Šport
65 ogledov

Tina se opravičuje Gisinovi: Spet naredila po svoje

Maze Gisin Gut podelitev medalja kolajna smuk Soči olimpijske igre Reuters
Magičen dan v Sočiju se je za slovenske olimpijce zaključil s kar tremi podeljenimi kolajnami, tudi tisto najsijajnejšega leska, ki jo je po 90 letih čakanja osvojila Tina Maze. Slednja je v veliki želji po skoku na stopničke kršila protokol.

Na prvi od osmih sredinih podelitev kolajn se je od slovenske triperesne deteljice najprej na stopničke povzpela Teja Gregorin, ki je osvojila bron na biatlonski zasledovalni tekmi. Takoj za njo je na tretjo stopničko stopila še Vesna Fabjan, bronasta v tekaškem sprintu, v čast zlate Tine Maze pa so prvič v zgodovini zimskih iger zaigrali Zdravljico.

Mazejeva, prva med vsemi slovenskimi zimskimi športniki, ki je osvojila zlato kolajno, je tudi v Sočiju pisala zgodovino. S Švicarko Dominique Gisin sta sploh prvi smučarki, ki sta si delili olimpijsko zlato na zimskih igrah. To je povzročilo tudi nekaj težav organizatorjem, ki jih je opisala Mazejeva, sama pa je najprej izpostavila pomen zlate kolajne, ki jo je osvojila v smuku.

 "Nisem se mogla zadržati"

"Biti olimpijska prvakinja je drugače, kot je bilo zame kdajkoli na zmagovalnih stopničkah na katerakoli drugi tekmi. OI so na vsaka štiri leta, v tej sezoni sem se osredotočila le na Soči. Uresničiti zastavljeno, to je nepozabno," je bila vzhičena Črnjanka.

"Ko so me poklicali gor na zmagovalne stopničke, se nisem mogla zadržati. Morala bi počakati Dominique Gisin, pa sem stopila prva gor. Prav težko mi je bilo in sem se ji potem tisočkrat opravičila. Navodila so bila drugačna, pa sem spet naredila vse po svoje. Saj mi ne bodo odvzeli odličja. Še to je zanimivo, da sem sama dobila odličje, ki je bilo že vgravirano s podatki, Gisinova pa ne in bodo to storili pozneje."

 Z Gisinovo o dogovoru za letenje

Tudi dve zastavi sta viseli na osrednjem drogu, slovenska in švicarska, naša trobojnica celo malce višje od švicarskega "plusa".

Maze Gisin Gut podelitev medalja kolajna smuk Soči olimpijske igre | Avtor: EPA EPA
"Vse je bilo danes edinstveno na podelitvi. Dva ista časa na tekmi, slovenska zastava je bila na zmagovalnem drogu nad švicarsko, tudi naša himna je bila pred švicarsko. Mislim, da bi morali narediti fotofiniš v smučanju. Toda danes je bilo vse na moji strani, vse pa je bilo tudi edinstveno. Bi pa še kdaj na teh igrah prišla sem dol, na podelitev. Sicer je malo daleč z avtom. Moram se dogovoriti z Gisinovo, ki je pilotka, če ima kje letalo, da bi prej prišli iz gorskega dela sem ob morje v Soči," se je pošalila Mazejeva in se obenem spomnila še svojih reprezentančnih kolegic: "Super je bilo videti iskrice v Tejini in Vesninih očeh, ko smo stale v zaodrju pred podelitvami."

Gregorin: "Nismo še rekle zadnje besede"

Mazejevi je odličje izročila princesa Nora Liechtensteinska, Gregorinovi Willi Julijan Kaltschmitt, Fabjanovi Rebecca Scott, vsi člani Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK).

