Šport
10 ogledov

Tina s svojo četrto srebrno kolajno

1/11
Žurnal24 main
Včasih kar malo pozabljamo, koliko je v zadnjih sezonah dosegla Tina Maze. Spomnimo se teh dosežkov. Vrhunec so zdaj štiri srebrne kolajne – dve na SP in dve na OI. Zlato je bilo vselej zelo blizu.

Tina Maze je bila lani drugič v karieri razglašena za najboljšo slovensko športnico leta. Potem ko je 12. februarja 2009 na veleslalomu na svetovnem prvenstvu v alpskem smučanju v Val d'Iseru osvojila srebrno medaljo, prvo odličje za Slovenijo na SP po osmih letih, je na olimpijskih igrah lani v Vancouvru posegla še po dveh srebrnih odličjih.

V Kanadi je 25. februarja lani osvojila srebrno kolajno in postala najboljša slovenska olimpijka v zimskih športih; pet dni pred tem, 20. februarja, je po srebru posegla že v superveleslalomu. Mazejeva je bila lani na OI še peta v superkombinaciji, deveta v slalomu, slabša je bila le v smuku, v katerem pa pred drugimi tekmami z višjimi cilji ni hotela tvegati. Na lanskih OI v Vancouvru je Mazejeva osvojila 49. in jubilejno 50. kolajno slovenskih športnikov na vseh OI ter 10. in 11. odličje na zimskih OI.

Največji uspehi Tine Maze:
Na OI:
2. mesto, Vancouver 2010, veleslalom
2. mesto, Vancouver 2010, superveleslalom
5. mesto, Vancouver 2010, superkombinacija
12. mesto, Salt Lake City 2002, veleslalom
12. mesto, Torino 2006, veleslalom
Na SP:
2. mesto, Garmisch-Partenkirchen 2011, superkombinacija
2. mesto, Val d'Isere 2009, veleslalom
5. mesto, Val d'Isere 2009, superveleslalom
5. mesto, St. Moritz 2003, veleslalom
6. mesto, Bormio 2005, superveleslalom

Na olimpijskem veleslalomu je za Nemko Viktorio Rebensburg zaostala za štiri stotinke sekunde, na SP pred dvema letoma pa jo je zmagovalka Kathrin Hölzl, prav tako iz Nemčije, ugnala za vsega devet stotink sekunde. Po slalomskem bronu Mitje Kunca, ki je tudi krajan Črne na Koroškem, na SP v St. Antonu leta 2001 slovenski smučarji in smučarke na SP vse do Mazejeve niso več stopili na zmagovalne stopničke.

Svojo zadnjo zmago in obenem zadnjo slovensko v alpskem delu svetovnega pokala je Mazejeva slavila pred natančno enim letom in enim mesecem, ko je bila prva na veleslalomu 11. marca lani na finalu pokala prav v Garmisch-Partenkirchnu. Tri dni pozneje je na zadnjem slalomu sezone osvojila šesto mesto in sanjsko sezono sklenila s četrtim mestom v skupnem seštevku. S tem je na prvem mestu med Slovenkami prehitela legendarno Matejo Svet, ki je bila šesta dvakrat (leta 1988 in 1989).

Mazejeva je lani v Garmischu dosegla 54. slovensko zmago v alpskem smučanju v pokalu in svojo deveto v karieri ter prehitela izjemnega nekdanjega zvezdnika Bojana Križaja. Že leto pred tem je na večni lestvici smučark preskočila Svetovo, ki je osvojila sedem zmag. Obenem je ob koncu osvojila bron v skupnem veleslalomskem seštevku ter po devetih letih Slovenji priborila prvo odličje v skupnem seštevku discipline v pokalu; leta 2000 je bila v slalomu zlata Špela Pretnar, Matjaž Vrhovnik je bil v tej disciplini srebrn, Mojca Suhadolc pa je zaokrožila tedaj izjemno slovensko sezono z bronom v superveleslalomu.

Črnjanka je lansko zimo obenem končala kot sedma slalomistka na svetu in prav v slalomu zabeležila meteorski vzpon. Pred tem dve sezoni zapored slalomskih točk sploh ni osvajala in je startala v bistvu z ničle, pred štirimi leti pa je bila na koncu sezone 51. slalomistka. S tem je zaokrožila svoj tekmovalni opus in z optimizmom startala v novo.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Prav v sezoni SP v Val d'Iseru 2009 je začela nastopati s svojo ekipo, s katero se je zmage veselila že 10. januarja na Zlati lisici, ko je z najboljšim časom druge vožnje dosegla sedmo zmago v svetovnem pokalu. Takrat je končala v objemu kondicijskega trenerja Andree Massija, ki je tudi vodja male ekipe Črnjanke, v kateri je bil tedaj le še trener ter serviser Andrej Perovšek. Pred letošnjo sezono so sledile nove spremembe v njeni ekipi, med njo pa tudi nepričakovane.

Tako je 14. avgusta v domači Črni na Koroškem predstavila nova člana njene ekipe Team to A-Maze: trener je postal Italijan Livio Magoni, serviser pa Slovenec Dušan Kapš, ki je ekipo pred novim letom zapustil. Tik pred največjo tekmo sezone pa so se pri Mazejevi pojavile še zdravstvene težave – zaradi vnetega narastišča zadnje leve stegenske mišice je pred potjo v Garmisch dobila dve protibolečinski injekciji. Na letošnjem SP je 8. februarja v prvi disciplini na superveleslalomu zasedla 11. mesto.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.