Šport
23 ogledov

Tina ostala brez Princa Asturije

Tina Maze Smučarska zveza Slovenije SZS Cerklje Boštjan Tacol
Tina Maze je ostala brez prestižne nagrade Princ Asturije, ki je šla v roke španskima nogometašema Ikerju Casillasu in Xaviju Hernandezu.

Španska nogometna zvezdnika Xavi Hernandez (Barcelona) in Iker Casillas (Real Madrid) sta dobitnika nagrade Princ Asturije na področju športa za leto 2012, se je danes v Oviedu odločila strokovna žirija. Po njenem mnenju sta oba nogometaša prava vzornika mladih. Med finalisti za nagrado je bila tudi slovenska alpska smučarka Tina Maze.

Oba dobitnika nagrade sta po mnenju žirije občudovanja vreden vzoren primer fair playa v športu tako na igriščih kot zunaj njih in sta obenem najzaslužnejša, da so v španski reprezentanci po "vroči" sezoni zgladili nesoglasja med nogometaši Barçe in Reala.

Casillas in Xavi sta tesna prijatelja vse od leta 1999, ko sta skupaj osvojila svetovno prvenstvo do 20 let v Nigeriji, odnos pa se je z leti še okrepil kljub trenjem na nogometnih terenih.

Med finalisti za nagrado na področju športa je bila tudi Mazejeva, njeno kandidaturo je vložilo špansko veleposlaništvo v Sloveniji. Med kandidati za nagrado so bili še švedska alpska smučarka Anja Pärson, italijanski alpinist Reinhold Messner ter mednarodne športne ustanove, kot sta legendarni golfski turnir Ryder Cup in maraton v New Yorku.

Kot so zapisali na veleposlaništvu, se nagrada podeljuje "posamezniku, instituciji, skupini posameznikov ali institucij, ki se na najboljši možen način preko svoje zgledne profesionalne poti trudijo prispevati k izboljšanju, ozaveščanju, utrjevanju in promoviranju na športnem področju". Nagrajenec prejme kip Joana Miroja, ki je bil oblikovan posebej za nagrade Principe de Asturias, denarno nagrado 50 tisoč evrov, priznanje in insignijo.

"Klicali so me z veleposlaništva, tako da mislim, da je prišla celo med najboljše tri. To je nedvomno velika čast in lepo priznanje za Tino, velika pohvala za njeno trdo delo in dosežke, sploh pa, ker gre za prvo nominacijo," je ob tem dejal trener Mazejeve, Andrea Massi. Slednji se je s svojo varovanko pred dnevi vrnil z enomesečnih priprav v Ushuaii, kjer sta pilila tehniko.

"Nerad se hvalim z uspešnostjo treninga, najpomembnejše so tekme, a trenirali smo dobro. Ne vem, če si predstavljate, kakšni napori so to. Tina je bila vsak dan od 7.45 pa do 14. ure na treningu, kjer je trenirala po dve disciplini na dan. Imela sva res veliko srečo z vremenom, tako da so bile razmere za trening optimalne. Zdaj bo nekaj dni doma pri družini v Črni na Koroškem, saj je to zanjo najboljša terapija po težkih pripravah, potem naju čakajo kondicijski treningi in nato znova na sneg," je še povedal Massi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.