Šport
22 ogledov

Tina: Dvomi so še prisotni

Gut superkombinacija olimpijske igre Soči 2014 slalom Stanko Gruden/STA
Tina Maze je po koncu superkombinacije, v kateri ji ni uspelo poseči po svoji tretji kolajni z olimpijskih iger, zatrdila, da je do konca verjela v bronasto odličje, čeprav je razmišljala le o vrhu.

"Ne gledam na desetinko, ki me je ločila od brona, ampak na to, koliko mi je manjkalo do zmage," je v ciljni areni povedala Tina Maze. Črnjanka je vse od prihoda v Soči najbolj pilila ravno slalomsko tehniko, ki ji je v letošnji sezoni svetovnega pokala povzročala celo vrsto preglavic, a je tudi tokrat izgubila nekaj na koncu dragocenih stotink v boju za odličje.

Nemka Maria Höfl-Riesch je ubranila kombinacijsko olimpijsko krono in je po Hrvatici Janici Kostelić prva, ki ji je uspelo dvakrat osvojiti zlato v tej disciplini. Druga je bila Avstrijka Nicole Hosp, osma po smuku, ki je s tem ponovila uspeh z OI v Torinu leta 2006. Po bronu je posegla Američanka Julia Mancuso, vodilna po smuku. Pred štirimi leti je Američanka osvojila kombinacijsko srebro.

Bron izgubila v zgornjem delu

Mazejeva je bila tretja po smuku, in ko je prišla v cilj slaloma, je bila prav tako tretja. Švicarka Lara Gut je najprej odstopila in Mazejevi se je nasmihal bron.

"Nato sem čakala na Julio. Verjela sem, da bo izgubila dovolj časa, da bom ostala tretja in bo ona četrta. Toda s takim slalomskim smučanjem pač ne gre. Nisem našla ritma, kot bi si ga želela. To enostavno ni bilo dovolj za zmago. Bronasto kolajno sem izgubila v zgornjem delu slalomske proge. Ta je bila zahtevna, težka. Začetek je bil strm, snežna podlaga je bila drugačna kot na ogrevanju in nisem našla pravega občutka," je pojasnila Mazejeva.

"Dvomi so še prisotni"

"Pred startom nisem gledala drugih. Videla sem le, da je Höfl-Riescheva prišla v cilj z veliko prednostjo," se je na slalomski start osredotočala 30-letna Črnjanka. Prav slalom je najslabša disciplina lanske skupne zmagovalke svetovnega pokala: "Ko ne naredim svojega, ne vem, to je ... Glede moje slalomske forme so še prisotni dvomi. Na 'ogrevalki' dobro smučam. Bila sem prepričana vase, nato pa ta strmina takoj po startu in drugačna podlaga. Ni se mi izšlo."

Predelati in iti naprej

Mazejeva je bila po smuku tretja, na večini odsekov je bila povsem pri vrhu, en sam slabši odsek proti koncu, kjer so čas izgubljale praktično vse tekmovalke razen Mancusove, pa ji je vzel štiri desetinke.

Höfl Riesch superkombinacija olimpijske igre Soči 2014 slalom šopek poljub | Avtor: EPA EPA
"Smuk ni bil izvrsten. Sem delala še napake, ki jih moram popraviti pred specialnim smukom. Tako zgoraj kot spodaj sem naredila manjšo napako. Preveč sem rezala linijo in sem izgubila malo hitrosti. Neverjetno, kako tako majhne napake vplivajo na izid, tam sem izgubila par desetink. Drugače je bil smuk dober. Današnji nastop je treba predelati in potem iti naprej. Pred nami so še smuk, superveleslalom in veleslalom, kjer lahko naredim še veliko," se je na naslednje olimpijske nastope ozrla Mazejeva.

Majdičeva: "Upam, da jo bo to razjezilo"

Na tribuni jo je spremljal tudi srebrni Peter Prevc, ki je razbremenil celotno reprezentanco s prvim odličjem na igrah, toda skupaj z vodjo slovenske odprave Petro Majdič, bronasto iz Vancouvra,Črnjanki ni prinesel sreče v boju za tretje najžlahtnejše odličje. 

