orožje Benjamin Savšek, bo med kajakašicami Urša Kragelj in med kajakaši  prvak Peter Kauzer. Preberite še njuna razmišljanja pred SP.

Po najboljših letih Dejana Stevanoviča in Simona Hočevarja je v slovenskem kanuističnem odseku slaloma na divjih vodah zazijala luknja. A na srečo slovenskega divjevodaškega športa ni postala prevelika. V zadnjih letih se je v kanuju pojavil mladenič po imenu Benjamin Savšek in hitro opozoril nase. Bržčas bo tako tudi na bližnjem SP v Tacnu. Že takoj ob prehodu v člansko konkurenco je zdaj 23-letni član KKK Tacen pokazal, da je hiter, tudi hitrejši od izkušenejših kolegov. Toda v tistih letih je še preveč rad tolkel po količkih, ki označujejo progo v slalomu na brzicah. To ga je tudi stalo zgodnejšega preboja v reprezentanco. Toda takoj, ko je to popravil, je tudi resneje opozoril nase.

Tako se je že lani na evropskem prvenstvu prebil med deseterico, v svetovnem pokalu je bil med kanuisti skupno drugi, letos pa je svoje nastope še nadgradil. Postal je še bolj zanesljiv, v Pragi je na tekmi svetovnega pokala dosegel doslej najboljšo uvrstitev - drugo mesto -, v Seu d'Urgellu je bil osmi, v Bratislavi na evropskem prvenstvu pa šesti. Z nesporno hitrostjo bo prihodnji teden na domači progi tako še bolj nevaren in vsaj v širšem krogu favoritov za odličja svetovnega prvenstva. "Glede na to, da sem med tihimi favoriti za kolajne, malce pritiska pred SP le čutim. Progo dobro poznam, toda vseeno bo težko priti na vrh. Treba bo veslati res dobro. Blizu vrha sem, ampak kakšna napakica te lahko hitro potisne proti dnu. Moram se še malce psihološko pripraviti, prav zaradi pritiska domačega terena. Toda če se mi posreči prava vožnja, potem tudi kolajna ne bo ušla," je dejal Savšek.

Glede na to, da sem med tihimi favoriti za kolajne, malce pritiska pred SP le čutim. Progo dobro poznam, toda vseeno bo težko priti na vrh.
Benjamin Savšek
"Mislim, da se bo tudi tu tekma odločala pri kazenskih sekundah, zato bo treba veslati brez njih in pa v spodnjem delu. Če ti tam ostane dovolj moči, da lahko hitro veslaš, potem lahko zelo veliko pridobiš. Zgornji del pa moraš odveslati čim bolj tehnično pravilno, brez večjih napak in, seveda, brez dotikov," je pojasnil Ljubljančan. Ena izmed glavnih karakteristik tacenske proge je zapornica, čez katero voda hitro dere in ob nepravilnem prehodu se lahko veslač hitro znajde v težavah. Kakšnih? To je Savšek izvedel že kot deček. "Te zapornice me je bilo zelo strah, ko sem bil še majhen. Ne vem točno, kdaj sem se prvič spustil čez njo. Vem pa, da sem se spustil s plastičnim čolnom, da ne bi razbil tekmovalnega. In sem se samo spustil. Nič nisem razmišljal. Veslo sem dal v zrak in se prepustil toku. Prvič sem še prišel normalno čez, drugič pa sem se obrnil in nato le še odplaval po kanalu navzdol."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.