Šport > Zimski športi
68 ogledov

Slovenija slavi: Tina drugič zlata v Sočiju!

Tina Maze
1/36
Reuters
Najboljša slovenska smučarka Tina Maze je zmagovalka olimpijskega veleslaloma v Sočiju. Drugo mesto je osvojila Avstrijka Anna Fenninger (+0,07), tretje pa Nemka Viktoria Rebensburg (+0,27). Mazejeva je naslovu olimpijske prvakinje v smuku dodala še zlato v svoji paradni disciplini.

Tina Maze je nova olimpijska prvakinja v veleslalomu! Na zimskih olimpijskih igrah v Sočiju je osvojila še drugo zlato kolajno. Po šampionskem naslovu v smuku je bila zlata še v svoji paradni disciplini. Soči bo z zlatimi črkami zapisan v zgodovino slovenskega alpskega smučanja in športa nasploh. To je že šesta olimpijska kolajna za Slovenijo na teh igrah. Katarina Lavtar je osvojila 20. mesto (+3,77), Ilka Štuhec je bila 31. (+7,98), Maruša Ferk pa ni prišla do cilja.

''Prišla sem po zmago, verjela sem v njo. Uspelo je, tako kot smo načrtovali,'' je za RTV Slovenija povedala Mazejeva, ki ni smučala za zgodovino. ''S tem se nisem obrmenjevala. Važno je, kakšne možnosti sem imela, in škoda bi bilo, da tega ne bi izkoristila. Veleslalolm je moja najboljša disciplina. Verjela sem v zlato kolajno,'' je še dodala Črnjanka, ki je dvakrat odličje zgrešila za pičlo desetinko, tokrat pa je bila igra stotink na njeni strani. ''Igra stotink mi ni bila naklonjena in enostavno ti življenje povrne,'' je še povedala Tina.

Mazejeva ima na svojem olimpijskem računu že štiri olimpijske kolajne. Pred štirimi leti v Vancouvru je bila srebrna, ko je bila za štiri stotinke hitrejša Rebensburgova. Srebrno olimpijsko kolajno pa je osvojila tudi v superveleslalomu. Čeprav je bila za Mazejevo veleslalom paradna disciplina, od 23 zmag v svetovnem pokalu jih je v veleslalomu dosegla največ, kar 13, pa je bila v letošnji sezoni pred Sočijem le enkrat na veleslalomskih stopničkah, ko je bila tretja v St. Moritzu.

Massi: ''To je bila nora tekma, vsaka ji čast''

Zdaj je znova dokazala, da zna še vedno smučati veleslalom, v kar je ves čas verjel vodja ekipe Team to aMaze Andrea Massi, ki je bil v ciljni areni brez glasu in vzhičen od veselja, za Televizijo Slovenija pa je dejal le: "To je bila nora tekma, vsaka ji čast." Omenil pa je tudi, da je Tina umetnica, čeprav je bilo na startu druge vožnje kar nekaj živčnosti, tako so se izgubila rezervna očala.

Na drugi progi so boj za kolajne izgubile tako najboljša veleslalomistka te zime Švedinja Jessica Lindell-Vikarby, ki ni ubranila drugega časa prve vožnje ter je pristala na sedmem mestu. Tretja po prvi vožnji Italijanka Nadia Fanchini je pristala tik pod stopničkami na nehvaležnem četrtem mestu, boj za bron pa izgubila za 11 stotink sekunde. Boj za kolajne se je ponesrečil tudi Američanki Mikaeli Shiffrin, ki je med velikimi favoritinjami v slalomu. Zaradi bolezni ni nastopila Nemka Maria Höfl-Riesch, vodilna v skupnem seštevku svetovnega pokala alpskih smučark. Svetovno znana violinista Vanessa Mae je z zaostankom 50,10 sekunde osvojila 67. mesto.

V drugi vožnji ubranila prednost

Druga vožnja se je zaradi sneženja začela z manjšo zamudo, odprla pa jo je Norvežanka Lotte Smiseth Sejersted, ki je v prvi vožnji zabeležila 30. čas. Po nastopu najboljših 30 iz prvega teka so na svoj račun prišle tudi ostale tekmovalke, ki so v prvi vožnji pripeljale do cilja.