"To je najslabši scenarij, ki se lahko primeri športniku na OI. Četrto mesto je velik izid, vendar ... Tina je na smuku pokazala fantastično predstavo in upam, da bo ona in njena ekipa na tem gradila naprej. Danes je bilo toplo in se je slalomska proga malo odprla ter dala možnost tudi drugim. Julia Mancuso me je presenetila, kot verjetno tudi številne. Desetinka sekunde in četrto mesto malo skeli. Upam, da se bo odprlo na naslednjih tekmah. Na OI ne obstaja popravni izpit. To je najtežje. Upam, da jo bo to tako razjezilo, da se bo skušala že na sredinem smuku dokazati. Ima še precej priložnosti. Verjamem, da je tako jezna v sebi, da bo šla naprej. Upam, da bo vreme ostalo stabilno in ne bodo odločale smuči," je dejala Majdičeva.

Massi: "Ne vem, kaj se prepira s tem slalomom"

Potem, ko je bila Mazejeva še tretja po smuku, so bili po končnem četrtem mestu razočarani tudi v njeni ekipi, ki je pod vodstvom trenerjev Andrea Massija in Maura Pinija slovensko šampionko skušala dvigniti iz letošnjega slalomskega povprečja, a kljub pospešenim treningom v Rusiji ni šlo.

"Ni bila le desetinka. Po izidu je to sicer res, ampak precej stvari je bilo. V smuku je na enem odseku izgubila skoraj pol sekunde. Že tisti odsek bi ji zagotovil veliko prednost v boju za zlato. Smuk je bil dober, ampak le en odsek, ko je izgubila hitrost in je ni prenesla v spodnji del, je bil dovolj. Slalom je bil težak, ampak če ga je Julia Mancuso tako dobro opravila, potem se ve, da je bilo mogoče. Ne vem, kaj se prepira s tem slalomom. Tekme je konec, bili smo četrti in sedaj je potrebno res dobro reagirati za naprej," je dejal vodja ekipe Massi, razočaran pa je bil tudi Pini.

Pini: "Preveč časa je potrebovala, da se je vključila v tekmo"

"Ena desetinka preveč, tako je. Dopoldne smo bili na najboljšem možnem položaju. Morala pa bi bolje opraviti slalomski nastop, ki je bil ključen. Preveč časa je potrebovala, da se je vključila v tekmo. Preveč je izgubila v zgornjem delu, kjer smo izgubili kolajno. Po ogledu proge smo ji dejali, da naj smuča, kot zna, enostavno. Toda borila se je proti progi. Na slalomu ostaja neka blokada, ne steče ji in ne steče," je ocenil Pini.

"Upali smo, da bo napredovala, čeprav je blizu. Na smuku pa je bila zelo dobra. Naredila je nekaj napak, ki pa jih ta proga ne dovoljuje. Še vedno čakamo, da bo opravila najboljši smuk, še vedno dela majhne napake. Upam, da bo to v sredo, ko bo na programu smukaški boj za odličja, popravila. Julia Mancuso tokrat ni imela kaj izgubiti, poskusila je, šla po progi po svojih najboljših močeh in je osvojila odličje. Tekme je konec, pozabiti jo moramo in se povsem osredotočiti na smuk, pred katerim smo lahko prepričani vase."

Mancuso superkombinacija olimpijske igre Soči 2014 smuk | Avtor: EPA EPA

Devetindvajsetletna Mancusova je na igrah stopila iz sence slovite rojakinje Lindsey Vonn in po razočaranju Bodeja Millerja stopila na zmagovalni oder, kolajno pa je posvetila nedavno preminulemu dedku.

Že na prvi olimpijski preizkušnji v Sočiju za alpske smučarke se je zavihtela na oder za zmagovalke s superiorno smukaško predstavo ter solidnim slalomom, v katerem v letošnji sezoni svetovnega pokala alpskih smučark ni tekmovala. Zadnji statistični podatek v njenem življenjepisu v tej disciplini je odstop v prvi vožnji slaloma za zlato lisico januarja lani v Mariboru, na katerem je sicer slavila Mazejeva.

