Šport
16 ogledov

Tina v Moskvi končala v četrtfinalu

Moskva paralelni slalom Reuters
Atraktivni paralelni slalom na "smučišču" v Moskvi je dobila Julia Mancuso. Tina Maze se je v osmini finala pomerila proti Švedinji Anji Pärson in jo odpravila brez težav. V četrtfinalu pa jo je po dveh napakah izločila Avstrijka Michaela Kirchgasser. Moško preizkušnjo je dobil Alexis Pinturault, Slovenci svojih predstavnikov nismo imeli.

Tina Maze je na paralelnem slalomu za svetovni pokal alpskih smučark v Moskvi izpadla v četrtfinalu in je delila peto mesto. Zmagala sta Američanka Julia Mancuso in Francoz Alexis Pinturault. Mancusova je v finalu za 54 stotink v dveh vožnjah premagala Avstrijko Michaelo Kirchgasser, Pinturault pa je ugnal Nemca Felixa Neureutherja za 17 stotink.

V boju za tretje mesto sta se pomerili najboljši smučarki lanske zime. Nemka Maria Riesch, branilka velikega globusa, je drugo vožnjo na rdeči progi začela s tremi desetinkami prednosti, ki si jo je priborila na modri progi, ter na koncu v skupnem seštevku za osem stotink izgubila z Američanko Lindsey Vonn, ki z veliko prednostjo vodi v svetovnem pokalu (1502 točk). Na drugem mestu je ostala Mazejeva (1024), tretja pa je Höfl Riescheva (1006).

Med smučarji je bil v Moskvi tretji Šved Andre Myhrer, ki je v malem finalu za tri desetinke prehitel Avstrijca Romeda Baumanna. Na vrhu moškega dela svetovnega pokala pa je prišlo do spremembe. Odsotnega in poškodovanega Hrvata Ivico Kostelića je na prvem mestu nasledil Avstrijec Marcel Hirscher, čeprav je izpadel v četrtfinalu, saj je, tako kot ostali poraženi udeleženci drugega kroga, delil peto mesto. Premagal ga je Pinturault, ki je slavil prvo zmago v pokalu.

Mazejevi ni uspelo ponoviti lanskega uspeha, ko je bila v začetku januarja na podobni tekmi v Münchnu druga. "Prva vožnja ni bila napadalna, v drugi pa sem napadala na vso moč. Tedaj pa se dogajajo napake in to se mi je pripetilo v drugem krogu tekmovanja. Danes žal ni šlo po željah. Po petkovi nesreči v Sočiju imam še vedno težave z levo stranjo, ki je bolj 'zakrčena' kot običajno. Tu tudi ni fizioterapevtke. Škoda, danes nisem mogla narediti vsega, kar znam. Moskva je sicer zelo lepo mesto in sem vesela, da sem jo videla ter da imamo tu tekme. Vzdušje pa je bilo boljše lani v Münchnu," je dejala Mazejeva.

V Moskvi je Mazejeva v prvi vožnji na rdeči progi le za šest stotink ugnala Švedinjo Anjo Pärson, na modri pa nato kar za 1,41 sekunde, saj je Švedinja "povozila" svoje smuči. Ker je v avstrijskem dvoboju Anna Fenninger za desetinko izgubila z Michaelo Kirchgasser, je bila slednja v četrtfinalu tekmica Mazejeve. Črnjanka je kmalu po startu zajela tretja rdeča vratca, da jo je zavrtelo, vendar se je rešila padca. Drugo vožnjo je začela z najvišjim možnim pribitkom in pol sekunde zaostanka. Modra proga ji prav tako ni prinesla sreče, čeprav že po nekaj vratcih ujela avstrijsko tekmico. Črnjanka je še pred polovico proge napravila napako in zdrsnila ter odstopila. Bila je edino slovensko orožje na tekmi, tako kot 2. januarja 2011, ko je bilo tovrstno tekmovanje v Olimpijskem parku v Münchnu. Najboljša slovenska smučarka je morala v bavarski prestolnici priznati premoč le Švedinji Marii Pietilä Holmner.