Od slovenskih predstavnic je prva nastopila Maruša Ferk, 19. po prvi vožnji, ki je zaostala 72 stotink za vodilno Italijanco Francesco Marsaglia in se uvrstila na tretje mesto. Lavtarjevo je takoj prehitela Norvežanka Nina Loeseth, nato pa je za nekaj trenutkov vodstvo prevzela Francozinja Anne-Sophie Barthet. Z veliko prednostjo - 1,24 sekunde - se je takoj zatem na vrh zavihtela Švicarka Lara Gut, ki je vodila do nastopa Francozinje Anemone Marmottan. Denise Karbon je odstopila, vodstvo pa je prevzela Švedinja Maria Pietilae-Holmner, ki jo je nato premagala Nemka Viktoria Rebensburg. Slednjo je mesto nižje potisnila Avstrijka Anna Fenninger pred nastopom najboljših treh tekmovalk po prvi vožnji.

Italijanka Nadia Fachini je zaostala za Fenningerjevo, neprepričljiva pa je bila tudi Švedinja Jessica Lindell-Vikarby. Zadnja od elitne trideseterice se je na progo podala Tina Maze, ki je bila sedem stotink hitrejša od Fenningerjeve in osvojila drugo zlato olimpijsko kolajno v Sočiju!

V prvi vožnji razred zase

Tina Maze je s startno številko ena odprla veleslalom, ki že od nekdaj velja za njeno paradno disciplino. V slabih razmerah – vidljivost ovira dež – ima olimpijska prvakinja v smuku priložnost osvojiti četrto odličje na zimskih OI, drugo v Sočiju.

Po nastopu najboljših tekmovalk ima Korošica več kot pol sekunde prednosti pred najbližjo zasledovalko. "Deževno, mehko, a se da dobro odsmučati. Moraš biti potrpežljiv. Druga proga bo drugačna, morala se bom dobro pripraviti," je po prvem nastopu zelo dolgega in napornega veleslaloma dejala slovenska šampionka. Tina v zgornjem delu ni bila najhitrejša, vso prednost si je prismučala v srednjem in spodnjem delu proge.

Na drugem mestu je Švedinja Jessica Lindell-Vikarby, najboljša veleslalomistka sezone, ki zaostaja 52 stotink, mnogo slabše pa sta se odrezali Avstrijka Kathrin Zettel (+3,72) in Švicarka Lara Gut (+2,66). Tretja je Italijanka Nadia Fanchini (+0,65), medtem ko je Nemka Maria Höfl-Riesch svoj nastop odpovedala.

S številko 32 je nastopila Katarina Lavtar, ki je za najboljšo slovensko smučarko zaostala 3,34 sekunde (19. mesto). Maruši Ferk se nastop ni najbolje posrečil, saj je v primerjavi s Tino izgubila 4,69 sekunde, še slabše pa se je odrezala Ilka Štuhec, ki je zaostala še slabe pol sekunde več (+5,15). S startno številko 87 se je s progo spopadla tudi violinistka Vanessa Mae, ki je zaostala 26,98 sekunde.

Olimpijske igre, Soči, veleslalom (Ž):

1. Tina Maze (Slo) 2:36,87
2. Anna Fenninger (Avt) + 0,07
3. Viktoria Rebensburg (Nem) 0,27
4. Nadia Fanchini (Ita) 0,38
5. Mikaela Shiffrin (ZDA) 0,50
6. Maria Pietilä-Holmner (Šve) 0,95
7. Jessica Lindell-Vikarby (Šve) 1,15
8. Anemone Marmottan (Fra) 1,61
9. Lara Gut (Švi) 1,77
10. Dominique Gisin (Švi) 2,71
...
20. Katarina Lavtar (Slo) + 3,77
31. Ilka Štuhec (Slo) 7,98

Komentarjev 4
  • zlatane 17:30 18.februar 2014.

    tina je danes tak smučala, da se je kar kadilo za njo in se je ob šmučišču nabralo kar nekaj saj. če bi se še tretjič spustila po progi, bi se kar sneg vžgal.....bravo črnjanka

  • Lixana 11:00 18.februar 2014.

    Tinaaaa, vsa čast, čestitke!!! Ponosni nate!!!!

  • Avatar skeptik
    skeptik 08:23 18.februar 2014.