"Tri Slovenke na današnji podelitvi, to je res izjemno, vendar pa še nismo rekle zadnje besede. Med igranjem beloruske himne sem podoživljala svoj nastop. Noge so se mi tresle, ko sem stopila na zmagovalni oder. Če bi bilo tako na tekmi, ne bi zadela nobene tarče. Mnoge kolegice so mi čestitale, ker sem bila edina, ki ima tako veliko vrhunskih izidov med četrtim in desetim mestom, pa tako malo zmagovalnih stopničk," je povedala Gregorinova.

Fabjan: "Doma cirkus"

"Dobila sem toliko čestitk, da še sama nisem mogla verjeti. Poleg tega sem bila na odru ob Belorusinji Darji Domračevi in Norvežanki Tori Berger, najboljšima biatlonkama tega trenutka. V noči pred podelitvijo nisem mogla zaspati, kot je bilo tudi leta 2009 na svetovnem prvenstvu v Južni Koreji, zato sem bila na to pravzaprav pripravljena. Spala sem eno uro prek dneva," je še dodala.

Spala pa ni niti Fabjanova: "Na zmagovalnem odru nisem razmišljala, da sta me le dve stotinki ločili od srebra. Vesela sem bila izjemnega dosežka. Že kot majhna deklica sem si želela priti na Olimp, na zmagovalne stopničke OI. Danes so se mi uresničile otroške sanje in je bil ves trud poplačan. Spanja v noči po tekmi je bilo malo. Preveč sem bila izmučena, preveč je bilo adrenalina. Kaj sem prebrala in pogledala, kakšen cirkus se doma dogaja, predvsem v moji domači vasi, kjer so največji in najbolj zvesti navijači. Šele ob petih, šestih zjutraj sem zadremala."

Fabjan Soči 2014 olimpijske igre podelitev kolajna bron | Avtor: Stanko Gruden/STA Stanko Gruden/STA

Čestitke z vseh strani

Uspeha Mazejeve je bila vesela vsa Slovenija. Čestitali so ji predsednik republike Borut Pahor, prek Twitterja pa tudi slovenska vlada, predsednik DZ Janko Veber in minister za šport Jernej Pikalo.

"Spoštovana Tina Maze, čakali in dočakali smo trenutek, ko na zmagovalnem odru ponovno v vaših rokah plapola slovenska zastava, v vaših očeh pa gori iskrica sreče, ki smo jo v preteklosti tolikokrat s ponosom pozdravljali in za njo navijali. Uspehi so namenjeni borcem, in vi ste borka naših src," je v čestitki zapisal predsednik Pahor. Minister Pikalo pa je tvitnil: "Iskrene čestitke @TinaMaze! Sanjsko, zgodovinsko! In predvsem zasluženo! @TeamSlovenia #slochi." Navdušeni so bili tudi drugi odlični slovenski športniki.

Štuhčeva zadovoljna, Ferkova ne

Preostali dve Slovenki na smuka sta bili v senci zmagoslavja Mazejeve. Ilka Štuhec je tekmo končala na desetem mestu, Maruša Ferk pa je osvojila 18. mesto.

"Zadovoljna sem z rezultatom, z vožnjo ne najbolj, nekatere odseke bi lahko odpeljala še boljše," je dejala Štuhčeva. Ferkova pričakovanj ni izpolnila. "Končni zaostanek sploh ni toliko velik, tekmovalke smo bile kar skupaj, zato mi je žal, da sem zaradi preveč napak, zapravila boljšo uvrstitev," je povedala.

Tekačice po novo presenečenje, Jelenko 21., Berlot 34., Oranič 37.

Nemec Eric Frenzel je zmagal na posamični preizkušnji nordijskih kombinatorcev. Frenzel, že vodilni po skakalnem delu, je po skokih na srednji skakalnici in teku na 10 kilometrov ugnal Japonca Akita Vatabeja, tretji pa je bil Norvežan Magnus Krog. Najboljši Slovenec je bil Marjan Jelenko na 21. mestu, Gašper Berlot je osvojil 34. mesto, Mitja Oranič pa 37. mesto.

