Šport
36 ogledov

Tina in Peter športnika leta

Tina Maze
1/28
Reuters
Alpska smučarka Tina Maze in kajakaš Peter Kauzer sta najboljša slovenska športnika leta 2011, med ekipami pa je najboljša slovenska reprezentanca v smučarskih skokih. "To so reči, ki si jih zapomniš za vse življenje," je po tretji zmagi v karieri dejala Mazejeva.

Društvo športnih novinarjev Slovenije (DŠNS) je najboljše razglasilo na današnji tradicionalni prireditvi v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani. Z neposrednim prenosom je prireditev Športnik leta 2011 prenašala TV Slovenija. Uro in pol pred tem je Danilo Türk, predsednik Republike Slovenije, v Vili Podrožnik sprejel najboljše športnike.

Tina Maze je po letu 2005 že drugič zapored najboljša športnica Slovenije. Mazejeva je v tradicionalni anketi DŠNS dobila 368 točk, druga je bila zdaj že tekmovalno upokojena smučarska tekačica Petra Majdič (204), tretja pa judoistka Urška Žolnir (72). Kauzer je prejel 287 točk, drugi je bil Primož Kozmus (186), tretji pa Bojan Tokič (104). Reprezentanca v smučarskih skokih je dobila 48 glasov, glasovalo pa je skupaj 134 članov DŠNS. V Hram slavnih slovenskih športnikov, ki bo zaživel prihodnje leto, so uvrstili prva slovenska športnika, Leona Štuklja in Mira Cerarja, ki sta leta 2000 dobila največ glasov v glasovanju za športnika stoletja.

"To so reči, ki si jih zapomniš za vse življenje. Težko je to oceniti v enem večeru, šele čez nekaj časa lahko takšnim stvarem daš pravo vrednost. Konkurenca v Sloveniji je vrhunska, zato sem še toliko bolj vesela tega priznanja," je po tretjem nazivu športnice leta (za najboljšo je bila izbrana že leta 2005) dejala Mazejeva, Kauzer pa je povedal: "Vesel sem, da sem dobil to čast in priznanje. Po 15 letih je na vrhu znova kajakaš. Z rezultati med sezono in v prejšnjih letih sem dokazal, da si nagrado zaslužim."

Miha Žibrat, ki je do leta 2010 desetletje uspešno vodil DŠNS, je za svoje delo dobil posebno zahvalo. Nagrade so podelili nekdanji vrhunski športniki, priznanja DŠNS za najboljše športnike je tako kot vsa v več kot desetletju izdelal priznani akademski slikar Janez Mišo Knez.

Športnik od otroštva do starosti je bila rdeča nit prireditve. Ta je bila zasnovana na scenografiji videozaslona, na katerem so se predvajale grafične animacije Andreja Intiharja z umetniškim imenom VJ Rasta. Vsa grafična animacija je bila tesno povezana z glasbeno opremo, ki jo pripravlja DJ JAMirko, oba pa sta na odru v živo med seboj mešala zvok in sliko.

Voditelj je bil Mito Trefalt, eden prvih športnih reporterjev TV Slovenija, dolgoletni voditelj in urednik številnih oddaj ter voditelj javnih prireditev. Ob strani mu je stala atraktivna igralka Maja Martina Merljak, ki se je ukvarjala z bolj poljudnimi vsebinami in vprašanji o slovenskih športnikih. Eno točko so odplesali tudi plesalci plesne šole Bolero pod vodstvom koreografa Matevža Česna. S točko, ki so jo predstavili, so v svoji mladinski sestavi osvojili naslov svetovnih prvakov.

DŠNS je prireditev Športnik leta 2011 v samostojni Sloveniji pripravilo 21., skupaj pa že 44. DŠNS jo je tudi letos organiziral z Radiotelevizijo Slovenija in Olimpijskim komitejem Slovenije (OKS). OKS, ki je skupaj s Fundacijo za financiranje športnih organizacij, ministrstvom za šolstvo in šport, Uniturjem in Športno loterijo Slovenije tudi denarno podprl prireditev, je ob tej priložnosti podelil tudi najvišja priznanja v olimpijskem letu.

Komentarjev 1
  • PIKO5 00:08 22.december 2011.

    Oba si to priznanje zaslužita. Vidva sta prava AMBASADORJA za SLOVENIJO.