Šport
25 ogledov

Tina Maze diskvalificirana, Maruša 28.

Tina Maze je sicer dosegla osmi čas, a bila nato diskvalificirana. (Foto: Nik Ro Žurnal24 main
Tina Maze je bila zaradi prehitrega starta na superveleslalomu v Zauchenseeju diskvalificirana. Maruša Ferk je bila 28., zmagala je Švicarka Lara Gut pred Vonnovo in Gisinovo.

Švicarka Lara Gut je zmagala na superveleslalomu za svetovni pokal alpskih smučark v Zauchenseeju (1:12,82). Druga je bila Američanka Lindsey Vonn (+0,53), tretja pa Švicarka Dominique Gisin (+0,72). Maruša Ferk je bila 28. (+2,83), Tina Maze, druga Slovenka, pa je bila zaradi prehitrega starta diskvalificirana. Mazejeva je tokrat prišla do cilja in bi bila z 1,38 sekunde zaostanka za zmagovalko na osmem mestu, vendar so jo že med tekmo diskvalificirali, ker se je prehitro pognala s starta. Čeprav ji nastopa v Zauchenseeju nista uspela po načrtih, je ostala skupaj s Finko Tanjo Poutiainen na skupnem četrtem mestu v pokalu (480 točk). V vodstvu je še naprej tokrat šesta Maria Riesch iz Nemčije (923), Vonnova je po sobotni smukaški zmagi in z drugim mestom znižala prednost na 96 točk (827), tretja pa je Avstrijka Elisabeth Görgl (565), ki je zmagovalne stopničke na drugem na superveleslalomu sezone zgrešila za 19 stotink.

Ferkova je že v zgornjem delu proge preveč zaostala, da bi lahko upala na visoka mesta. Po zadnjem merjenju vmesnega časa pa je napravila napako in skoraj padla, vendar se je z vožnjo po eni smučki rešila iz nevarnega položaja. To ji ni uspelo na prvi tekmi v tej disciplini 5. decembra v kanadskem Lake Louisu, kjer je padla in se zapletla v zaščitno mrežo. Na srečo jo je tedaj odnesla brez poškodb.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

"V soboto sem na smuku nastopila veliko bolje kot na obeh treningih. Pri vadbi mi zavoji v gozdu niso najbolje uspeli. To sem na tekmi popravila, nekaj desetink pa sem na žalost izgubila v spodnjem delu. Uvrstitev bi bila lahko boljša za pet, šest mest. Danes sem naredila napako v spodnjem delu in se na srečo rešila. Potem sem skušala nadomestiti izgubljeno in pridobiti nekaj časa, pa mi tudi smukaška preža ni pomagala. Želela sem si dobrega izida v superveleslalomu. Vem, da sem tega sposobna, žal pa mi po prihodu v cilj ni uspelo prevzeti vodstva, ker bi bil potem to zelo dober izid," je nastopa na smuku (25.) in superveleslalomu (28.) opisala Ferkova.

19-letna Lara Gut je s skoraj popolno vožnjo osvojila drugo zmago v pokalu; prvič je bila najboljša 20. decembra 2008 v St. Moritzu prav v superveleslalomu. Vonnova se je verjetno že drugi dan zapored videla na najvišji stopnički zmagovalnega odra, saj je po prihodu v cilj prevzela vodstvo, nato pa je odstopila še Švedinja Anja Pärson. Popoln izkupiček dvestotih točk v disciplini, slavila je že v Kanadi, ji je po nastopu favoritinj preprečila Gutova, ki je celotno olimpijsko sezono manjkala zaradi poškodbe. V tej zimi je medije polnila zaradi sporov s švicarsko zvezo, ki ji je zaradi javne kritike trenerja ter neupoštevanja kodeksa oblačenja in nošenja pokroviteljskih našitkov izrekla dve tekmi prepovedi nastopanja.

Zauchensee, superveleslalom (Ž):

1. Lara Gut (Švi) 1:12,82
2. Lindsey Vonn (ZDA) + 0,53
3. Dominique Gisin (Švi) + 0,72
...
28. Maruša Ferk (SLO) + 2,83
- diskvalifikacija: Tina Maze (Slo)

Svetovni pokal, skupno (17/38):

1. Maria Riesch (Nem) 923 točk

2. Lindsey Vonn (ZDA) 827
3. Elisabeth Görgl (Avt) 565
4. Tanja Poutiainen (Fin) 480
 . Tina Maze (Slo) 480
 ...
53. Maruša Ferk (Slo) 54
93. Ana Drev (Slo) 9


Superveleslalom (2/7):

1. Lindsey Vonn (ZDA) 180 točk
2. Maria Riesch (Nem) 120
3. Lara Gut (Švi) 100
...
42. Maruša Ferk (Slo) 3

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.