 Slovenska reprezentanca v smučarskih tekih je cilje v Sočiju že presegla. Klub temu jo do konca olimpijskih iger čaka še nekaj nastopov, prvi že v četrtek, ko se bodo ženske merile na deset kilometrov v klasični tehniki. Na startu bodo Katja Višnar, Barbara Jezeršek, Alenka Čebašek in Nika Razinger.

Kolajna Fabjanove spremenila načrte

"Prvotno smo računali, da bi startale vse, a po kolajni Vesne Fabjan smo si premislili. Po vseh obveznostih, ki jih Vesna zdaj ima, bi jo z nastopom le mučili," je dejal trener slovenske reprezentance Marko Gracer.

 Biatlonci se bodo v četrtek merili na 20-kilometrski preizkušnjii. Po kolajni Gregorinove bodo lahko Jakov Fak, Klemen Bauer, Janez Marič in Peter Dokl povsem sproščeni, kar pa ne pomeni, da si ne želijo dobrega rezultata.

"Težko je napovedovati rezultate. Na prejšnjih nastopih smo videli, da imajo hitre smuči, da so za tek dobro pripravljeni, težka proga bi jim lahko tudi ustrezala. Upamo, da se bo še nekoliko shladilo, tako da razmere ne bodo tako brutalne. Bo pa največ odvisno od streljanja. Za dober rezultat bo potrebno vsaj 19-krat zadeti, poleg tega pa imeti še malo sreče," meni trener slovenske reprezentance Uroš Velepec.

Nemci na vrh, začetek hokejskega turnirja

Na preostalih prizoriščih so navduševali predvsem nemški sankači, ki so z zlatimi odličji državo popeljali na sam vrh lestvice uspešnosti na letošnjih OI. Rusa Tatjana Volosožar in Maksim Trankov sta v umetnostnem drsanju slavila v kategoriji športnih parov, rusko slavje pa sta s srebrom dopolnila še Ksenija Stolbova in Fedor Klimov.

Snežni žleb je dobil novo kraljico, Američanko Kaitlyn Farrington (91,75 točke), ki je dobila finalno tekmo. S srebrom se je okitila Avstralka Torah Bright (91,50 točke), zmagoslavje ZDA pa je s tretjim mestom dopolnila Kelly Clark (90,75 točke).

Hokejisti prvič prekrižali palice

Začel se je tudi hokejski turnir – na prvih tekmah v skupini C je Švedska premagala Češko (4:2), Švica pa z edinim golom na obračunu Latvijo (1:0). Nizozemski hitrostni drsalec Stefan Groothuis je na preizkušnji na 1000 metrov osvojil odličje najbolj žlahtnega leska. Za 32-letnikom sta se uvrstila Kanadčan Denny Morrison in Nizozemec Michel Mulder. Nizozemska je prava velesila v hitrostnem drsanju, Groothuis pa je na letošnjih igrah svoji državi pridrsal že četrto zlato kolajno na skupno petih preizkušnjah.

Nemška sankača Tobias Wendl in Tobias Arlt sta olimpijska prvaka v sankaškem dvosedu. Srebro je šlo v Avstrijo z dvakratnima olimpijskima prvakoma Andreasom in Wolfgangom Lingeejem, tretja sta bila Latvijca Andris in Juris Sics. Nemško sankanje je na olimpijskih igrah v Sočiju doslej pobralo vse, kar je mogoče - vsaj pri zlatih kolajnah.

Komentarjev 9
  • Darko 17:40 13.februar 2014.

    bogi, res bogi

  • Darko 17:38 13.februar 2014.

    Izudin, ti pojma nimaš kaj je srčna kultura, ti si podpovprečen drekač

  • Dejan+ 13:45 13.februar 2014.

    ne morem jo več gledat ko izgublja, njene reakcije kažejo na to, da porazov ne prenaša prav dobro, tako kot fuzbalerjevo ko zabijejo gol pa je nee morem i več gledat niti ko zmaguje, takele drobne nerodnosti povejo kar nekaj ...prikaži več o človekunaj se skulira in upokoji