Šport
16 ogledov

Tina mora postati stroj, če želi premagati Vonnovo

Tina Maze Smučarska zveza Slovenije SZS Cerklje Boštjan Tacol
Tina Maze si je po podpisu pogodbe s SZS pošteno oddahnila, saj lahko zdaj nemoteno nadaljuje priprave za naslednjo sezono, v kateri so njeni cilji spet najvišji. "V moji naravi sicer ni, da delujem kot stroj, a le tako lahko konkuriram Lindsey in Marii, ki dejansko na ta način delata že več let," pravi Črnjanka.

Najboljša slovenska smučarka Tina Maze in njena ekipa so končno uredili pogodbeno razmerje s Smučarsko zvezo Slovenije. Po četrtkovem slovesnem podpisu pogodbe je aktualna veleslalomska svetovna prvakinja razkrila tudi svoje tekmovalne cilje za novo sezono, ki so še višji kot doslej – tako v svetovnem pokalu kot na svetovnem prvenstvu.

Smučarka ni skrivala zadovoljstva po urejeni pogodbi, saj je to pomemben korak, da se bo lahko povsem posvetila športu. "Sama sem mnenja, da negativna energija nikomur ne koristi. Vesela sem, da se te zadeve razvijajo pozitivno, da se res lahko posvetim treningom in ne razmišljam o vsem tem. Vesela sem tudi, da je bivši predsednik (Tomaž Lovše, op. p.) poravnal svoje obveznosti in bi se mu zato rada zahvalila," je podpis pogodbe pokomentirala Mazejeva in pri tem ni pozabila vseh ostalih, ki so pomagali pri pogodbi.

Kot pravi Mazejeva, v teh vročih dneh tudi sama ne misli vsak dan le na smučanje, seveda pa pridno nabira kondicijo za zimo. Največji tekmici sta znani. Američanki Lindsey Vonn in Nemki Marii Riesch bi se slovenska šampionka rada še bolj približala in ju tudi prehitela.

Za obe omenjeni smučarski šampionki velja, da zimo presmučata skoraj kot stroja, in prav temu se želi približati tudi Korošica, ki je pred kratkim dopolnila 29 let. "Zmanjšati moram občutljivost, ki je pri meni prisotna, odkar tekmujem v svetovnem pokalu. To se da zmanjšati. V moji naravi sicer ni, da delujem kot stroj, a le tako lahko konkuriram Lindsey in Marii, ki dejansko na ta način delata že več let. Temu se približujem, morda ne povsem na tak način kot oni, a sem na dobri poti. A le tako se jima lahko približam in ju tudi premagam."

Delo je trdo, poletni treningi trajajo vsak dan po pet ur in na srečo je vodja njene ekipe Andrea Massi vnovič našel kar precej novosti in zanimivih elementov, s katero Mazejeva razbije monotonost, da si lahko privošči tudi kakšen lažji, a zanimiv trening. Vselej ni lahko. "Pripravljam svoje telo, da bom hitra, močna, vzdržljiva, in seveda tudi glavo, da bo močna pozimi. Svoje meje in sposobnosti porivam naprej, seveda ne gre vse po maslu, vsak trening grem do limita, a so trenutki, ko ne vidim naprej, ko se vse skupaj ustavi. Tudi to je sestavni del športa, stvari so težke in seveda se tudi razjezim, a poskušam potrpeti, se ne predati. Mislim, da sem dobro pripravljena, morda mi manjka še malo moči."

Sezona 2012/13 bo imela več vrhuncev. Ob boju za veliki kristalni globus smučarje in smučarke letos čaka tudi svetovno prvenstvo. Glavnega cilja Mazejeva, ki bo na SP v Schladmingu branila veleslalomsko zlato iz Gamischa 2011, v tem trenutku še ni želela izpostaviti. "To sta najvišja cilja in seveda ni nujno, da se osredotočaš na svetovno prvenstvo, če se na globus. A prvega cilja zdaj niti ne želim opredeliti. Pomembno bi bilo osvojiti zlato kolajno na SP, a tudi v svetovnem pokalu potrditi formo, ki jo kažem zadnja leta. Vsekakor je to sezona, ki jo želim nadgraditi tudi v skupnem seštevku svetovnega pokala."

Komentarjev 1
  • 1111 13:00 22.junij 2012.

    ...a bosta seksala ali smučala?