Šport
11 ogledov

Tina iz Čila: Naši košarkarji morajo imeti hladne glave

tina maze lisica alonso Facebook
Najboljša smučarka lanske sezone, Črnjanka Tina Maze, se na pripravah za novo tekmovalno leto trenutno nahaja v Čilu, kjer pili formo tudi za olimpijske igre v Sočiju.

Tina Maze je julija na prelazu Stelvio v italijanskih Dolomitih opravila del snežnih priprav, ki jih je nadaljevala v Argentini in sedaj v Čilu. V novi sezoni jo čaka branjenje velikega kristalnega globusa v svetovnem pokalu, ki ga je v minuli zimi osvojila z rekordno prednostjo v zgodovini, ter nastop na olimpijskih igrah v Sočiju v Rusiji. Nihče v slovenskih zgodovini na zimskih OI doslej še ni osvojil zlate kolajne.

"Zgodovina me ne zanima toliko v tem pogledu, me nikoli ni. Pomembno bo, da bom izkoristila svoj potencial, se dobro pripravila na OI, ter pokazala, da znam ostati zbrana. Imela bom veliko priložnosti in ne želim izpustiti niti ene. Bo zanimivo in veselim se nove sezone," je o najpomembnejši tekmi zime 2013/14 dejala Mazejeva, ki je svoje dosedanje priprave ocenila kot odlične. Mazejeva je skoraj mesec dni v Južni Ameriki. Prvi del treninga je potekal v argentinsko Ushuaii:

Sneg balzam za sklepe

"Prvi del je bil tak, kot vedno. Imela sem težave s prilagajanjem, potem pa je drugi del stekel. Rešujem probleme, ko se znajdem v težavah, ker je za šport značilno, da ne gre vedno vse po maslu. Zadovoljna sem z vadbo v Argentini. Tam so bili dolgi dnevi, trde podlage in težki pogoji za smučanje. Tu v Portillu v Čilu je sneg bolj mehak, pravi balzam za moje sklepe. Vsak dan pa skušam dati največ od sebe, kar je možno. Po sezoni se vse malo 'podre' in vsak dan je potrebno delati na tehniki smučanja, da si ponovno v vrhu, kot lani."

Tina Maze je del trening hitrih disciplin opravila z Avstrijcema, Marcelom Hirscherjem, najboljšim alpskim smučarjem lanske sezone, in Maxom Franzem, specialistom za hitre discipline:

Veliko spoštovanja do Hirscherja

"Nad tem sodelovanjem sem navdušena, saj trening z najboljšim smučanjem sveta ni majhna stvar. Veliko spoštovanje imam do Hirscherja in njegovega pristopa do treninga. Sem videla, kako delajo, vem kako delamo mi in dobila potrditev, da delamo dobro. Imela sem dodatno motivacijo na treningih. Dejstvo je, da nekateri športniki s svojo ekipo trenirajo sami, kot Hirscher, smukači pa vadijo skupaj, kar je velika razlika. Tudi način dela je drugačen, kot v tehničnih disciplinah. Sama delam oboje in to je bila prava mešanica vsega."

Slabši pogoji trening običajno pripravijo boljšo podlago za tekme, kot vadba v idealnih pogojih. "Se strinjam s tem. Slabši kot so pogoji na treningih, boljši so lahko tekmovalni dosežki, in taka vadba še obrestuje. Kar se opreme tiče smo že lani precej dobro začrtali, sedaj nekoliko testiramo veleslalomske smuči. Smo pa veliko opravili že v prejšnji sezoni, zato bomo verjetno ostali na modelih s prejšnje zime, enako velja za superveleslalom. Slalomske smuči sem zamenjala takoj po sezoni in se nov model obnaša veliko boljše, kot prejšnji," je o opremi povedala Mazejeva.

Začetek z Ronconijem ni bil lahek

Nov pomočnik Andree Massija je Walter Ronconi, ki je zamenjal Livija Magonija. Kako se je v lovljenju ravnotežja med mogočim in nemogočim v skrajnih naporih, tako telesnih, kot tudi psihičnih, znašel novi mož ekipe?

tina maze marcehl hirscher | Avtor: Reuters Reuters
"Zanimivo je vedno, ko pride nova oseba v ekipo," pravi Mazejeva. "Vsak človek ima svoj značaj in ga ne moreš spoznati v enem dnevu, niti v mesecu dni. Pomembno je, da smo pred sezono v čim bolj različnih položajih, da med sezono ne bomo nad ničemer presenečeni in bomo dobro reagirali v vseh okoliščinah. Začetek ni bil lahek, toda ko pride do kakšnih težav, se pogovorimo in delamo na tem, da bomo ponovno Team to aMaze."

Čaka jo še veliko dela

Manjše težave, ki jih je imela konec junija, ko se je nategnila s hrbtne mišice med igranjem tenisa, ter spomladanske s kolenom, so že povsem pozdravljene in pozabljenje:

"To je za mano, nekaj treninga smo sicer izgubili, je pa še ves september pred nami. Sedaj sem zdrava, le malo kašljam, drugače pa nimam nobenih zdravstvenih težav. Do uvodne tekme oktobra v Söldnu je še daleč, do takrat me čaka še veliko dela in treningov. Zaenkrat prve tekme 'še ne vidim'. Ko pridem domov, se bom malo spočila, nato me čaka atletski trening in še zadnja dva tedna vadbe na snegu, kar bo izjemno pomembno za prvo tekmo zime."

"Košarkarji morajo ohraniti hladne glave"

Po izjemni sezoni se ob koncu leta obeta serija priznanja za najboljšo športnico tudi v mednarodnem merilu. "Priznanja so lepa stvar in sem nanje zelo ponosna. Moji rezultati so jih tokrat prinesli veliko. Toda pravijo, da nikoli ne smeš pozabiti trenutkov, ko si bil v težavah. Le tako nadgradiš svoje sposobnosti. Zame so ti sedanji trenutki lepi in sladki, ampak več sem se naučila, ko sem bila v težavah, tedaj, ko te ljudje ne poznajo in te ne vidijo," dodaja Mazejeva.

V Slovenijo se bo vrnila 3. septembra, dan pred začetkom evropskega prvenstva v košarki. "Spremljam tudi priprave na EP, pravijo, da je Slovenija počasi že 'v zraku'. To je velika stvar, da imamo tako pomembno tekmovanje pri nas in da so naši košarkarji tako dobri, kot so pokazali doslej. Pomembno je, da ohranijo hladne glave in upam, da jim uspe priti do finala," je najboljša smučarka minule zime v pogovoru za STA pospremila športni dogodek leta pri nas.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.