Šport
39 ogledov

Tina pride, a kaj ko bo še topleje!

Vstopnina za eno tekmo je za odrasle samo štiri evre. Vabilo velja. (Foto: Grego Žurnal24 main
Vremenska napoved pravi, da se bo še otoplilo – konec tedna je lahko tudi do 10 stopinj Celzija. Organizatorji Zlate lisice za zdaj ostajajo optimistični, da bo sneg zdržal in tekmi vendarle bosta.
V sredo je Andrea Massi dejal, da Tine Maze na tekmi morda ne bo! A zdaj sporoča, da je imela dober trening in pride!

Organizatorji 47. Zlate lisice, svetovnega pokala alpskih smučark na mariborskem Pohorju, so še vedno optimistični in prepričani, da bodo kljub toplemu vremenu nemoteno izpeljali sobotno in nedeljsko tekmo. Tekmovalna žirija bo zeleno luč za sobotni veleslalom prižgala okrog devetih zjutraj na dan tekme po zadnjem pregledu stanja na progi. "Na progi je v povprečju 50 centimetrov snega in po sobotni otoplitvi nam je uspelo ohraniti dovolj snega. Glede na toplo vreme so razmere na progi zelo dobre. Uspelo nam je ohraniti dovolj snega za izvedbo tekme. Naredili smo 15 različnih možnosti za pripravo snega, prilagajali se bomo vremenu. V petek bo sledila osnovna priprava ter utrjevanje snega, nato pa bo v soboto zjutraj o usodi tekmovanja odločala žirija. Ta bo šla na progo okrog osme ure in okrog devete ure pričakujemo končno odločitev. Trenutno ne razmišljamo o odpovedi tekmovanja. Markus Mayr je dejal, da je prepričan, da bo tekmovanje izvedeno in da bodo tekmovalne razmere dobre za čim več tekmovalk," je v četrtek pojasnil vodja tekmovanja Gorazd Bedrač. Dodal je, da se napoveduje toplo vreme, kar ni dobro, stanje pa izboljšujeta napoved jasnine in možnost, da se bodo temperature ponoči približale tudi ledišču. 

Visoke temperature (7 stopinj Celzija) nagajajo tudi organizatorjem moških tekem v Wengnu. Četrtkov tretji trening smuka so morali odpovedati. Za konec tedna pa je napovedana odjuga. Za petek je sicer načrtovana tekma v superkombinaciji, za soboto smuk, za nedeljo pa še klasični slalom.

"V tem trenutku so razmere na progi stabilne in četrti dan zapored ne izgubljamo količine snega. Obdržali smo okrog 50 centimetrov snega. Pred tem smo izgubili okrog 20 centimetrov snega v višino, na srečo pa smo znali stabilizirati razmere. Z dobrim delom ter pravilnimi odločitvami bomo lahko v soboto in nedeljo tekmi izpeljali. Vsaka organizacija tekmovanja pa prinaša tveganja. Organizacijski odbor je, kot vsako leto, sklenil zavarovalno polico za povrnitev stroškov v primeru odpovedi. Odpoved bi bila sicer velik udarec za organizatorja, za smučarski klub Branik. Zato o odpovedi neradi oziroma sploh ne razmišljamo," je povedal Srečko Vilar, generalni sekretar Zlate lisice.

O finančnih podrobnostih tekme je Vilar dejal: "Kljub dodatnim aktivnostim za ohranjanje snega ne pričakujemo zvišanja načrtovanih stroškov. Lani smo končali z 80 tisoč evrov dobička in pričakujemo, da bo tako tudi letos." Proračun tekmovanja je tako kot v zadnjih petih letih okrog 1.200.000 evrov, sredstva pa prireditelji zagotavljajo z izvajanjem mednarodnih pogodb in z lastnim marketingom. Tudi cene vstopnic se zadnjih pet let niso spreminjale, štiri evre bodo za ogled posamezne tekme odšteli odrasli, dva evra mladina, otroci do 10 let pa imajo prost vstop. Za tekmi 15. in 16. januarja se je prijavilo 124 tekmovalk iz 24 držav, med njimi je sedem Slovenk.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.