Tokrat jo je že v drugem dvoboju ugnala Kirchgasserjeva ter se prebila vse do finala, kjer je Mancusovo na prvi progi ugnala za 37 stotink, vendar pa je nato na drugi progi naredila napako in zmage, sedme v karieri, se je veselila Mancusova. V četrtfinalu je presenetljivo izpadla Avstrijka Marlies Schild, s šestimi zmagami najboljša slalomistka zime. Izločila jo je Höfl Riescheva, ki je po 12 stotinkah naskoka na prvi progi po drugi vožnji slavila s štirimi stotinkami skupne prednosti.

Tekma v ruski prestopnici je štela le za skupni seštevek pokala. Ker je v moški konkurenci zaradi poškodbe manjkal Kostelić, zmagovalec lanske paralelne tekme v Münchnu, kjer je v finalu ugnal Francoza Juliena Lizerouxa, je izgubil vodstvo v skupnem seštevku. Nastopu sta se odpovedala tudi švicarski smukač Didier Cuche in Američan Bode Miller ter s tem tudi boju za bogato nagrado. Zmagovalka in zmagovalec sta dobila po 40 tisoč švicarskih frankov; drugouvrščena po 30 tisoč, tretja po 20 tisoč, četrta pa po 10 tisoč frankov.

Športni park Lužniki je skoraj hkrati gostil dva športna dogodka na najvišji ravni; v nogometni ligi prvakov sta se v osmini finala pomerila domači CSKA in velikan Real iz Madrida, nedaleč stran pa je najprej pod reflektorji na 56 metrov visokem in 180 metrov dolgem poligonu na jekleni konstrukciji potekala tekma svetovnega pokala v alpskem smučanju. Nastopilo je po 16 smučark in smučarjev, večini najboljših v svetovnem pokalu v dosedanjem delu sezone sta se s posebnim povabilom pridružila predstavnika ruskih prirediteljev.

Svetovni pokal se bo konec tedna nadaljeval v Banskem v Bolgariji s hitrimi disciplinami. "Moji cilji so dobro in zbrano smučanje. Po Sočiju sem danes čutila veliko utrujenost. Težko najdem pravo formo, ker imam ves čas neke težave," je menila Mazejeva.

Moskva, paralelni slalom (Ž):

1. Julia Mancuso (ZDA)
2. Michaela Kirchgasser (Avt)
3. Lindsey Vonn (ZDA)
4. Maria Höfl Riesch (Nem)
5. Tina Maze (Slo)
. Kathrin Zettel (Avt)
. Nicole Hosp (Avt)
. Marlies Schild (Avt)
9. Viktoria Rebensburg (Nem)
. Daniela Merighetti (Ita)
. Elisabeth Görgl (Avt)
. Anja Pärson (Šve)
. Anna Fenninger (Avt)
. Tessa Worley (Fra)
. Federica Brignone (Ita)
. Ana Sorokina (Rus)

Skupni seštevek svetovnega pokala (27/39):

1. Lindsey Vonn (ZDA) 1502 točk
2. Tina Maze (Slo) 1024
3. Maria Höfl Riesch (Nem) 1006
4. Elisabeth Görgl (Avt) 814
5. Julia Mancuso (ZDA) 762
...
37. Maruša Ferk (Slo) 160
71. Ilka Štuhec (Slo) 56
98. Ana Drev (Slo) 11

Moskva, paralelni slalom (M):

1. Alexis Pinturault (Fra)
2. Felix Neureuther (Nem)
3. Andre Myhrer (Šve)
4. Romed Baumann (Avt)
5. Marcel Hirscher (Avt)
. Mario Matt (Avt)
. Steve Missillier (Fra)
. Beat Feuz (Švi)
9. Aleksander Horošilov (Rus)
. Christof Innerhofer (Ita)
. Ted Ligety (ZDA)
. Stefano Gross (Ita)
. Aksel Lund Svindal (Nor)
. Adrien Theaux (Fra)
. Cristian Deville (Ita)
. Philipp Schörghofer (Avt)

Skupni seštevek svetovnega pokala (32/44):

1. Marcel Hirscher (Avt) 1055 točk
2. Ivica Kostelić (Hrv) 1043
3. Beat Feuz (Švi) 1003
4. Aksel Lund Svindal (Nor) 756
5. Romed Baumann (Avt) 670
...
44. Andrej Šporn (Slo) 155
51. Mitja Valenčič (Slo) 138
105. Gašper Markič (Slo) 23
111. Rok Perko (Slo) 16
115. Janez Jazbec (Slo) 13
127. Matic Skube (Slo) 7

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.