Šport
6 ogledov

Tini zmago tokrat ukradla – Viktoria!

Tina Maze
1/16
Reuters
Na veleslalomu v nemškem Ofterschwangu je Tina Maze izvrstno izkoristila startno številko ena in po prvi vožnji zasedla drugo mesto za Nemko Viktorio Rebensburg (+0,11 sekunde). V cilj druge vožnje je Črnjanka prišla z 0,68 sekunde prednosti pred vodilnima Elisabeth Görgl in Irene Curtoni, a jo je Rebensburgova na koncu ugnala za pičlih šest stotink sekunde.

Tina Maze ostaja brez izmuzljive prve zmage v sezoni 2011/12, potem ko ji jo je na veleslalomu v nemškem Ofterschwangu za pičlih šest stotink sekunde vzela domačinka s pomenljivim imenom Viktoria Rebensburg. Vodilna po prvi vožnji je na že dodobra zrahljani progi izgubila veliko prednosti pred Mazejevo v spodnjem delu, a se na koncu vseeno veselila zmage pred domačimi navijači. Uspeh Črnjanke je še toliko večji, ker je njena najbližja zasledovalka v skupnem seštevku, Nemka Maria Höfl-Riesch, odstopila že po prvi vožnji. Tretje mesto sta si z identičnim rezultatom razdelili Italijanka Irene Curtoni in Avstrijka Elisabeth Görgl.

Do točk sta prišli tudi Mateja Robnik na 19. in Ana Drev na 20. mestu. Mazejeva je na Bavarskem izenačila svojo najboljšo letošnjo uvrstitev v veleslalomih, saj je tik pod vrhom končala tudi v andorskem Soldeuu. Še vedno pa se nadaljuje njeno prekletstvo prvega mesta, saj je še šestič letos osvojila drugo mesto, na slavje pa čaka vse od lanskega 18. marca, ko je slavila na slalomu v švicarskem Lenzerheideju.

Američanka Lindsey Vonn je bila po prvi vožnji deseta, to mesto pa je osvojila tudi na koncu. Höfl-Riescheva je po odstopu še dodatno zaostala za Mazejevo na tretjem mestu seštevka svetovnega pokala. Pred sobotnim drugim veleslalomom in nedeljskim slalomom ima Vonnova v skupnem seštevku 1628 točk, Mazejeva pa na drugem mestu 1154 točk in je prednost pred Rieschevo (1046) povečala na več kot 100 točk (108). Rebensburgova je pred domačimi gledalci prevzela prvo mesto v veleslalomu (390), Mazejeva je peta (267).

"Zelo vroče je tu. Na startu me je kuhalo, kot bi bila v savni. Kljub temu mi to ustreza, mišice imam tople in lahko smučam napadalno. Sama sem smučala odlično, napadalno, kar je potrebno po takih valovih, ki te sicer vržejo iz ritma. Ostale so bile bolj previdne in bolj osredotočene, da ne bi naredile napake. Sam sem napako storila v prvi vožnji in me je stala zmage, toda tudi drugo mesto je super dosežek. Samozavestna sem, že na treningih mi je šlo dobro. Veseli me, da je še nekaj veleslalomov pred začetkom sezone. Zdaj se bom skušala čim prej spočiti in se oddolžiti Rebensburgovi. Smuča se dobro, toda vem, da sem blizu. V prvi vožnji sem imela zelo ugodno startno številko, v drugi je bila proga mehkejša, vendar za vse podobna in se je dalo smučati," je povedala Mazejeva.

Črnjanka je tekmo prvič v sezoni začela s številko ena in jo dodobra izkoristila. Po manjši napaki v srednjem delu, ko je izgubila nekaj hitrosti, je po prvi vožnji zaostajala le za Viktorio Rebensburgovo, tretja pa je bila Görglova (+0,14). Italijanka Curtonijeva, ki je bila doslej v karieri le trikrat med najboljšo deseterico v svetovnem pokalu, najvišje na 7. mestu lani na Češkem, je po prvi vožnji delila 12. mesto. Kljub 1,17 sekunde zaostanka pa je v finalu vodila vse do nastopa Görglove, ki se je z njo potem izenačila na prvem mestu. Mazejeva je obe prehitela za 68 stotink in čakala še na nastop olimpijske zmagovalke Rebensburgove. Slednja je srebrno Mazejevo v Whistlerju pred dvema letoma na zimskih olimpijskih igrah prehitela le štiri stotinke sekunde, tokrat pa le za dve več.

