Šport
39 ogledov

Tina tik pod stopničkami

Tina je na Češkem znova napadla najvišja mesta in bila na koncu četrta.. (Foto: Žurnal24 main
Tina Maze je na veleslalomu v Špindlerjevem Mlinu osvojila nehvaležno četrto mesto, kljub temu pa je zdaj sam na tretjem mestu v skupnem seštevku. Premočno zmagala Viktoria Rebensburg.

Nemka Viktoria Rebensburg je zmagala na veleslalomu za svetovni pokal alpskih smučark v Špindlerjevem Mlinu na Češkem (2:15,22). Tina Maze, edina slovenska predstavnica, je bila četrta (+1,50) in je skupno v pokalu sama sedaj tretja. Druga je bila Italijanka Denise Karbon (+1,26), tretja pa Američanka Lindsey Vonn (+1,45).

Progo sem v prvi vožnji narobe ocenila, natančneje konfiguracijo terena, postavitev, malo preveč sem zavijala in na takšni lahki progi se to kaj hitro pozna na času. Kadar so stvari lahke, mi predstavljajo veliko težavo. Zame je lažje izpeljati hitre in težke postavitve.
Tina Maze

Rebensburgova je vodila že po prvem nastopu, ki ga je moril dež. Druga je bila Italijanka Federica Brignone (+0,32), tretja pa njena rojakinja Manuela Mölgg (+0,59). Mazejeva je bila četrta (+0,64), Avstrijka Elisabeth Görgl sedma (+0,88), mesto za njo se je uvrstila Američanka Lindsey Vonn (+1,01), Nemka Maria Riesch pa je bila 10. (+1,27).

Slednja je sredi strmine na drugi progi napravila napako in z velikim zaostankom prišla do cilja in 29. mesta. To je bila voda na mlin Vonnove, branilke velikega kristalnega globusa, ki je na koncu Mazejevo z zmagovalnih stopničk spodrinila za pet stotink.

Bolj kot boj za končno zmago na tekmi je bil pomemben lov na mesta v skupnem seštevku pokala. Vonnova je namreč v svoji najslabši disciplini prvič v karieri prišla med prvo trojico pokala in zaostanek za Rieschevo v pokalu na drugem mestu zmanjšala na 38 točk.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Görglova je imela pred nastopom na tretjem mestu v skupnem seštevku 893 točk, tako kot Mazejeva, peta pa je bila Američanka Julia Mancuso (836), ki se prav tako še ni predala v boju za bron. Mancusova, deveta po prvem nastopu, je v finalu zaostala za Vonnovo, vendar pridobila tri mesta (6.), Görglova pa je bila na koncu za obema Američankama na sedmem mestu.

Črnjanka je v primerjavi z Italijanko Karbonovo, ki je prevzela vodstvo, prednost v drugem nastopu zapravila že do prvega vmesnega časa, ko je v položnejšem delu zaostajala za 16 stotink, pri drugem merjenju po strmejšem delu proge pa je imela že 45 stotink zaostanka. Do konca je nadoknadila dve desetinki in bila za Karbonovo in Vonnovo. Tretja je bila tudi po nastopu Mölggove in Brignonejeve, na startu pa je bila le še Rebensburgova. Nemka, olimpijska zmagovalka, je izvrstno opravila tudi z drugo progo in svojo tretji zmago v pokalu slavila z več kot sekundo prednosti.

Škoda za prvo vožnje Mazejeve, ker bi bila izid in izplen še boljša. Čim prej bo potrebovala počitek. Težave s poškodbo mišice se še vlečejo in jih rešujemo s pogostimi masažami. Dokazuje pa, da lahko smuča tudi s temi težavami.
Andrea Massi
"Nisem pretirano zadovoljna. Dosegla sem sicer dober izid, vendar osvojila nehvaležno četrto mesto. Želela sem si stopničke, vendar sem vseeno dosegla vrhunski izid. Na skupni seštevek pokala nisem bila osredotočena, želela sem le dobro smučati. Še vedno čutim bolečine v mišici in se moram pred vsako tekmo in treningom dobro ogreti. Mislim, da bom do konca sezone še zdržala, potem pa me čaka zdravljenje," je svoj nastop in trenutno zdravstveno stanje orisala Mazejeva.

Finka ni predaleč
Mazejeva ima sedaj skupno 943 točk, Görglova 929, Mancusova pa 876. Francozinja Tessa Worley je odstopila že na prvi progi. Pred predzadnjim veleslalomom svetovnem je bila v skupnem seštevku discipline na čelu s 23 točkami naskoka pred Rebensburgovo. Nemka je z zmago prevzela vodstvo v tej disciplini, Mazejeva pa je napredovala na šesto mesto in za tretjeuvrščeno Finko Tanjo Poutiainen, tokrat 11., pred zadnjo tekmo na finalu pokala v Lenzerheideju zaostaja le za 32 točk. V soboto bo na tem češkem prizorišču na programu še slalom.

Špindlerjev Mlin, veleslalom, (Ž):


1. Viktoria Rebensburg (Nem) 2:15,22
2. Denise Karbon (Ita) + 1,26
3. Lindsey Vonn (ZDA) + 1,45
4. Tina Maze (Slo) + 1,50
5. Federica Brignone (Ita) + 1,52
...
7. Elisabeth Görgl (Avs) + 1,91
29. Maria Riesch (Nem) + 6,43

Skupni seštevek svetovnega pokala (30/38):


1. Maria Riesch (Nem) 1678 točk
2. Lindsey Vonn (ZDA) 1640
3. Tina Maze (Slo) 943
4. Elisabeth Görgl (Avt) 929
5. Julia Mancuso (ZDA) 876
...
49. Maruša Ferk (Slo) 103
105. Ana Drev (Slo) 9


Posebni seštevek veleslaloma (6/7):

1. Viktoria Rebensburg (Nem) 435 točk
2. Tessa Worley (Fra) 358
3. Tanja Poutiainen (Fin) 240
4. Elisabeth Görgl (Avt) 236
5. Federica Brignone (Ita) 212
6. Tina Maze (Slo) 208
...
41. Ana Drev (Slo) 9

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.