Šport
23 ogledov

Tina še ne ve, ali bo nastopila

Tina Maze s srebrno kolajno za drugo mesto v superkombinaciji. (Foto: EPA) EPA
Tina Maze je po srebru na SP v superkombinaciji strnila misli in se že ozrla naprej: "Želje so, da bi se tudi v slalomu in veleslalomu borila za najvišja mesta." O nastopu na smuku se bo odločila v nedeljo.
Tudi se bo o nastopu na smuku odločila tik pred tekmo
Po dnevu razmisleka se je Tina Maze najprej odločila, da bo nastopila tudi na nedeljskem smuku. Toda ker ji je žreb namenil slabo štartno številko 29, sta s trenerjem Massijem skovala novo taktiko.
Vodja ekipe Tine Maze je po žrebanju startnih številk dejal, da se bodo zaradi slabe vremenske napovedi o nastopu Mazejeve dokončno odločili tik pred tekmo, ko bodo videli, v kakšnem stanju bo snežna podlaga in če bo ob nastopu Mazejeve še omogočala boj za odličja. Tekma, na kateri bo tekmovala tudi druga Slovenka Maruša Ferk, se bo začela ob 11. uri.

Tina Maze je na dosedanjih velikih tekmovanjih osvojila štiri srebrne kolajne, po dve na olimpijskih igrah in svetovnih prvenstvih. Po zadnjem srebru, ki ga je osvojila na superkombinaciji na SP v Garmischu, je dejala, da bo skušala narediti kaj več že na tem prvenstvu v Nemčiji, predvsem v slalomu in veleslalomu. Sicer pa se je še vedno z veseljem ozrla na superkombinacijo, četudi je po dopoldanskem smuku na Kanaharju 1 in popoldanskem slalomu na Gudibergu za zlato Avstrijko Anno Fenninger zaostala le devet stotink sekunde. Slovenski uspeh je z devetim mestom zaokrožila Maruša Ferk, ki je s tem dosegla svoj največji uspeh.

"Vesela sem, da sem končno osvojila stopničke tudi v superkombinaciji, kar mi doslej še ni uspelo. Dobro sem opravila tako prvo kot drugo preizkušnjo. Škoda je sicer teh devetih stotink. Če bi razmišljala, potem bi jih gotovo lahko kje našla in nadoknadila. Vseeno pa sem zadovoljna, posebej glede na to, kar se mi je dogajalo v zadnjem mesecu," je dejala Mazejeva.

Z Andreo Massijem, vodjem njene ekipe in življenjskim sopotnikom, je morala po novem letu iskati novega serviserja. Kljub temu je bila druga januarja na paralelni tekmi svetovnega pokala v Münchnu, potem pa ni bila več med prvo trojico v pokalu. Številnim odstopom se je pridružilo še vneto narastišče zadnje leve stegenske mišice, zato je pred potjo v Garmisch dobila dve protibolečinski injekciji. Prava črna serija in prostor za veliko negativnih misli. "Težko je bilo vse to potisniti vstran in ne misliti na to, da ti smola preprečuje pot na vrh. Poslušala pa sem svojega očeta, ki mi je dejal, da v takih trenutkih pomaga vztrajnost, in vesela sem, da so se njegove besede potrdile."

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Črnjanka je po prvem treningu smuka na SP razmišljala, da na superkombinaciji sploh ne bi tekmovala; o tem je po osvojenem srebru dejala: "Na prvem treningu sem se spoznavala s progo in sploh nisem smučala, kot bi bilo treba. Zato se je proga poigrala z mano. Če nisi bil 100-odstoten na tako zahtevni progi, te je 'razmetalo' po njej. Toda po drugem treningu sem bila prepričana, da lahko tudi smuk dobro odpeljem."

Pred slalomom je bila na 10. mestu. "Skušala sem se čim bolj sprostiti in spočiti mišice, ki so bile zelo utrujene. Tako težkega smuka ne pomnim, nekatere smučarke so v cilj prišle po tleh, druge komajda še po nogah. Bilo je zelo zahtevno in pomembno je bilo, da smo počitek izkoristili. Blizu slalomišča je bil hotel, kjer smo to lahko opravili. Na startu slaloma sem skušala pozabiti vse negativne misli zadnjega obdobja. Pred slalomom sem bila živčna, vendar mi je to uspelo nadzorovati," je po 20. slovenski medalji alpskih smučarjev na velikih tekmovanjih razpoloženje opisala Tina.

Sedaj bo bolj sproščeno tekmovala na naslednjih tekmah SP. "Bistvena je razlika med stanjema, ko se v glavi pletejo uspehi ali neuspehi. Lažje mi bo za naprej. Treba se bo dobro pripraviti na naslednje tekme. Naredila sem že ogromno, moje želje pa so, da bi se tudi v slalomu in veleslalomu borila za najvišja mesta," je napovedala Mazejeva.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.