Šport
18 ogledov

Tiselj: Dovolj kakovostni za borbo z vsemi

Tiselj Krim Mercator Oltchim Valcea Liga prvakinj Stožice Saša Despot
Najboljše evropske rokometašice odštevajo dneve do začetka nove sezone Lige prvakinj. Prve tekme na sporedu konec tedna.

Tudi tokrat bo slovenske barve v Ligi prvakinj zastopal državni prvak Krim Mercator, ki ima po besedah vodstva kluba za osnovni cilj priti med štiri najboljše ekipe v Evropi. Krim bo tekmovanje začel v soboto proti Sävehofu, v skupini C pa sta še Metz in Leipzig.

Tako kot pred vsako sezono je tudi pred to ljubljanski klub doživel nekaj sprememb. V ekipi med drugim ne bo več izkušenih Ljudmile Bodnjeve in Marine Vergeljuk, tudi Susann Müller, zato pa bodo po novem Krimov dres nosile vratarki Miša Marinček in Talida Tolnai, desnokrilna igralka Neli Irman, desna zunanja Patricia Vizitiu, organizatorka igre Andjela Bulatović in krožna napadalka Oana Manea.

Tiselj: Dovolj kakovostni za borbo z vsemi

Pripravljalne tekme in obračuni v regionalni ligi so pokazali, da bo Krim letos igral hitrejši rokomet v napadu, glavna dodatna moč ekipe Toneta Tislja bosta krožni napadalki, ob Manei še Daniela Piedade. Tiselj pravi, da je trenutno zadovoljen z igro v napadu, pri slovenskih prvakinjah pa odpravljajo še vrzeli v obrambi, ki letos ne bo temeljila zgolj na uveljavljeni postavitvi 6-0, ampak gre pričakovati več drugih različic (5-1, 5+1). Vzdušje pred začetkom sezone je pozitivno, kam pa lahko ekipa seže v tretjem letu Tisljevega mandata?

"V športu je vse možno in ne moreš ničesar obljubiti. Že lani se je pokazalo, kako nehvaležno je napovedovati zaradi številnih poškodb. Tudi to sezono smo začeli praktično brez treh igralk, dveh ne bomo videli do novega leta (vratarke Jelene Grubišić in krilne igralke Carmen Martin, op. a.). Če se vse zadeve poklopijo, potem imamo dovolj kakovostno ekipo, da se bori z vsemi v Evropi. Dejstvo pa je, da odkar spremljam rokomet, nobena ekipa, ki se je resno lotila projekta za osvojitev vrha Evrope, za to ni porabila manj kot pet let," je o konkretnih ciljih previdnejši Tiselj, čeprav je bolj ali manj jasno, da je polfinale "nujnost". Na poti proti temu se bo Krim srečal s kar nekaj stalnicami v evropskem vrhu.

Madžarski državni projekt

"V tem trenutku je madžarski rokomet v vzponu, je nekakšen državni projekt tako na moški kot ženski strani. Rezultati so tudi zato vidni. Györ je po osmih evropskih finalih lani prišel do konca in znova sestavil zelo kakovostno ekipo. Namesto Andree Lekić je prišla Katarina Bulatović, odšla pa je Jovanka Radičević. Vse druge igralke so ostale, dodali so še nekaj mladih. Potem je tu Frencvaros, ki je bil že lani zelo kakovosten, ampak imel težave s poškodbami. Vrnila se je Szandra Zacsik, odlična Španka Nerea Pena, ob tem so kupili najboljšo nemško levo zunanjo Lauro Steinbach," je najprej o madžarskih tekmecih povedal Tiselj in izpostavil še nekaj tekmecev.

"Potem je tu Larvik, ena največjih konstant v ženskem rokometu. Malce je pomladil ekipo, pripeljal par mladih norveških igralk in mislim, da bo močnejši kot lani. Vardar je nekako prevzel vlogo Oltchima Valcee. Ekipa je na novo sestavljena, veliko je zelo kakovostnih igralk, ki so že osvajale naslove, na primer Lekićeva in Radičevićeva. Glede na igralski kader je kakovostnejša tudi Budućnost. Seveda so dobre tudi vse ostale ekipe, ki te lahko premagajo na eni tekmi, ne verjamem pa, da imajo dovolj kakovosti za sam vrh," meni Tiselj in z nekaj besedami orisal še splošno podobo Lige prvakinj v sezoni 2013/14.

Podoba se spreminja

"Gotovo je vsesplošna recesija obrnila rokometno sliko. Rokomet je bil pred padcem berlinskega zidu bolj domena vzhodnega bloka in Skandinavije, potem se je zadeva obrnila. Zanimivo, včasih so bile v Ligi prvakinj tri danske ekipe, zdaj le Midtjylland, Viborg, ki se je močno okrepil, pa je izpadel že v prvem krogu kvalifikacij. Stalnica smo mi, Larvik, Györ, Ferencvaros in Budućnost, manjkajo tudi španske ekipe, tako da se podoba malce spreminja," še pravi trener Krima.

V skupini A sicer nastopajo Györ, Thüringer, Hypo in Baia Mare, v skupini B Budućnost, Midtjylland, Lublin in Ferencvaros, v skupini D pa Larvik, Bera Bera, Podravka in Vardar.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.