"Vem, da me gleda od tam zgoraj"

"Ko osvojiš novo kolajno na olimpijskih igrah, se ti seveda izpolnijo sanje. To kolajno posvečam dedku, ki mi je vedno stal ob strani in me spodbujal, a je žal že preminil. Ves čas smo z družino upali, da se nam bo pridružil tukaj v Sočiju in me bodril s tribun, še vedno pa imam dober občutek, ker vem, da me gleda od tam zgoraj," je bila čustvena Mancusova.

Najmanj težav z zamenjavo smukaških smuči s slalomskimi je imela nova-stara olimpijska prvakinja v superkombinaciji, Nemka Höfl-Riescheva. Uvodno disciplino ženskega olimpijskega programa je končala najbolj nasmejana, čeprav je bila po smukaškem delu peta.

Riescheva priznala težo pritiska

"Na smuku sem imela nekaj težav in sem vedela, da bo velik pritisk pred slalomom. Proga je bila težka, zaradi toplega vremena mehka in že načeta. Bilo je precej premetavanja. Ko sem prišla v cilj, sem vedela, da bi lahko osvojila odličje, na koncu pa sem presrečna zaradi osvojenega zlata in tako uspešnega začetka OI. Bila sem velika 'favoritinja', če pošteno povem, največja, zato je bil pritisk velik," je bila po boju za obrambo zlate kolajne zadovoljna 29-letna Höfl-Riescheva. Vodilna v skupnem seštevku svetovnega pokala je dodala:

"Tedni pred OI so bili za tekmovalke, ki smučamo vse discipline, zelo težki. Pred Kranjsko Goro, kjer so bile razmere za slalom zelo težke, te discipline letos sploh ni bilo na programu. Ves čas sem bila na smučeh za hitre discipline, včasih je bil na programu kakšen trening slaloma. Tekmovalke, ki nastopajo v tehničnih disciplinah, so imele veliko časa za vadbo in testiranja. Ampak tako pač je."

Rekord Kostelićeve ogrožen

Nemka je osvojila tretjo kolajno na olimpijskih igrah. Vse tri so najžlahtnejše, tako da se spogleduje s ponovitvijo rekorda Hrvatice Janice Kostelić, ki je na vrhu večne lestvice s štirimi zlatimi olimpijskimi kolajnami. Kostelićeva je tudi edina, ki je na enih OI, in sicer leta 2002 v Salt Lake Cityju, osvojila tri zlate kolajne. V elitnem klubu s po tremi zlatimi olimpijskimi odličji so še Italijanka Deborah Compagnioni, Švicarka Vreni Schneider in Nemka Katja Seizinger.

Srebrno kolajno, drugo olimpijsko v karieri ter prvo po letu 2006, je osvojila Avstrijka Nicole Hosp, osma po smuku.

"To je bila borba od starta do cilja. Bilo je težko, še zlasti, ker prav vsi vemo, da zna Julia na olimpijskih igrah zelo dobro smučati. Stresno je bilo čakati na razplet tekme po prihodu v cilj, kajti na startu sta bili še Maria (Höfl-Riesch) in Tina (Maze), prav tako Lara (Gut). Ta kolajna je kot sanje, po toliko letih čakanja in vseh težavah s poškodbami ter po tem, ko sem igre v Vancouvru spremljala na kavču pred TV-zaslonom s strtim srcem. In zdaj ta kolajna, to je res 'prima'," je bila presrečna 30-letna Hospova, sovrstnica Mazejeve.

Komentarjev 2
  • miro 22:12 10.februar 2014.

    Kakor koli se že rasplete, vsi so vredni spoštovanja.

  • maresem 17:03 10.februar 2014.

    Ja, nikoli ne veš kdaj boš konj, kdaj pa jezdec. To velja tudi za Tino.