Šport
23 ogledov

Tina Maze je poškodovana

Tina Maze zaradi težav s hrbtom trenutno ne smuča. Žurnal24 main
Tina Maze se je vrnila v domovino. Našo najboljšo alpsko smučarko zadnjih let je v to prisilila poškodba hrbta. Novica je skrb vzbujajoča. V slovenskem taboru so optimistični.
 

Maze : Sölden

Tina Maze je v Söldnu že dvakrat stala na najvišji stopnički. Najboljša je bila leta 2002 in 2005. Sicer pa ima 24-letna Korošica pet zmag v svetovnem pokalu.

"Tina se je zaradi bolečin v hrbtu v ponedeljek vrnila v Slovenijo. Takoj se je odpravila k zdravniku, ga obiskala tudi v torek dopoldne, da so jo temeljito pregledali. Možno je, da jo pozdravijo," je bil zaskrbljen glavni trener ženske reprezentance Klemen Bergant . Vodstvo ekipe čaka na izvide, a po njihovih besedah poškodba ni huda. Bolečine so se pojavljale že pred časom, v zadnjem obdobju pa so postale prehude. Tina Maze zadnje tri dni zaradi tega sploh ni normalno trenirala. Tudi poskus s fizioterapevtom se ni obnesel. Zato je začasno prekinila vadbo na snegu. "Podobne težave je imela že večkrat, toda – da zaradi tega ne bi mogla vaditi, to pa še ne," je dejal Bergant.

 
 

Podobne težave je imela že večkrat, toda – da zaradi tega ne bi mogla vaditi, to pa še ne.

Klemen Bergant

 
To pa je pravzaprav tudi edina težava naših alpskih smučark, ki so slabe tri tedne pred začetkom nove sezone vstopile v sklepni del priprav. Na avstrijskem ledeniku Pitztal so zbrane skorajda vse najboljše slovenske reprezentantke. "Zadnje tri dni smo imeli vrhunske razmere za trening. Mrzlo je, podlaga pa trda," je bil zadovoljen Bergant, ki ekipe za uvodni nastop v Söldnu še ni določil. Mazejeva ima ob Ani Drev sicer zagotovljeno mesto na veleslalomski premieri nove sezone, preostala tri mesta pa bodo v izbrani vrsti zapolnili po treningih na prizorišču uvodne tekme. Kandidatke so Maruša Ferk , Mateja Robnik , Ilka Štuhec , Vanja Brodnik in Ana Kobal . "Od Tine in Ane lahko v Söldnu pričakujemo največ . Pri slednji, ki nemoteno trenira, že pazimo, da bo v Avstrijo prišla pripravljena. Pri mlajših tekmovalkah se nismo tako zelo osredotočili na to premiero, kajti one se še učijo in imajo svoje cilje. Večina od njih bo tekmovala v evropskem pokalu, tiste, ki so v zadnjih letih že osvajale točke svetovnega pokala, pa bodo smučale med najboljšimi." Če odštejemo Sölden, bo po Bergantovih besedah Ferkova uvodni del sezone začela v svetovnem pokalu, Štuhčeva in Brodnikova pa v evropskem pokalu.


Klemen Bergant ima pred novo sezono dober občutek. © BOBO

 
Strokovno vodstvo naše reprezentance, ki se iz Pitztala vrača v sredo, je z vzdušjem in formo punc zadovoljno: "Zelo so pridne in pozitivno naravnane. Dobro smučajo. Gre za zanimivo ekipo." Toda Bergant opozarja, da njihov čas še prihaja: "Ne bomo prehitevali v razvoju. Že večkrat smo videli, pa ne samo pri nas, da se takšna poteza ne obrestuje. Vsaka punca ima svoj individualni načrt in vsaj do konca prvega dela tekmovalnega obdobja, torej tja do Božiča, se bomo peljali po začrtanih programih," razlaga prvi mož ženske ekipe. V zadnjih dneh so trenirali vse discipline z izjemo smuka. Ta pride na vrsto prihodnji teden, ko bo prva ekipa odpotovala v Sölden in tam trenirala do srede. Ledenik Rettenbach je Bergant obiskal v ponedeljek: "Čeprav je malo snega, strmina izgleda dobro . Proga je ledena in v ciljnem delu še ni pokrita s snegom." Avstrijski organizatorji so letos zgradili sistem za zasneževanje, a ta trenutno še ne dela. "Prepričan sem, da bodo naredili progo, kot je treba. Če bi narinili nekaj snega, bi bila lahko tekma že zdaj," je dejal Bergant.

O občutkih pred novim spustom po belih strminah pa pravi: "Nekatere punce utegnejo v naslednjih letih dosegati dobre rezultate, nekatere že naslednje leto. Ali bo to dovolj za stopničke, je težko reči. Toda v naslednjih sezonah, vsaj tja do olimpijskih iger, lahko z nekaj sreče sestavimo močno ekipo. V to sem trdno prepričan." Da le ne bo poškodb, ni pozabil omeniti Bergant, ki ga predčasen odhod Tine Maze skrbi: "Upam, da bo nared do prve tekme."
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.