"Pripravljali smo se dobro in sem opravila dober trening, čeprav so temperature tu zelo visoke. So pa take za vse in vesela sem, da so se trenerji potrudili in pripravili dobro progo za trening pred tem vikendom v Ofterschvangu. Zdi se mi, da sem v dobri formi in na treningih kažem vožnje, ki sem si jih želela celo sezono. Ne čutim utrujenosti, se pa pojavljajo bolečine, ki so plod dolgoletnega ukvarjanja s športom. Vesela sem, da je ob meni fizoterapevtka, ki mi lajša te težave, me ohranja v dobri mišični kondiciji in se zato počutim sproščeno ter lahko napadam," je pojasnila Mazejeva.

"Bilo je zelo težko. Vreme je toplo in se je sneg talil, tako da je bila proga ob koncu tekme dokaj mehka. Zelo sem se morala boriti, da sem ostala v idealni liniji," je po peti zmagi v pokalu v karieri ter drugi v sezoni povedala Rebensburgova. Slovenski uspeh sta dopolnili Robnikova s svojimi prvimi točkami v sezoni, ter Drevova, ki je s svojim najboljšim dosežkom zime četrtič prišla med najboljšo trideseterico. "Vesela sem uvrstitve, po vrniti na tekmovališča po poškodbi sem kar dolgo čakala to trideseterico. Največ sem izgubljala v spodnjem delu, čaka me kar nekaj dela pri kondicijski pripravi," je menila Robnikova. "Nekateri deli so bili zelo dobri, obakrat predvsem v strmini. V finalu sem čutila, da sem pustila kar precej časa. Na progi so bile prelomnice, proga postavljena zaprto in tu sem izgubljala hitrost. Prva poroga pa je bila izvrstno pripravljena in se ni predrla, na drugi pa je bilo že težje smučati," pa je dejala Drevova.

Svetovni pokal, veleslalom (Ž), rezultati:

1. Viktoria Rebensburg (Nem) 2:33,30 sekunde
2. Tina Maze (Slo) 2:33,36 +0,06
3. Elisabeth Görgl (Avt) +0,74
. Irene Curtoni (Ita) isti čas
5. Jessica Lindell-Vikarby (Šve) +0,76
6. Nadia Fanchini (Ita) +0,82
7. Tessa Worley (Fra) +1,07
8. Stefanie Köhle (Avt) +1,25
9. Julia Mancuso (ZDA) +1,28
10. Lindsey Vonn (ZDA) +1,36
...
19. Mateja Robnik (Slo) +2,18
20. Ana Drev (Slo) +2,20
...

Svetovni pokal, skupno (po 29 tekmah):

1. Lindsey Vonn (ZDA) 1628 točk
2. Tina Maze (Slo) 1154
3. Maria Höfl-Riesch (Nem) 1046
4. Elisabeth Görgl (Avt) 882
5. Julia Mancuso (ZDA) 823
6. Anna Fenninger (Avt) 764
7. Marlies Schild (Avt) 703
8. Tina Weirather (Lie) 593
9. Viktoria Rebensburg (Nem) 563
10. Kathrin Zettel (Avt) 518
...
40. Maruša Ferk (Slo) 160
74. Ilka Štuhec (Slo) 56
89. Ana Drev (Slo) 22
100.Mateja Robnik (Slo) 12
...

Veleslalom (po šestih tekmah):

1. Viktoria Rebensburg (Nem) 390 točk
2. Tessa Worley (Fra) 346
3. Elisabeth Görgl (Avt) 281
4. Lindsey Vonn (ZDA) 275
5. Tina Maze (Slo) 267
6. Anna Fenninger (Avt) 262
7. Federica Brignone (Ita) 200
8. Jessica Lindell-Vikarby (Šve) 166
9. Julia Mancuso (ZDA) 156
10. Irene Curtoni (Ita) 148
...
36. Ana Drev (Slo) 22
43. Mateja Robnik (Slo) 12
...

Komentarjev 1