Šport
20 ogledov

Tina odstopila po nekaj vratcih

Tina Maze po sporu s serviserjem Dušanom Kapšem ni več prava. (Foto: Nik Rovan) Žurnal24 main
Nočni slalom za smučarke v Flachauu se ni končal po željah naše najboljše smučarke Tine Maze, ki je odstopila le po nekaj vratcih v prvi vožnji. Zmago sta si razdelili Tanja Poutiainen in Maria Riesch.

Finka Tanja Poutiainen in Nemka Maria Riesch sta delili prvo mesto na nočnem slalomu za svetovni pokal alpskih smučark v avstrijskem Flachauu (1:42,52), tretja pa je bila Francozinja Nastasia Noens (+0,52). Slovenk ni bilo v finalu. Maruša Ferk je bila 31. (+3,35), Katarina Lavtar 35. (+3,51), Tina Maze pa je odstopila.

Ferkova je nastop v finalu zgrešila za dve stotinki, Lavtarjeva pa v svojem prvem nastopu v pokalu v tej zimi za 18. Mazejeva je po diskvalifikaciji v nedeljo na superveleslalomu v Zauchenseeju še drugič zapored ostala brez uvrstitve. Tokrat je po klasični slalomski napaki odstopila še pred merjenjem prvega vmesnega časa.

Poutiainenova je vodila po prvi vožnji, Noensova je zaostajala 21 stotink, vodilna v skupnem seštevku pokala Maria Riesch pa 41. Njena največja tekmica in branilka velikega kristalnega globusa, Američanka Lindsey Vonn, že četrtič zapored ni končala prvega slalomskega nastopa. Tokrat ji ni pomagalo niti to, da je progo zakoličil ameriški ženski slalomski trener Trevor Wagner. Avstrijka Marlies Schild, zmagovalka štirih slalomov v tej zimi, je zaradi velike napake zaostala za vodilno skoraj sekundo in pol (1,40) in je drugo vožnjo začela z enajstega mesta, vendar druge vožnje ni končala.

V finalu šestega slaloma sezone je Riescheva izjemno odpeljala progo, toda, ko je v cilj prišla Noensova, se je Francozinja veselila, kot da bi zmagala. Čeprav je bila tedaj druga z več kot pol sekundami zaostanka, pa je to že pomenilo, da je prvič v karieri stopila na zmagovalni oder. Poutiainenova se je dobro držala in imela na drugem merjenju še pol sekunde prednosti pred Rieschevo, vendar pa so se na koncu ure ustavile pri istem času za obe tekmovalki. Četrta je bila Avstrijka Kathrin Zettel, peta Slovakinja Veronika Zuzulova, svetovna prvakinja leta 2007, Švedinja Maria Pietilä-Holmner pa je z desetega napredovala na sedmo mesto. Pietilä-Holmner je bila v zimi doslej poleg Schildove pred tekmo na progi Griessenkar edina slalomska zmagovalka.

Riescheva je po 17. zmagi v pokalu, sedmi v slalomu in tretji v tej zimi (prejšnji je zabeležila na smukih v Lake Louisu), skupno vodstvo v pokalu pred Vonnovo povečala na 196 točk. Mazejeva je peta (480). Rieschova je prevzela tudi vodstvo v slalomski razvrstitvi svetovnega pokala.

Tekmovanje za svetovni pokal smučark se bo nadaljevalo konec tedna na mariborskem Pohorju s tradicionalno Zlato lisico.

Flachau, slalom (Ž):

1. T. Poutiainen (Fin) 1:42,52
. M. Riesch (Nem)

3. N. Noens (Fra) + 0,52
4. K. Zettel (Avt) + 0,82
5. V. Zuzulova (Svk) + 1,24
...
31. M. Ferk (Slo)
35. Katarina Lavtar (Slo)


Odstop: T. Maze (Slo), L. Vonn (ZDA)

Skupni seštevek v svetovnem pokalu (18/38):


1. Maria Riesch (Nem) 1023 točk
2. Lindsey Vonn (ZDA) 827
3. Tanja Poutiainen (Fin) 580
4. Elisabeth Görgl (Avt) 565
5. Tina Maze (Slo) 480
...
57. Maruša Ferk (Slo) 54
95. Ana Drev (Slo) 9


Posebni seštevek v slalomu (6/10):

1. Maria Riesch (Nem) 420 točk
2. Marlies Schild (Avt) 400
3. Tanja Poutiainen (Fin) 400
4. Maria Pietilä-Holmner (Šve) 255
5. Nastasia Noens (Fra) 219
...
10. Tina Maze (Slo) 135
42. Maruša Ferk (Slo) 16

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.