Šport
25 ogledov

Tiselj: "Zmaga nad Francijo – čudež"

Tiselj se zaveda, da bo Francozinje skorajda nemogoče premagati. (Foto: Gregor K Žurnal24 main
Slovenski rokometaši in rokometašice se pripravljajo na reprezentančno akcijo. Fantje imajo dobre možnosti v kvalifikacijah za EP, dekleta pa misijo nemogoče za SP proti Franciji.

Slovenske rokometašice in rokometaši bodo v prvi polovici junija zelo aktivni: dekleta se bodo s Francozinjami pomerila v kvalifikacijah za nastop na letošnjem svetovnem prvenstvu v Braziliji, pred rokometaši pa sta zadnji kvalifikacijski tekmi s Portugalci in Ukrajinci za nastop na evropskem prvenstvu v začetku prihodnjega leta v Srbiji. Prvi francosko-slovenski ženski reprezentančni dvoboj bo v nedeljo, 5. junija, v mestu Pau, povratni pa v nedeljo, 12. junija, v dvorani Stožice. Največja dvorana v Sloveniji bo tega dne gostila tudi moški reprezentančni dvoboj z Ukrajino, 8. junija pa se bo Slovenija v Espinhu pomerila še s Portugalsko.

V veliko boljšem položaju so rokometaši, ki so na dosedanjih štirih kvalifikacijskih tekmah s tremi zmagami nad Poljaki, Ukrajinci in Portugalci ter porazom s Poljaki na prvem mestu v skupini tri, za preboj na zaključni turnir stare celine, ki bo na začetku prihodnjega leta v Beogradu, Nišu, Novem Sadu in Vršcu, pa potrebujejo vsaj eno zmago na naslednjih dveh tekmah. "Na tekmi bomo šli brez kalkuliranja. Do uvrstitve na evropsko prvenstvo nas loči le še korak, nanj se lahko uvrstimo z eno zmago, a tako ne bomo razmišljali. Naš cilj so štiri točke in prvo mesto v skupini. Na žreb skupin za zaključni turnir se želimo uvrstiti v prvi boben, čeprav sem že pred časom dejal, da je morda bolje biti drugi v skupini," je na današnji združeni novinarski konferenci dejal selektor moške reprezentance Boris Denič, ki bo po kvalifikacijskih akcijah s Portugalsko in Ukrajino na mednarodni turnir v Srbijo – na njem se bo pomerila z Norveško in domačo izbrano vrsto – popeljal mlado reprezentanco. Slovenija je doslej odigrala po šest tekem s Portugalsko in Ukrajino, na njih pa je dosegla identičen izkupiček: pet zmag in poraz.

Na Deničevem širšem seznamu so naslednji igralci: Marko Bezjak, Klemen Cehte, David Miklavčič, Matevž Skok (vsi Gorenje Velenje), Dean Bombač, Matjaž Brumen, Jure Dobelšek, Matjaž Mlakar, Sebastjan Skube, Jure Vran (vsi Cimos Koper), Uroš Bundalo, Jure Dolenec, Matej Gaber (vsi Loka), Dragan Gajič, Simon Razgor, Nik Tominec (vsi Maribor Branik), Gašper Marguč, Luka Žvižej (oba Celje Pivovarna Laško), Gorazd Škof, David Špiler (oba Croatia osiguranje Zagreb), Jure Sušin (Trimo Trebnje), Matevž Čemas (Slovan), Nenad Bilbija (Valladolid), Boštjan Kavaš (Wisla Plock), Jure Natek (Magdeburg), Primož Prošt (Bjerringbro-Silkeborg), Peter Pucelj (Bosna Sarajevo) in Uroš Zorman (Vive Targi Kielce).

Selektor slovenske ženske reprezentance Tone Tiselj je svoje varovanke popeljal na Roglo, drugi del priprav pa bodo opravile v Podčetrtku. Sodelovanje so mu zaradi službenih ali študijskih obveznosti odpovedale Dolores Naglič, Špela Okleščen in Urša Oven, v drugem delu priprav pa se bo soigralkam pridružila Manuela Hrnjič. "Če bi Slovenija premagala Francijo, potem bi bil to eden največjih čudežev. Francija je izjemno dobro vodena reprezentanca, ki ima na vsakem položaju po dve enakovredni igralki in ji tudi menjava generacij ni povzročila preglavic. Iluzorno bi bilo pričakovati, da bi jo naša nova reprezentanca, ki ima za seboj le enotedenske priprave v tednu EHF, lahko ogrozila," je realno dejal Tiselj. Slovenija je doslej odigrala 15 tekem s Francijo, njena bilanca pa je skromna: dve zmagi, neodločen izid in 12 porazov. Zadnjega je doživela na lanskem EP na Norveškem (19:29).

Na Tisljevem širšem seznamu so naslednje igralke: Nives Ahlin (Celje Celjske mesnine), Miša Marinček (Witasek Remudas), Amra Pandžič (Cergy Pontoise), Branka Zec (Piran Vrtovi Istre), Ana Gros (Györ), Nina Jeriček (Nimes), Lina Krhlikar (Rocas), Neža Mitruševska (Zaječar), Neli Irman (Zagorje GEN-I), Ana Petrinja (Goya), Katja Čerenjak (Witasek Kärnten), Sanja Gregorc (Mlinotest Ajdovščina), Manuela Hrnjič (Celles sur Belle), Alja Jankovič, Maja Šon, Neja Šoberl, Alja Koren, Tamara Mavsar, Iris Guberenič, Mirjana Gojkovič in Maja Zrnec (vse Krim Mercator), Nuša Skutnik, Anja Veble (obe Krka), Laura Gerič (Banovce) in Nastja Praprotnik (Mercator Tenzor Ptuj).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.