Šport
32 ogledov

Tina Maze, Peter Prevc in hokejisti junaki leta 2013

epa03629062 Tina Maze of Slovenia poses with the crystal globe as the winner of
1/12
epa03629062 Tina Maze of Slovenia poses with the crystal globe as the winner of
Alpska smučarka Tina Maze in smučarski skakalec Peter Prevc sta najboljša športnika leta 2013, hokejska reprezentanca pa je najboljša ekipa leta po izboru Društva športnih novinarjev Slovenije (DŠNS).

Razglasitev zmagovalcev nagrad za najboljše športnike sezone je tako kot ponavadi potekalo na slavnostni prireditvi v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani. Novinarji so najboljšo smučarko lanske sezone za najboljšo športnico leta v Sloveniji izbrali še četrtič, medtem ko je Petra Prevca prvič v karieri doletela ta čast. Hokejska reprezentanca pa se je naziva najboljše ekipe veselila tretjič.

Pri ženskah pravega presenečenja ob raglasitvi ni bilo, saj je bil Tina Maze v sezoni 2012/13 izjemna, kar je potrdilo tudi njenih neverjetnih 2414 točk v skupnem seštevku za svetovni pokal. To ji je naneslo veliki kristalni globus, za najboljšo v skupnem seštevku, obenem pa še dva mala kristalna globusa za predstave v veleslalomu in superveleslalomu.

Trije globusi in tri kolajne s SP-ja

Černjanjka je v neverjetni sezoni kar 24-krat stala na odru za zmagovalke v svetovnem pokalu, svoje pa je dodala še na svetovnem prvenstvu v Schladmingu. Enajstim zmagam s tekem svetovnega pokala je dodala še naslov svetovne prvakinje v superkombinaciji, v veleslalomu in superveleslalomu pa je bila srebrna

"V mojih rokah je zelo pomembna nagrada, za katero moraš v Sloveniji imeti res dobre rezultate, da jo osvojiš. Iz srca hvala za to. Še bolj sem vesela, če lahko s svojim delom razveseljujem, sprožam pozitivna in tudi negativna čustva. Hvala za podporo, ki jo prejemam. Hvala tudi mami in očetu," je preko videa sporočila Tina Maze, ki na podelitvi ni bila prisotna, saj je že na tekmi svetovnega pokala v Val d'Iseru.

Prevc slavil kljub hudi konkurenci

Nekaj več konkurence je v moški kategoriji je imel smučarski skakalec Peter Prevc. Športni novinarji so ga za najboljšega izbrali pred drugim favoritom, košarkarjem Goranom Dragićem. V Prevčev prid sta odločili dve kolajni s svetovnega prvenstva v Predazzu, kjer je osvojil naslov svetovnega podprvaka in temu dodal še bron

"Rad bi se zahvalil za nagrado športnika leta in tudi vsem novinarjem, ki so oddali glas zame. Očitno se je poznalo, da sem jim naložil veliko dela februarja, da so se me spomnili tudi decembra," pa je prav tako preko videa dejal Prevc, ki ga ta konec tedna čakajo tekme v Engelbergu.

Olimpijske igre prinesle dodatno nagrado

Med ekipami je bila konkurenca prav tako precej huda, a na koncu so naziv ekipa leta osvojili hokejski reprezentantje. Ti so z uvrstitvijo na Olimpijske igre v Sočiju napravili nov mejnik reprezentančnega hokeja, saj je preboj na olimpijski turnir zavoljo zelo močnih nasportnik izjemno težaven.

"Slovenski športniki si postavljamo visoke cilje, včasih na meji nemogočega. Takšen cilj si je pred tremi leti zadala hokejska reprezentanca. Nekateri so rekli: 'Tem se je zmešalo, ti so nori'. Ta nori cilj se je uresničil. Zahvalili bi se vsem fantom, ki jih danes ni tu zaradi klubskih obveznosti, vsem navijačem, ki spremljajo športnike v vseh panogah in nam stojijo ob strani v dobrem in slabem. Upam, da jih bomo na olimpijskih igrah znova razveseljevali," je v imenu hokejske reprezentance povedal pomočnik selektorja Matjaža Kopitarja Nik Zupančič.

Drugo mesto med ekipami so z le točko manj od hokejistov zasedli slovenski rokometaši, ki so na svetovnem prvenstvu v Španiji prišli vse do polfinala in na koncu osvojili četrto mesto. V moški konkurenci je tretje mesto za Prevcem in Dragićem osvojil kolesar Matej Mohorič, Tina Maze pa je za seboj pustila gorsko kolesarko Tanjo Žakelj in judoistko Lucijo Polavder.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.