Šport
20 ogledov

Tina druga? Ne, tekma odpovedana!

1/10
Žurnal24 main
Kljub visokim temperaturam in mehkemu snegu so začeli veleslalom, a je bila po nastopu 25 smučark proga že tako uničena, da so tekmo takrat odpovedali. Tina Maze je bila na drugem mestu.

Trdo delo organizatorjev 47. Zlate lisice ni obrodilo sadov – mati narava je bila močnejša. Kljub visokim temperaturam in mehkemu snegu so vsega 25 minut pred začetkom prve vožnje veleslaloma sicer sklenili, da ga izpeljejo oziroma začnejo. A proga ni zdržala dolgo. Vodila je Nemka Viktoria Rebensburg, ki je imela startno številko ena. Na drugem mestu je bila Tina Maze, ki je startala kot druga. "S prvo vožnjo sem zelo zadovoljna. Upam, da bo proga zdržala vse tekovalke. Želim si, da bi se na koncu veselili vsi skupaj," je v ciljnem izteku dejala Mazejeva. Bila je ena redkih z nasmeškom. Le še tretjeuvrščena, Nemka Maria Riesch, in četrta, Francozinja Tessa Worley, sta bili v stiku z vodilno, že osmouvrščena, Italijanka Federica Brignone, pa je zaostajala sekundo. Proga je postajala iz nastopa v nastop slabša: polno grbin, izrazita smučina, sneg se je prediral. Tekmovanje je bilo že od številke 10 naprej na meji regularnosti.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Še vsega hudega vajena Američanka Lindsey Vonn je s številko 17 zmogla le do 12. mesta (s sekundo in 60 stotink zaostanka). "Smučala sem dobro, a proga pač ni zdržala. Bila je uničena. Fantje dobro delajo, a če je 12 stopinj, pač ne more biti drugače," je po svojem nastopu dejala Vonnova. Tako je po nastopu 25 tekmovalk sledila prekinitev, po 10 minutah pa je žirija sprejela težko odločitev – tekmo so odpovedali! Kaj bo z nedeljskim slalomom, še ni jasno.

Proga je bila uničena in korektno tekmo bi bilo težko izvesti. Zaostanki so postajali vse večji. Žirija se je tako odločila na osnovi pogojev, ki so bili slabi in to je potrebno spoštovati. Sama bi sicer želela nastopiti, a se je proga preveč predirala. Žal mi je, da danes narava ni dopuščala tekme. Upam, da bodo jutri pogoji boljši.
Tina Maze
"Optimistično smo šli v dan, ker smo menili, da je proga solidno pripravljena. Nato pa je posijalo sonce in proga je postala mehkejša, posebej v srednjem delu. Okrog slalomskega starta je nastala velika luknja že po 25 tekmovalkah, zato 50 ostalih ne bi moglo normalno odpeljati. Tako zaradi varnosti kot zaradi nepravičnih pogojev je bila odpoved edina možnost. To za jutri ne pomeni nič, razen tega, da imamo sedaj več priložnosti za pripravo slaloma. Bo pa to zelo težko. V tako toplem vremenu je težko utrditi progo. Sneg je mrtev, brez prave strukture. Uporabili bomo vodo in nekaj kemikalij. Do jutra bomo delali na progi in se nato zjutraj odločili, če bomo slalom lahko pripravili," je pojasnil direktor ženskega dela svetovnega pokala, Atle Skaardal.

Tina na Pohorju na stopničkah že štirikrat
Na slalomu bodo za Slovenijo nastopile Mazejeva, Maruša Ferk, Vanja Brodnik, Katarina Lavtar, Ula Hafner in Eli Plut. Edina, ki se izmed Slovenk v zadnjih sezonah stalno enakovredno meri s svetovnim vrhom, je Mazejeva, ki si želi visoko tudi letos. Na pohorski strmini je Tina  že navduševala številne domače gledalce. Prva je bila leta 2005 in 2009, leta 2002 pa je bila druga. Lani je bila 16. januarja v veleslalomu 13., dan pozneje pa je na slalomu zasedla drugo mesto in v skupnem točkovanju za zlato lisico končala na tretjem mestu. S tem je napovedala dobro formo ter jo kronala z dvema srebrnima olimpijskima kolajnama v Vancouvru.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.