Šport
18 ogledov

Tina v družbi Nadala, Schumija, Grafove ...

tina maze Saša Despot
Najboljša slovenska smučarka Tina Maze je med kandidatkami za prestižno špansko nagrado princa Asturije na področju športa. Španska veleposlanica v Sloveniji Anunciada Fernandez de Cordova je danes v Ljubljani pripravila predstavitev kandidature za to prestižno nagrado.

"Počutim se, kot da bi bila nominirana za oskarja. Gre za prestižno nagrado, na seznamu nagrajencev so sama velika imena. Ponosna sem, da sem lahko nominirana. Borba bo velika. Kaj se bo zgodilo, ne vem. Upam, da zmagamo in da lahko konkuriram vsem ostalim. Vsi skupaj verjamemo, da lahko v naši zgodbi in rezultatih odkrijejo tisto nekaj več, kar bo na koncu pretehtalo," je v prostorih veleposlaničine rezidence v Murglah novinarjem pojasnila Mazejeva, dobitnica dveh srebrnih kolajn na olimpijskih igrah in lani druga v skupnem seštevku svetovnega pokala alpskih smučark.

Nagrado princa Asturije na področju športa podeljujejo posamezniku, instituciji, skupini posameznikov ali institucij, ki se na najboljši možen način prek svoje zgledne profesionalne poti trudijo prispevati k izboljšanju, ozaveščanju, utrjevanju in promoviranju na športnem področju. Španska veleposlanica je danes še enkrat izrazila prepričanje, da kandidatura Tine Maze resnično pooseblja vse naštete vrednote na najvišji stopnji.

"K nominaciji so nas vodili zlasti Tinini dosežki na mednarodni ravni. Ne zadošča, da si uspešen le v domačem okolju, temveč moraš biti vrhunski na svojem področju v svetovnem merilu. Želela sem si nominirati posameznika ali posameznico iz Slovenije v katerikoli kategoriji, nazadnje smo se odločili za šport, prav zaradi njegove nacionalne povezovalne vloge," je pojasnila španska veleposlanica. Prepričana je, da je prav šport tista povezovalna nit, ki združuje ljudi ob uspehih njihovih športnih junakov. Sama se še dobro spomni vzdušja v svoji domovini, ko je španska nogometna reprezentanca leta 2010 osvojila naslov svetovnega prvaka. Istega leta je "furia roja", celotna zlata španska reprezentanca, prejela omenjeno prestižno nagrado, za katero se letos poteguje najboljša slovenska alpska smučarka.

Razglasitev prejemnika nagrade bo 5. septembra. Nagrajenec bo prejel denarno nagrado 50 tisoč evrov, kip Joana Miroja, oblikovan posebej za nagrade princa Asturije, priznanje in insignijo.

Nagrado princ Asturije podeljujejo v različnih kategorijah, na športnem področju pa so jo prvič podelili leta 1987. Med dobitniki sta bila že atleta Jelena Isinbajeva in Sergej Bubka, teniški igralec Rafael Nadal, dirkača formule 1 Michael Schumacher in Fernando Alonso, teniške igralke Steffi Graf, Arantxa Sanchez Vicario in Martina Navratilova, brazilska nogometna reprezentanca, kolesar Miguel Indurain. Lani so nagrado podelili etiopskemu atletu Haileju Gebreselassieju.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.