Šport
23 ogledov

Tina v bolečinah: "Cilji ostajajo visoki"

Zadnja fotografija Tina Maze. Raje bi jo videli nasmejano! Držimo pesti, da bo o Reuters
Tina Maze bo na SP v alpskem smučanju, ki bo od 7. do 20. februarja v Garmischu, ena izmed favoritinj za najvišja mesta v slalomu, veleslalomu, superveleslalomu in superkombinaciji.

Tina Maze, dvakrat bronasta na lanskih olimpijskih igrah, bo v Garmischu branila veleslalomsko srebro s SP pred dvema letoma v Val d'Iseru. V boj za visoka mesta lahko glede na izide v minulih sezonah posežeta še smukača Andrej Jerman in Andrej Šporn. "Cilji ostajajo visoki. Drugega glede na uspehe v prejšnjih letih ni pričakovati. Konec tega tedna v Zwislu bo prvi pokazatelj forme. Še vedno imam težave s poškodbami in s tako močnimi bolečinami ni lahko trenirati. Upam, da bo na tekmah boljše. Pred SP v Val d'Iseru in olimpijskimi igrami v Vancouvru ni več takega pritiska, ker sem že na prejšnjih velikih tekmah dosegala kolajne. Tako je psihični pritisk zdaj manjši. Škoda, da nisem mogla tekmovati v Mariboru in Sestrieru," je povedala Mazejeva, ki je zadnje dva dni trenirala slalom in veleslalom v Pitztalu.

Tržičan Jerman ima izjemno lepe spomine na prizorišče letošnjega SP, saj je 23. februarja leta 2007 prav v Garmischu slavil zmago, sploh prvo v tej disciplini za slovensko smučanje, in bil dan pozneje še drugi. "Lepo se je vrniti na prizorišče, na katerem sem dosegel izjemne rezultate. Toda na SP bo proga povsem drugačna, kot je bila leta 2007. Razen prvih 30 sekund po startu in zadnjih osem sekund pred ciljem je povsem spremenjena. Želim si le, da bi ohranil trenutno visoko formo in bom imel tudi kanček sreče, ki me letos ne spremlja najbolje," si je zaželel Jerman, z dvema zmagama najuspešnejši slovenski smukač; v Wengnu je 15. januarja osvojil četrto mesto.

Za nastop v Garmischu so bili poleg omenjenih Mazejeve, Ferkove, Jermana in Šporna doslej potrjeni še Ana Kobal, Mitja Valenčič, Matic Skube, Aleš Gorza, Gašper Markič, Andrej Križaj in Rok Perko.

Dve mesti nižje je bil v tej sezoni Šporn; šesto mesto je osvojil na smuku v Bormiu 29. decembra lani. "Zelo dobro sem pripravljen. Dosegam druge in tretje vmesne čase, nato pa se prikradejo napake. Upam, da bom sestavil celoten nastop od začetka do konca na SP. V Chamonixu sem hotel preveč in napravil napako na ravnini in v zadnjem zavoju. Bolečina v zapestju ni več tak problem kot prej, ker so od poškodbe minili že trije tedni. Roka je še vedno preveč trda, zato sem moral spremeniti prijem palice, stanje pa se vse bolj izboljšuje," je pojasnil Šporn.

Poleg Mazejeve bo v vseh disciplinah nastopila le še Maruša Ferk, ki je 30. januarja 2009 na slalomu s tretjim mestom doslej edinkrat prišla med prvo trojico v svetovnem pokalu. "V Garmischu sem prvič osvojila zmagovalne stopničke in zato me na prizorišče vežejo lepi spomini," je povedala Ferkova.

Sicer pa se letošnja sezona ne odvija v celoti v skladu z načrti smučarske zveze, kar priznava tudi Jure Košir, bronast slalomist na OI leta 1994 v Lillehammerju ter predsednik alpskega odbora in zbora SZS. "Dejstvo je, da smo pričakovali več in sezona ne poteka tako, kot smo si zastavili. Imeli pa smo nekaj izjemnih uspehov v članski in mladinskih kategorijah. Na SP si želim, da bi kljub vsemu pustili močan pečat in dober vtis. Poleg tega imamo na največjem tekmovanju leta nekaj vročih želez v ognju," je dejal Košir.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.