Šport
9 ogledov

Tini narobe izmerili čas, Maruša na repu

Tinina nedeljska vožnja v smuku je bila za čisto desetko. (Foto: EPA)
1/10
Žurnal24 main
Avstrijka Elisabeth Görgl je osvojila prvo zlato kolajno na SP v alpskem smučanju v Garmisch-Partenkirchnu. Tina Maze je po šokantni napaki organizatorjev pri merjenju časa zasedla 11. mesto.
Galerijo smučarske radosti in razočaranja najdete na krstni tekmi svetovnega prvenstva TUKAJLE.

Z ženskim superveleslalomom se je v Garmisch-Partenkirchnu začelo 41. svetovno prvenstvo v alpskem smučanju. Prve zlate kolajne na njem se je veselila Elisabeth Görgl, ki je za pet stotink ugnala Američanko Julio Mancuso, tretja pa je bila Nemka Maria Riesch.

Najboljša Slovenka Tina Maze je pristala na 11. mestu, Maruša Ferk je bila 27.  Mazejeva, ki je startala kot 14., je v cilju doživela šok, saj je na semaforju pisalo, da ima slabe tri sekunde zaostanka in je zadnja, čeprav ni napravila večjih napak. Zato pa so napako napravili organizatorji, ki so ji nepravilno izmerili čas. Kasneje so ji sporočili, da je bila (tedaj) na petem mestu, z zaostankom 1,24 pa je naposled končala kot 11. "Ko sem prišla v cilj, nisem vedela, zakaj sem tako zadaj, saj nisem smučala tako slabo. Čas se mi ni zdel realen in sem bila v šoku. Deset minut je preteklo, preden so mi povedali, da sem višje in da sem manj zaostala. Še vedno pa z doseženim nisem zadovoljna. Na startu sem izgubila palico in tu je šlo kar nekaj časa, ker je ta del bolj položen in je zelo pomembno, da se na začetku kar najbolj učinkovito odrivaš s palicami," je za STA pojasnila Mazejeva. 

 

Zaradi vnetega narastišča zadnje leve stegenske mišice je pred potjo v Garmisch dobila dve protibolečinski injekciji. "Bolečina me ni ovirala in se je stanje zelo izboljšalo. Vendar me je prej bolj bolelo v tehničnih disciplinah, ki še niso prišle na vrsto. Injekcije so mi zelo pomagale. Po treningu slaloma bom videla, kako bo z nastopom v superkombinaciji." Njen življenjski partner in vodja ekipe Andrea Massi je dejal, da na superkombinaciji pričakujejo bistveno več, kot na prejšnjem SP in na lanskih OI, pa tudi povem drugačen, bolj bojevit pristop. Kombinacija ledene proge smuka in slaloma je za Mazejevo po Massijevih besedah prednost predvsem v hitrih disciplinah, slalomski napredek v zadnjih zimah pa je očiten, saj je tudi v tej disciplini v svetovnem vrhu.

 

Daleč od najboljših je bila tokat Ferkova. Med 38 uvrščenimi smučarkami je končala na 27. mestu. "Ni mi šlo. Čeprav nisem naredila večje napake, je bil zaostanek prevelik. Sama na taki podlagi še nisem nastopila. Včeraj sem že na ogrevanju vedela, da bo tekma zelo težka. Tudi na smuku bo težko in ne pričakujem ničesar," je pojasnila Maruša.

Garmisch-Partenkirchen, svetovno prvenstvo, superveleslalom (Ž):

1. Elisabeth Görgl (Avt)         1:23,82
 2. Julia Mancuso (ZDA)            +0,05
 3. Maria Riesch (Nem)           +0,21
 4. Lara Gut (Švi)                 +0,44
 5. Anna Fenninger (Avt)          +0,82
 6. Elena Curtoni (Ita)          +0,83
 7. Lindsey Vonn (ZDA)          +0,84
 8. Fabienne Suter (šVI)          +0,93
 9. Daniela Merighetti (Ita)     +1,09
10. Anja Pärson (Šve)           +1,17
11. Tina Maze (Slo)               +1,24
...
27. Maruša Ferk (Slo)              +4,66

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.